De mooiste plekken van Duitsland

Het mooie Berchtesgaden Nationaal Park
Het mooie Berchtesgaden Nationaal Park

Buurland Duitsland is ruim acht keer groter dan Nederland en is onder veel toeristen een populaire vakantiebestemming. Doordat het zo'n enorm groot land is zijn er ontzettend veel mooie plekken te ontdekken. Van drukke steden en kleine dorpjes met een rijke historie tot aan de veelzijdige natuur en culturele bezienswaardigheden. Maar wat zijn nou de mooiste plekken van Duitsland? Wij geven je een overzicht van de mooiste natuurparken, steden, dorpjes, bezienswaardigheden en streken.

Aanbieders van vakanties naar Duitsland
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Neckermann reizen (strandvakantie) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Buro Scanbrit (landenspecialist) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Kras (allround) Klik
HotelSpecials.nl (hotel) Klik

Rügen

Rügen is het grootste eiland van Duitsland, al zou je door de prachtige witte zandstranden denken dat het een tropische bestemming is. Het eiland heeft een strand van 60 kilometer lang, prachtige nationale parken en indrukwekkende krijtrotsen. Een van de mooiste plekken van het eiland is Sellin, wat een populaire plek is onder toeristen. Het witte strand, de pier van Sellin uit 1925 en het restaurant boven het water geven het plaatsje een bijzondere sfeer.

Kasteel Neuschwanstein 

Een van de mooiste plekjes van Duitsland is Kasteel Neuschwanstein in Beieren. Het kasteel lijkt zo uit een sprookje te zijn gemaakt. Het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië is dan ook gebaseerd op dit kasteel. Neuschwanstein werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Lodewijk II. Zes weken na de dood van Lodewijk, in 1886, werd het kasteel al geopend voor publiek. Sindsdien is het onder zowel Duitsers als buitenlanders een zeer geliefde plek om te bezoeken. Jaren voor de bouw van het kasteel werd de bekende Marienbrücke gebouwd. Vanaf deze loopbrug heb je een fantastisch uitzicht op het kasteel.

Het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië is gebaseerd op dit kasteel.

Neuschwanstein Kasteel in Duitsland is prachtig
Neuschwanstein Kasteel in Duitsland is prachtig

Marktplatz in Bremen

De mooiste markt van Duitsland ligt in de oudste havenstad van Duitsland, Bremen. De Marktplatz van Bremen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt omringd door prachtige gebouwen die dateren uit de 13e eeuw. Wanneer je over de markt heen loopt kun je niet om het Rathaus heen, wat gebouwd werd tijdens het Heilige Roomse Rijk in het begin van de 15e eeuw. Het is gebouwd in gotische stijl, maar in de 17e eeuw werd het geheel vernieuwd. Ook het standbeeld van Roland van Bremen, dat op het plein voor het Rathaus staat, valt gelijk op. Hij is de beschermheer voor de handel en werd er in 1404 neergezet.

Marktplatz in Bremen
Marktplatz in Bremen

Sächsische Schweiz

Aan de Tsjechische grens en in het oostelijke deel van Dresden ligt Sächsische Schweiz. Door vele Duitsers wordt dit gebied omschreven als een van de mooiste stukjes Duitsland. Het landschap is hetgeen dat er zo opvalt. Er zijn namelijk enorme rotspartijen te aanschouwen, diepe dalen, hoge kliffen en de rivier de Elbe die door het gebied heen loopt. Sinds 1990 is het dan ook een nationaal park. In het park kunnen diverse sporten worden beoefend, maar vooral klimsport is hier erg populair en het leent zich er ook uitstekend voor. Mocht je liever gaan wandelen, dan kan je onderweg de Basteibrücke tegenkomen, dat je het gevoel geeft zo een sprookje in te lopen.

Door vele Duitsers wordt dit gebied omschreven als een van de mooiste stukjes Duitsland!

Sächsische Schweiz, Duitsland
Sächsische Schweiz, Duitsland

Lübeck

Lübeck is de een na grootste stad van Sleeswijk-Holstein en gelegen in Noord-Duitsland. Het was vroeger de hoofdstad van de Hanze en beschikt over de grootste Duitse haven van de Oostzee. Wanneer je door de binnenstad wandelt zal je verbaast zijn dat nog zo veel indrukwekkende gebouwen geheel intact zijn. De vele kerken, koopmanshuizen, nauwe steegjes en winkeltjes laten je honderden jaren teruggaan in de tijd. Het bewijst op deze manier ook maar weer waarom de stad benoemd is tot werelderfgoed. De Marienkirche, het Sankt-Annenmuseum en de smalle straatjes met classicistische huizen en puntgevels zijn zeker een bezoek waard als je in Lübeck bent. Ook is langs het conservatorium lopen een aanrader, waar de klanken van Brahms en Mozart je tegemoet komen, iets dat het stadje nog sprookjesachtiger maakt. Als afsluiter is het leuk om een stuk marsepein te kopen, hier staat Lübeck namelijk om bekend.

Bovenaanzicht van Lübeck, Duitsland
Bovenaanzicht van Lübeck, Duitsland

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een klein plaatsje in Beieren, maar heeft daarentegen wel een grote reputatie. Het is namelijk net alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Rothenburg is volledig in middeleeuwse stijl gebouwd en gelukkig voor een groot deel bewaard gebleven. De oude binnenstad heeft de typische eeuwenoude huisjes nog, kleine pleintjes, torentjes, vestingwerken en fonteinen. In 1945 is ooit een deel van de stad ernstig beschadigd tijdens een bombardement, gelukkig bleef het belangrijkste deel van het centrum heel.

Rothenburg ob der Tauber, Duitsland
Rothenburg ob der Tauber, Duitsland

Bauhaus

Na de Eerste Wereldoorlog was het op sociaal en politiek gebied een enorme chaos in Duitsland. Walter Gropius en een groep gelijkgestemde ontwerpers en kunstenaars brachten de Kunstacademie van Weimar samen met de Kunstgewerbeschule van Henry van der Velde. Hier ontstond een geheel nieuwe designschool, genaamd het Staatliches Bauhaus. Aardewerk, meubilair en behang werden hier gemaakt. Ze hadden namelijk als doel: een nieuwe stijl van design en architectuur ontwikkelen, en dat lukte. Ze schreven hiermee geschiedenis en mede daarom is het Bauhaus-Archiv in Berlijn een van de mooiste plekken in Duitsland om te bezoeken. Het Bauhaus uit 1925 in Dessau staat er nog steeds en wordt weer gebruik als designschool. In het oorspronkelijke schoolgebouw in Weimar zit nu de Bauhaus Universiteit Weimar en een Bauhaus museum.

Staatliches Bauhaus had als doel een nieuwe stijl van design en architectuur ontwikkelen, en dat lukte.

Bauhaus gebouw in Dessau
Bauhaus gebouw in Dessau

De Dom van Keulen

Met kop en schouders steekt de enorme 'Kölner Dom' uit boven het stadsgezicht van Keulen. De kathedraal is een van de bekendste symbolen van Duitsland en werd gebouwd in 1880. Het is de derde kerk die op precies dezelfde plek gebouwd werd, de vorige twee kerken zijn namelijk afgebrand en afgebroken. De eerste steen van de eerste kerk werd gelegd door de aartsbisschop Konrad von Hochstaden in 1248. De dom is 144 meter lang, 86 meter breed en de torens hebben een hoogte van 157 meter. Door deze enorme afmetingen is dit de grootste kerk van Duitsland. Vanaf de oevers van de Rijn heb je een prachtig uitzicht op de kerk. Tevens staat de dom op de werelderfgoedlijst van UNESCO

De dom van Keulen
De dom van Keulen

Berchtesgaden Nationaal Park

Het enige alpine nationale park van Duitsland is het Berchtesgaden park in Zuidoost-Duitsland in Beieren. Het park wordt begrensd door het Oostenrijkse bondsland Salzburg. De berglandschappen zijn schitterend om te zien door de dichte bossen, steile rotswanden, ruige kliffen, diepe kloven en gletsjers. In de 11e en 12e eeuw vestigden steeds meer dorpelingen zich hier. Het dorpje Berchtesgaden is hier het resultaat van. Het nationale park heeft een oppervlakte van 210 km² en heeft hoogteverschillen van wel 2.300 meter. Ga ook naar het prachtige gletsjermeer, wat omringd wordt door de hoogste bergen. Tevens was dit de favoriete plek van de Beierse koninklijke familie.

Berchtesgaden Nationaal Park
Berchtesgaden Nationaal Park

De Moezelstreek

Tussen de plaatsen Koblenz en Trier ligt de bekende Moezelstreek, een wijnbouwgebied met steile en groene hellingen, dalen, valleien en natuurlijk de rivier de Moezel. Het gebied is erg geliefd bij wijnliefhebbers, maar ook de natuur is hier prachtig. Je vindt er idyllische wijndorpen, vele wijngaarden en meerdere keren per jaar worden er wijnfeesten gehouden. De natuur is hier heerlijk groen, doordat het gebied een zeer mild klimaat heeft. Ook aan cultuur geen gebrek in deze streek, de Moezelstreek heeft namelijk een rijke cultuurgeschiedenis die terug gaat tot aan de Romeinse tijd. Zij waren dan ook degene die de basis legden voor het oudste wijngebied van Duitsland.

Je vindt er idyllische wijndorpen, vele wijngaarden en meerdere keren per jaar worden er wijnfeesten gehouden.

De Moezelstreek in Duitsland
De Moezelstreek in Duitsland

Heb je interesse in een reis naar Duitsland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Duitsland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

89 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,1

Gerelateerde artikelen