De mooiste plekken van Duitsland

Rothenburg ob der Tauer
Rothenburg ob der Tauer

Buurland Duitsland is ruim acht keer groter dan Nederland en is onder veel toeristen een populaire vakantiebestemming.33travel/"> Doordat het zo'n enorm groot land is, zijn er ontzettend veel mooie plekken te ontdekken. Van drukke steden en kleine dorpjes met een rijke historie tot aan de veelzijdige natuur en culturele bezienswaardigheden. Maar wat zijn nou de mooiste plekken van Duitsland? Wij geven je een overzicht van de mooiste natuurparken, steden en bijzondere bezienswaardigheden.

Overzicht met de mooiste plekken in Duitsland:

  • De Moezelstreek
  • Het Zwarte Woud
  • Sächsische Schweiz
  • Beieren
  • Keulen
  • Lübeck
  • Bodensee
  • Natuurreservaat Rhön
  • Berlijn
  • Nationaal Park Jasmund

De Moezelstreek

Tussen de plaatsen Koblenz en Trier ligt de bekende Moezelstreek, een wijnbouwgebied met steile en groene hellingen, dalen, valleien en natuurlijk de rivier de Moezel. Het gebied is erg geliefd bij wijnliefhebbers, maar ook de natuur is hier prachtig. Je vindt er idyllische dorpjes, kastelen en burchten, vele wijngaarden en meerdere keren per jaar worden er wijnfeesten gehouden. De natuur is hier heerlijk groen, doordat het gebied een zeer mild klimaat kent. Ook aan cultuur geen gebrek in deze streek. De Moezelstreek heeft namelijk een rijke cultuurgeschiedenis die terug gaat tot aan de Romeinse tijd. Zij waren dan ook degene die de basis legden voor het oudste wijngebied van Duitsland.

De Moezelstreek
De Moezelstreek

Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland en kent een prachtige natuur. Dit gebied is dan ook erg populair onder de wandelaars. Het Zwarte Woud kent talloze wandelpaden langs natuurlijke en cultuurhistorische bezienswaardigheden. Er wordt zelfs gezegd dat hier de paden met bewegwijzering zijn 'uitgevonden'. Langs deze paden vind je de mooiste watervallen, diverse meren, indrukwekkende bergen, schilderachtige stadjes en kastelen en de bron van de langste rivier van Europa: de Donau. Naast de mooie bezienswaardigheden kent de regio ook typische lokale gerechten en daarbij mag een wijntje uit de streek niet missen! Ook in de winter is het Zwarte Woud populair onder de toeristen. Dan wordt de omgeving namelijk door de sneeuw omgetoverd tot skigebied.

Het Zwarte Woud
Het Zwarte Woud
Vraag gratis een offerte aan

Nationaal Park Sächsische Schweiz

Aan de Tsjechische grens en in het oostelijke deel van Dresden ligt Sächsische Schweiz. Door vele Duitsers wordt dit gebied omschreven als een van de mooiste stukjes Duitsland. Het landschap is hetgeen dat er zo opvalt. Er zijn namelijk enorme rotspartijen te aanschouwen met diepe dalen, hoge kliffen en de rivier de Elbe die door het gebied heen stroomt. Sinds 1990 is het dan ook een nationaal park. In het park kunnen diverse sporten worden beoefend, maar vooral klimsport is hier erg populair en het leent zich er ook uitstekend voor. Mocht je liever gaan wandelen, dan kan je onderweg de Basteibrücke tegenkomen, dat je het gevoel geeft zo een sprookje in te lopen.

Nationaal Park Sächsische Schweiz
Nationaal Park Sächsische Schweiz

Beieren

Beieren is de grootste deelstaat van Duitsland en erg populair onder de toeristen. De regio heeft een prachtige en veelzijdige natuur, bestaande uit hooggebergte, alpenweiden, meren, rivieren en bossen. Door de veelzijdigheid van de natuur zijn er hier ook tientallen sporten uit te oefenen: van bergbeklimmen tot aan kajakken tot aan mountainbiken. Naast de mooie natuur heeft de regio ook sprookjesachtige kastelen en fraaie dorpjes. Drie fantastische bezienswaardigheden die erg bekend zijn in Beieren: Berchtesgaden Nationaal Park, het enige alpine nationale park van Duitsland met dichte bossen, steile rotswanden, ruige kliffen, diepe kloven en gletsjers met een prachtig gletsjermeer, Rothenburg ob der Tauer, een oud plaatsje gebouwd in Middeleeuwse stijl met kleurrijke huisjes, oude vestingwerken en fonteintjes en het bekende Kasteel Neuschwanstein.Het kasteel lijkt zo uit een sprookje te zijn gehaald. Het kasteel van Doornroosje in Disneyland Californië is dan ook gebaseerd op dit kasteel. Vanaf de bekende Marienbrücke heb je een fantastisch uitzicht op het kasteel dat in de negentiende eeuw is gebouwd in opdracht van Lodewijk II.

Kasteel Neuschwanstein
Kasteel Neuschwanstein

Keulen

Keulen heeft een hele bekende trekpleister: de Dom. Deze prachtige kathedraal steekt met kop en schouders uit boven het stadsgezicht van Keulen. De Dom is een van de bekendste symbolen van Duitsland en staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de kathedraal heeft Keulen natuurlijk wel meer te bieden: de stad kent een rijke historie en heeft veel cultureel erfgoed. De stad heeft een authentiek gedeelte met kleine boetiekjes en schattige winkeltjes en een moderne gedeelte met street-art en gezellige cafés. Het centrum van Keulen, de Altstadt, beschikt over alle bekende bezienswaardigheden en je vindt er gekleurde vakmanshuizen. De stad is een echte aanrader zowel in de zomer, wanneer je heerlijk op een terrasje aan de Rijnboulevard kunt zitten als in de winter, met alle sfeervolle lichtjes en de gezellige kerstmarkt.

Keulen
Keulen

Lübeck

Lübeck, voorheen een van de belangrijkste Hanzesteden, is een prachtige stad aan de Oostzee en kent een van de grootste havens van Duitsland. Mede doordat Lübeck erg belangrijk was voor de handel is het een vrijstad geworden en nu nog steeds is Lübeck de belangrijkste Duitse importeur van Franse wijn. De rijke geschiedenis van de Hanzestad is nog steeds zichtbaar waardoor de door water omringde middeleeuwse binnenstad een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst heeft. De gezellige binnenstad kent meerdere bijzondere gebouwen zoals het Rathaus, de stadspoort, het Buddenbrookhuis en de St. Marienkirche. Ondanks de oudere gebouwen en authentieke sfeer is Lübeck tegenwoordig een moderne zakenstad met een grote haven en een congresscentrum. Overdag is het hier heerlijk winkelen met gezellige boetiekjes en winkeltjes en 's avonds kent de stad een bruisend nachtleven met chique restaurants en drukke discotheken.

Lübeck
Lübeck

Bodensee

Het grootste meer van Duitsland en een bekende bestemming onder de toeristen: de Bodensee. Het meer ligt in het zuiden van Duitsland en ligt op de grens met Zwitserland en Oostenrijk. Op het meer zijn diverse watersporten te beoefenen en rondom het meer liggen gezellige stadjes en een prachtige natuur. De Bodensee wordt opgesplitst in twee delen: de Obersee en de kleinere Untersee. Deze twee delen worden door de Rijn met elkaar verbonden. De Bodensee en haar omgeving zijn te verkennen per fiets over de fietspaden of wandelend over de vele wandelpaden. Maar ook per excursieboot, vanuit een kabelbaan of zelfs vanuit een zeppelin is het prachtige meer te bewonderen.

De Bodensee met op de achtergrond de Alpen
De Bodensee met op de achtergrond de Alpen

Natuurreservaat Rhön

Rhön is een middelgebergte in het hartje van Duitsland. De beeldschone omgeving met gebergte, weilanden en fruitbomen zorgen ervoor dat het biosfeerreservaat een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst heeft verdiend. Het middelgebergte is een paradijs voor wandelaars, zweefvliegers en kajakkers. De ruige stromingen en rivieren zijn de ideale uitdaging om te kajakken. De omgeving is zowel geschikt voor een sportieve vakantie als een relax vakantie. Naast de mooie natuur kent Rhön ook een beetje cultuur: dit gebied is namelijk erg belangrijk geweest tijdens de Koude Oorlog. Point Alpha is dan ook een aanrader om de geschiedenis van deze omgeving te leren kennen.

Zonsopgang in natuurreservaat Rhön
Zonsopgang in natuurreservaat Rhön

Berlijn

Een stad met een zeer rijke historie en tegelijkertijd een hip imago. Berlijn is een echte uitzondering en kent een perfecte combinatie tussen oud en nieuw met prachtige historische gebouwen en indrukwekkende hoogtepunten met bijzondere verhalen, zoals de Berlijnse muur, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en Fernsehturm.
Daar tegenover staan de hippe wijken met brede boulevards met grote warenhuizen, luxe winkeltjes, chique restaurants en een bruisend nachtleven. Ondanks de grote contrasten tussen oud en nieuw gaat dit in Berlijn perfect samen en kent de stad zowel dag en nacht een gezellige sfeer.

Skyline Berlijn
Skyline Berlijn

Nationaal Park Jasmund

Nationaal Park Jasmund ligt op het eiland Rügen en is het kleinste nationale park van Duitsland. Het nationale park is een waar paradijs en ondanks dat het klein is, kent het park een rijke en veelzijdige natuur. Zo vind je er bijzondere landschappen zoals bossen, een mooie kust met witte zandstranden en een blauwe zee. Het nationale park is zeer geschikt voor wandelingen en heeft dan ook speciale wandelroutes aangelegd. Naast het bewonderen van de beeldschone natuur is het ook een aanrader om de cultuur in de omgeving te verkennen. De omgeving van het nationale park beschikt over diverse musea met interessante exposities. 

Nationaal Park Jasmund
Nationaal Park Jasmund

76 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen