De Oranjeroute in Duitsland

Stolberg museum Oranjeroute
Stolberg museum Oranjeroute

Treed in de voetsporen van het koningshuis en ontdek de geschiedenis van de Oranjes. De Oranjeroute is een route van 2.500 km door Duitsland en Nederland en gaat langs schilderachtige steden die historische banden hebben met het huis Oranje-Nassau. Langs de route kun je de natuur in trekken, bijzondere musea over het koningshuis bezoeken en/of ronddwalen in oude kastelen. Uiteraard kun je ook relaxen in één van de vele wellnesscentra langs de route.

In Duitsland loopt de route van Kleve via Moers, Nassau, Diez, Braunfels, Dillenburg, Siegen, Freudenberg, Hilchenbach, Bad Arolsen, Bad Pyrmont, Wernigerode, Stolberg, Dessau-Rosslau, Oranienbaum, Wörlitz, Potsdam, Oranienburg, Schwerin, Hitzacker en Lingen naar Diepenheim.

Aanbieders van vakanties naar Duitsland
Bolderman Excursiereizen Klik
Novasol Klik
Buro Scanbrit Klik
Sawadee Reizen Klik

De route in Nederland

In Nederland loopt de route van Apeldoorn, via Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag, Delft, Dordrecht, Tholen, Veere, Middelburg, Vlissingen, Breda en Buren naar `s Heerenberg. In Nederland gaat de route langs oude kastelen, musea en kun je zelfs eten in het restaurant waar Willem van Oranje in 1575 zijn huwelijksmaal gebruikte. Voor de uitgebreide route en tips lees ons artikel: 'De Oranjeroute in Nederland'.

De Oranjeroute rondom Berlijn

In de omgeving van de hoofdstad van Duitsland, Berlijn, zijn veel voetsporen van de Oranjes terug te vinden. In het hartje van de stad Potsdam is de Nederlandse Wijk (Holländische Viertel) een echte blikvanger. Potsdam heeft zijn eerste bloeiperiode te danken aan keurvorst Frederik Willem I, die getrouwd was met de Nederlandse prinses Louise Henriëtte van Oranje. Het stadje Oranienburg dankt zijn naam aan deze prinses. Het slotmuseum in dit plaatsje herbergt twee musea waar je o.a. talrijke schilderijen kunt bewonderen waaronder enkele van Jan Lievens, Jan Mijtens en Govert Flinck.

Andere pracht langs de route

Begin je de route in Kleve dan kun je direct kennis maken met het prachtige kasteel de Schwanenburg en de 17e-eeuwse tuinen. Via Moers kom je dan in Nassau, waar de oorsprong ligt van het huis Nassau. De omgeving is uitermate geschikt om te wandelen en te fietsen. In Diez hebben de voorouders van koningin Beatrix gewoond in slot Oranienstein.Verder naar het (noord)westen ligt Stolberg waar Juliana van Stolberg-Wernigerode in 1506 werd geboren, zij was de moeder van Willem van Oranje. In de regio Anhalt-Wittenberg vind je unieke natuur en traditionele feesten en evenementen. Rijdt je vervolgens weer terug richting Nederland dan kom je nog langs Schwerin, waar de man van koningin Wilhelmina werd geboren en Lingen, wat van 1597 tot 1702 tot het gebied van het huis Van Oranje behoorde.

Mogelijkheden

Je kunt de route met de auto of per fiets afleggen. In Duitsland is er bijvoorbeeld over een route van 400 km een prachtige fietsroute aangelegd die loopt van Nassau tot Bad Arolsen. Ook kun je beginnen en eindigen waar je wilt. Er zijn mogelijkheden genoeg. Zo kun je de ene vakantie het Nederlandse gedeelte doen en het volgende jaar het Duitse gedeelte, ook kun je 5 vakanties lang 500 km afleggen en zo intens van de omgeving te genieten. Wil je de hele route in 1x doen, trek er dan minstens 2 weken voor uit.

 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen