Moezel - Prachtige wijnstreek

Wijnbouw Duitsland Druiven
Wijnbouw Duitsland Druiven

In het westen van Duitsland ligt de prachtige wijnstreek Moezel (Mosel in het Duits). Door de ligging is de streek ook goed bereikbaar vanuit zowel Nederland als België. De streek staat bij vakantiegangers vooral bekend om de mooie natuur en de ligging aan de rivier de Moezel. Men komt dan ook op vakantie in dit gebied voor de rust en om te genieten van het prachtige natuurschoon.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wijngaarden & wijnbouw

Langs de rivier de Moezel bevindt zich een belangrijk wijnbouwgebied waar de moezelwijn zijn herkomst heeft. De streek is het meest noordelijke gebied in Europa waar wijnbouw plaats vindt. De bekendste wijnen uit de Moezel worden gemaakt van de Rieslingdruif, die gebruikt wordt voor zowel droge als fruitige wijnsoorten. De wijngaarden in de Moezel beslaan in totaal zo’n 11.000 hectare grond en deze worden verzorgd door ongeveer 16.000 wijnboeren in de streek. Jaarlijks wordt van de druiven afkomstig uit de wijngaarden in de Moezel zo’n honderd miljoen liter moezelwijn geproduceerd!

de rivier de Moezel
de rivier de Moezel

De oorsprong van de wijnbouw in de Moezelstreek ligt aan het begin van de 4de eeuw, maar rond het jaar 800 werd de verbouwing van wijn pas verder gestimuleerd door nieuwe regels van Karel de Grote, die toen opdracht gaf om de beste wijngebieden te selecteren en daar een strenge wetgeving te handhaven. In de 16de eeuw beleeft de wijnstreek haar bloeitijd: zo’n 300.000 hectare grond werd gebruikt voor wijngaarden en de wijnen uit de streek waren in heel Europa erg populair. In de eerste helft van de 19de eeuw gaat het, als gevolg van de 2 wereldoorlogen, niet goed met de wijnbouw in de Moezel, maar sinds de jaren vijftig is de wijnstreek weer in volle bloei.

Natuur

Het veelzijdige landschap in de regio de Moezel biedt zowel voor liefhebbers van de natuur als voor de actieve vakantieganger veel mogelijkheden. Riviertjes, heuvels met uitgestrekte bossen en meren zijn enkele prachtige schatten die de natuur in dit gebied rijk is. Ook vanaf het water kan de schoonheid van de natuur worden ontdekt, door simpelweg aan boord van een boot te stappen en een schitterend tocht over de rivier de Moezel te maken terwijl je geniet van de schitterende bezienswaardigheden langs de waterkant. Ook zijn er tal van mogelijkheden voor mensen die de vakantie op een actieve manier willen doorbrengen, want er zijn verschillende activiteiten te ondernemen. Zo zijn er bijvoorbeeld dag- en meerdaagse tochten uitgestippeld voor wandelaars en fietsers.
Vraag gratis een offerte aan

Steden

In de wijnstreek liggen een aantal grote en kleinere steden die zeker de moeite waard zijn te bezichtigen. Trier, de oudste stad van Duitsland, is één van die grote steden in de Moezelstreek. De stad werd in het jaar 16 v.Chr. gesticht en droeg toen de Latijnse naam ‘Augusta Treverorum’. Daarna werd het de hoofdstad van het Romeinse Rijk en was het bovendien de verblijfplaats van Keizer Constantijn. In de stad richtte hij allerlei Romeinse bouwwerken op, waarvan er tegenwoordig nog altijd velen te bewonderen zijn.

Ook het toeristenstadje Cochem is zeker een bezoek waard. Vooral de burcht van dit stadje, die in de 12de of 13de eeuw werd gebouwd, is een grote trekpleister. Het kasteel moest de Moezel beschermen tegen aanvallen en van hieruit werd ook over de streek gewaakt. In de 17de eeuw werd de burcht door Lodewijk XIV grotendeels vernietigd, maar ze is in de 19de eeuw weer hersteld. Een steile weg voert je naar boven en vanuit de burcht heb je een adembenemend uitzicht over de Moezel.

Moezel
Moezel

Ten slotte is het stadje Bernkastel-Kues een echte aanrader om te bezichtigen. Dit stadje ligt aan beide zijden van de rivier de Moezel: op de ene oever ligt namelijk Bernkastel en aan de andere kant ligt Kues. Ook hier is weer een prachtige kasteelruïne, genaamd Burg Landshut, te vinden. Vooral op het marktplein van Bernkastel kijk je je ogen uit, want daaraan liggen enkele mooie, oude vakwerkhuizen, het 17de-eeuwse stadhuis en de St.-Michaelsbronnen. In Kues ligt het St. Nikolaus Hospital waarvan je nu de kapel en het klooster kunt bezoeken. Ook is hier het wijnmuseum voor de Moezel ondergebracht.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen