Nancy

Place Stanislas in Nancy
Place Stanislas in Nancy

Nancy ligt aan de rivier de Meurthes in het oosten van Frankrijk. In de 18e eeuw legde Stanislas Leszczinski een van de meest opmerkelijk pleinen van Europa aan, dat tot het Werelderfgoed van UNESCO hoort: Place Stanislas. In 2005 is het plein voor de 250e verjaardag volledig gerenoveerd en verfraaid. Het is toen tevens autovrij gemaakt. Rond 1900 ontstond de School van Nancy, het Europese centrum voor de art nouveau stroom, die bijzondere kunstenaars heeft voortgebracht als Gallé, Daum en Majorelle.

Aanbieders van vakanties naar Frankrijk
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Campings.com (kamperen) Klik
Topic Travel Vakantiehuizen (vakantiehuizen) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
NoSun Groepsreizen (actieve vakantie) Klik
Het Frankrijk Huis (landenspecialist) Klik
TUI (allround) Klik

Landkaart Nancy

Ervaringen

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nancy

Musée de l’École de Nancy
Musée de l’École de Nancy

Het museum ‘Musée de l’École de Nancy’ is opgedragen aan de school van Nancy. De school is opgericht door de Art Nouveau beweging in 1901, het museum daarentegen ging pas open in 1964. De ontwerper is Lucien Weissenburger. Hij heeft de mooie tuin, het aquarium en het hoofdgebouw ontworpen. In het museum zijn werken te zien van belangrijke Art Nouveau kunstenaars. Art Nouveau is een van de meest populaire kunststromingen van Europa.

Opéra national de Lorraine
Opéra national de Lorraine

In 2006 is het operahuis Opéra national de Lorraine uitgeroepen tot nationale opera. Het operahuis is gebouwd in 1758, maar werd verwoest door een brand in 1905. Daarom werd er een nieuw operahuis gebouwd dat af was in 1919. De ontwerper van Opéra national de Lorraine is Joseph Hornecker. Hij ontwierp het operahuis in een klassieke stijl gecombineerd met details van de kunststroming ‘Art Nouveau’. Verder worden alle optredens die in het operahuis plaatsvinden ondersteund door het symfonische orkest van Nancy.

Place Stanislas
Place Stanislas

Het plein Place Stanislas is een plein dat aangelegd is in de 18e eeuw. Deze naam verwijst naar Stanislaus Leszczyński, de schoonvader van Lodewijk XV en de toenmalige koning van Polen. De ontwerper van het plein is Emmanuel Héré. Hij ontwierp het plein in een classicistische stijl. Er is veel te zien rond om en op het plein. Aan de zuidelijke kant van het plein staat het monumentale stadhuis. De oostelijke zijde heeft een erg mooi operagebouw en het Grand Hotel staat er. Ook het ‘Pavillon Jacquet’ en ‘Het Museum voor Schone kunsten’ staan rondom het plein. In het centrum van het plein staat een standbeeld van Stanislaus Leszczyński.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

Vervoer

Nancy ligt aan de A31, die Luxemburg met Dijon verbindt. Via de A33 kan je richting Straatsbourg reizen, vanuit Utrecht is het ongeveer 500 km. Vliegen kan vanuit Nederland naar het vliegveld Metz-Nancy-Lorraine. Dit vliegveld ligt in Goine, nabij Nancy. Nancy is tevens aangesloten op het TGV-netwerk en is dus goed te bereiken met de trein.

Geschiedenis

Vanaf de 11e eeuw was Nancy de hoofdstad van het hertogdom Lotharingen (Lorraine). Eigenlijk begon de geschiedenis van deze stad echter pas in 1477, toen Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, tijdens het beleg van Nancy sneuvelde in een poging om de stad te heroveren. Tijdens de regentschappen van Karel III en van Leopold breidt de stad zich uit. Ook op cultureel vlak neemt de stad dan een vooraanstaande plaats in. In 1737 geeft Lodewijk XV het hertogdom Lotharingen aan Stanislaus Leszczyński, zijn schoonvader, die net afgezet is als koning van Polen. Hij regeert over het hertogdom als een verlicht heerser, bij zijn dood in 1766 vervalt het hertogdom weer aan de Franse kroon. Vanaf 1778 is Nancy de zetel van een bisschop. In 1871, na de Frans-Duitse oorlog blijft Nancy Frans, in tegenstelling tot de Elzas en het departement Moselle die aan Duitsland overgedragen moeten worden. Voor Nancy is dit het begin van een gouden tijd, veel Fransen uit die gebieden weigeren de Duitse nationaliteit aan te nemen en vestigen zich in Nancy. Vanuit Nancy start rond 1900 in Frankrijk de beweging van de Art Nouveau (of Jugendstil). De meest bekende namen hierin zijn Émile Gallé, Antonin Daum, Louis Majorelle, Victor Prouvé en Eugène Vallin. In de stad bevonden zich een aantal vooraanstaande glaskunstateliers. Gedurende de Eerste Wereldoorlog is de stad langere tijd gebombardeerd door Duits lange-afstand geschut, wat grote materiële schade veroorzaakt heeft. Ook de 10 dagen durende Slag om Nancy tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 heeft zijn sporen achtergelaten.

Artikelen