Nancy

Place Stanislas in Nancy
Place Stanislas in Nancy

Nancy is een Franse stad gelegen in de regio Lotharingen, in het oosten van Frankrijk. Na Metz is dit de grootste stad in deze regio. Daarnaast ligt Nancy aan de rivier de Meurthes. In de 18e eeuw werd een van de meest opmerkelijk pleinen van Europa aangelegd door Stanislas Leszczyński, namelijk Place de Stanislas. Dit plein behoort tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het plein werd in 2005 compleet gerenoveerd ter ere van de 250e verjaardag van het plein. Het plein werd daarnaast sindsdien ook autovrij. Vooral 's avonds is dit plein een echte bezienswaardigheid door de prachtige verlichting. Daarnaast staat Nancy ook bekend als de stad van Art Nouveau. Rond 1900 ontstond de School van Nancy, wat een centraal punt in Europa werd voor deze kunststroming. Bekende kunstenaars zoals Gallé, Daum en Majorelle 

Heb je weinig kennis van Frankrijk? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Nancy
Plaatsen in de buurt van Nancy (Frankrijk) :
 • Metz (47 km)
 • Vogezen (59 km)
 • Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine (155 km)
 • Dijon (174 km)
 • Jura (215 km)
 • Bourgogne-Franche-Comté (216 km)
 • Île-de-France (270 km)
 • Parijs (275 km)
 • Lille (312 km)
 • Nord-Pas-de-Calais-Picardie (313 km)
 • Ervaringen

  op 30 oktober 2017 plaats: Nancy, reisperiode: oktober 2017

  Gezellig, charmante, cultuur.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nancy

  Musée de l’École de Nancy (Nancy)

  Musée de l’École de Nancy
  Musée de l’École de Nancy
  Kaart met locatie Musée de l’École de Nancy

  Het museum ‘Musée de l’École de Nancy’ is opgedragen aan de school van Nancy. De school is opgericht door de Art Nouveau beweging in 1901, het museum daarentegen ging pas open in 1964. De ontwerper is Lucien Weissenburger. Hij heeft de mooie tuin, het aquarium en het hoofdgebouw ontworpen. In het museum zijn werken te zien van belangrijke Art Nouveau kunstenaars. Art Nouveau is een van de meest populaire kunststromingen van Europa.

  Opéra national de Lorraine (Nancy)

  Opéra national de Lorraine
  Opéra national de Lorraine
  Kaart met locatie Opéra national de Lorraine

  In 2006 is het operahuis Opéra national de Lorraine uitgeroepen tot nationale opera. Het operahuis is gebouwd in 1758, maar werd verwoest door een brand in 1905. Daarom werd er een nieuw operahuis gebouwd dat af was in 1919. De ontwerper van Opéra national de Lorraine is Joseph Hornecker. Hij ontwierp het operahuis in een klassieke stijl gecombineerd met details van de kunststroming ‘Art Nouveau’. Verder worden alle optredens die in het operahuis plaatsvinden ondersteund door het symfonische orkest van Nancy.

  Place Stanislas (Nancy)

  Place Stanislas
  Place Stanislas
  Kaart met locatie Place Stanislas

  Het plein Place Stanislas is een plein dat aangelegd is in de 18e eeuw. Deze naam verwijst naar Stanislaus Leszczyński, de schoonvader van Lodewijk XV en de toenmalige koning van Polen. De ontwerper van het plein is Emmanuel Héré. Hij ontwierp het plein in een classicistische stijl. Er is veel te zien rond om en op het plein. Aan de zuidelijke kant van het plein staat het monumentale stadhuis. De oostelijke zijde heeft een erg mooi operagebouw en het Grand Hotel staat er. Ook het ‘Pavillon Jacquet’ en ‘Het Museum voor Schone kunsten’ staan rondom het plein. In het centrum van het plein staat een standbeeld van Stanislaus Leszczyński.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.

  Vervoer

  Nancy ligt aan de A31, die Luxemburg met Dijon verbindt. Via de A33 kan je richting Straatsburg reizen, vanuit Utrecht is het ongeveer 500 km. Het vliegveld Metz-Nancy-Lorraine is vanuit Nederland helaas niet te bereiken door middel van direct vluchten. Nancy is aangesloten op het TGV-netwerk en is dus goed te bereiken met de trein. De makkelijkste manieren om Nancy te bereiken is dus per auto of per trein. Let er wel op dat auto's niet zijn toegestaan in het stadscentrum van Nancy. Om je door de stad te verplaatsen kan je daarom beter gebruik maken van de bus of de tram. De stad is daarnaast ook goed te verkennen te voet, de afstanden zijn niet groot. Het is ook mogelijk om een fiets te huren en de stad op deze manier te verkennen. 

  Geschiedenis

  Vanaf de 11e eeuw was Nancy de hoofdstad van het hertogdom Lotharingen (Lorraine). Eigenlijk begon de geschiedenis van deze stad echter pas in 1477, toen Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, tijdens het beleg van Nancy sneuvelde in een poging om de stad te heroveren. Tijdens de regentschappen van Karel III en van Leopold breidt de stad zich uit. Ook op cultureel vlak neemt de stad dan een vooraanstaande plaats in. In 1737 geeft Lodewijk XV het hertogdom Lotharingen aan Stanislaus Leszczyński, zijn schoonvader, die net afgezet is als koning van Polen. Hij regeert over het hertogdom als een verlicht heerser, bij zijn dood in 1766 vervalt het hertogdom weer aan de Franse kroon. Vanaf 1778 is Nancy de zetel van een bisschop. In 1871, na de Frans-Duitse oorlog blijft Nancy Frans, in tegenstelling tot de Elzas en het departement Moselle die aan Duitsland overgedragen moeten worden. Voor Nancy is dit het begin van een gouden tijd, veel Fransen uit die gebieden weigeren de Duitse nationaliteit aan te nemen en vestigen zich in Nancy. Vanuit Nancy start rond 1900 in Frankrijk de beweging van de Art Nouveau (of Jugendstil). De meest bekende namen hierin zijn Émile Gallé, Antonin Daum, Louis Majorelle, Victor Prouvé en Eugène Vallin. In de stad bevonden zich een aantal vooraanstaande glaskunstateliers. Gedurende de Eerste Wereldoorlog is de stad langere tijd gebombardeerd door Duits lange-afstand geschut, wat grote materiële schade veroorzaakt heeft. Ook de 10 dagen durende Slag om Nancy tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 heeft zijn sporen achtergelaten.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Nancy