Leukste steden in Hessen

Frankfurt © #visitfrankfurt Holger Ullmann
Frankfurt © #visitfrankfurt Holger Ullmann

Midden in Duitsland ligt de deelstaat Hessen, vooral bekend van de stad Frankfurt am Main. Niet alleen de moderne metropool is de moeite waard om te bezoeken, elke stad is bijzonder en heeft zijn eigen charme. Zo is Darmstadt een echte wetenschapsstad en is Kassel onlosmakelijk verbonden met de gebroeders Grimm. Wil je weten welke steden niet kunnen ontbreken tijdens een bezoek aan Hessen? In dit artikel vind je onze aanraders.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Frankfurt am Main: bruisende cultuurmetropool

Bij Frankfurt am Main denk je vaak aan de skyline, de banken, het beurscomplex en het vliegveld. De metropool aan de Main wordt ook wel 'Mainhattan' genoemd en heeft een breed en veelzijdig cultuuraanbod bestaande uit bijna 40 musea en expositiegebouwen en meer dan 60 theaters en theatergroepen. In het laatste weekend van augustus staan de musea aan de zogeheten 'Museumoever' vol in de schijnwerpers. Alleen op deze oever staan al dertien musea.Tijdens het Museumoeverfeest zijn de musea tot s' avonds laat geopend, staan stands waar je kunstnijverheidsproducten en accessoires kunt kopen en is er entertainment in de vorm van een afwisselend podiumprogramma. Een highlight is de herbouwde nieuwe altstadt, waar je in de voetsporen van Goethe kunt wandelen. De bekende gebouwen uit de geschiedenis, waaronder het Rote Haus en de Rebstockhof staan weer op hun historische kavels.

Frankfurt am Main © #visitfrankfurt Holger Ullmann
Frankfurt am Main © #visitfrankfurt Holger Ullmann

Wiesbaden: stad van de gezondheid

De hoofdstad van de deelstaat kan pronken met twee kastelen. Dankzij zijn thermen staat Wiesbaden al sinds de Romeinse tijd bekend als stad van de gezondheid. Tegenwoordig is het een van de beste bestemmingen voor toeristen die stijl, luxe en wellness met elkaar willen combineren. De stad staat ook bekend om de culturele evenementen, indrukwekkende architectuur, uitgestrekte parken en een breed culinair aanbod. Naast 'stad van de gezondheid' wordt Weiesbaden ook wel 'Nice van het Noorden' genoemd. Die naam heeft de stad te danken aan de prachtige parken en lanen en de imposante gebouwen, zoals het casino en het Staatstheater.

Wiesbaden
Wiesbaden


Vraag gratis een offerte aan

Kassel: sprookjesstad

Kassel is vooral bekend als sprookjesstad, omdat de gebroeders Grimm hier hun sporen hebben nagelaten. Kassel is daarnaast ook een ideale wandelstad. Dat kun je het beste ervaren door de verschillende etappes over de Kasselsteig te volgen. De Kasselsteig is een 160 kilometer lange wandelroute rondom de stad, die uit twaalf etappes bestaat. De etappes lopen grotendeels over het middelgebergte, waardoor je voortdurend uitzicht op de stad en de omliggende steden en dorpen hebt. Voor kunstliefhebbers heeft Kassel ook genoeg te bieden: de stad is de thuisbasis van de wereldkunsttentoonstelling Documenta. Naast kunststad is Kassel ook een groene stad: 60 procent van de stad bestaat uit groen. Heerlijke parken om in te wandelen zijn het bergpark Wilhelmshöhe en het staatspark Karlsaue.

Kassel © Kassel Marketing GmbH
Kassel © Kassel Marketing GmbH

Darmstadt: stad van de wetenschap

Darmstadt staat al lange tijd bekend als de stad van de lelies en sinds 2007 is het ook de stad van de wetenschap. Het bekendste symbool van de stad is de Mathildenhöhe met zijn Jugendstilgebouwen. De naam 'stad van de wetenschap' heeft de stad te danken aan de technische universiteit en de vele wetenschappelijke instituten die zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling voor technologisch georiënteerde ondernemingen. Ook zijn het European Space Operation Center (ESOC) en het wetenschaps- en congrescentrum Darmstadtium gevestigd in Darmstadt. Naast wetenschap en Jugendstil heeft Darmstadt nog meer te bieden: zo is een van de modernste Europese theaters hier te vinden evenals de vrolijke architectuur van Hundertwasser. 

Darmstadt ©  Ulrich Mathias
Darmstadt © Ulrich Mathias

Limburg an der Lahn

De Dom van Limburg an der Lahn, oftewel de Georgsdom, is een basiliek die dankzij zijn opvallende kleuren al van verre in het oog springt. Het bouwwerk telt maar liefst zeven torens en is niet alleen van buiten maar ook van binnen een absolute must see. Limburg is een echte vakwerkstad en kent vele vakwerkhuizen. Bezoek zeker de verschillende marktpleintjes zoals de Fischmarkt, de Kornmarkt en het Bischofplatz. Dit zijn stuk voor stuk pleintjes waar je je ogen uitkijkt vanwege de vele schots en scheef staande vakwerkhuizen, winkeltjes en terrasjes.

Limburg an der Lahn © Lahntal Tourismus
Limburg an der Lahn © Lahntal Tourismus


Marburg: universiteitsstad

Marburg is een jonge universiteitsstad met oude tradities. Geschiedenis, cultuur, wetenschap en de unieke ambiance vormen samen met de ligging in het midden van een prachtig natuurlandschap de toeristische attracties van Marburg. De Philipps-Universität was de eerste protestantse universiteit ter wereld en heeft nog steeds een uitstekende reputatie. De historische binnenstad is met zorg gerenoveerd en telt veel vakwerkhuizen. Ook het landgrafelijk slot en het mooie landschap langs de Lahn zijn de moeite waard om te bezoeken. 

Marburg
Marburg

Wetzlar: stad van Goethe

Het oude centrum van Wetzlar staat bekend om zijn gebouwen in speelse barokstijl. Vooral de indrukwekkende dom weet toeristen altijd weer te fascineren en je kunt er heerlijk in ronddwalen. De stad staat ook bekend om Goethe, die hier zijn meest bekende roman 'Die Leiden des jungen Werthers' schreef. De stad staat beschreven in dit literaire werk. De stad is bovendien de bakermat van de kleinbeeldfotografie. Daar speelt het Viseum Wetzlar op in door bezoekers een fascinerende kijk op de wereld van de techniek te presenteren. In het historische gebouw in het midden van het oude centrum is van alles te bewonderen op het gebied van optica en fijne instrumenten.

Wetzlar
Wetzlar

Fulda: stad van de barok

De stijl van de achttiende eeuw heeft zijn stempel gedrukt op Fulda en haar omgeving. De stad heeft grote schade geleden in de Dertigjarige oorlog, waarna de stad in de achttiende eeuw weer opbloeide. De dom dateert uit deze periode, evenals het stadspaleis en de oranjerie. Verder telt Fulda een aantal stadspaleizen, waarvan het Stadtschloss de bekendste is. Dit is de voormalige residentie van de Abtprinsen van Fulda. Je kunt niet alle vertrekken bezichtigen, maar een bezoek aan de grote feestzaal en privévertrekken is zeker de moeite waard. Wil je overnachten in Fulda? Bäder Park Hotel 7 Welten Spa is een mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad en biedt spa- en wellnessfaciliteiten voor een ontspannen verblijf.

Fulda
Fulda

Hanau: stad van de gebroeders Grimm

De sprookjesschrijvers Jacob en Wilhelm Grimm zijn geboren in Hanau. Dat is ook de reden dat de stad het begin is van de Duitse sprookjesroute. Deze route van meer dan 600 kilometer is een opeenvolging van plekken waar de gebroeders Grimm hun sporen hebben nagelaten. Ook in Hanau is dat zeker het geval, en dat valt meteen op. In het hart van de stad, op het marktplein, staat namelijk een nationaal monument ter ere van de gebroeders Grimm. Bovendien wordt elk jaar de wereld van de sprookjes van de broers tot leven gewekt in het amfitheater van kasteel Philippsrühe. Van mei tot en met juli vindt namelijk het sprookjesfestival plaats.

Hanau
Hanau

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen