Historisch Erfurt

Kramerbrug Erfurt, historisch centrum
Kramerbrug Erfurt, historisch centrum

In de groene deelstaat Thüringen, in het midden van Duitsland, ligt een stad met veel historische schoonheden. Dit openbaart zich vooral door de bijzondere gebouwen, interessante musea en de vele bekende personen die een link hadden of hebben met de stad. Erfurt werd in 742 gesticht door Bonifatius en is hiermee de tweede oudste stad van Oost-Duitsland. In de middeleeuwen groeide Erfurt uit tot het middelpunt van vele handelsroutes, wat de stad veel rijkdom en macht gaf. De stadskern die destijds is gebouwd is nog goed intact gebleven. Tevens de universiteit die toen werd gestart is vandaag de dag nog steeds actief en voornamelijk bekend vanwege de opleiding psychologie. Het is één van de oudste universiteiten van Europa. Door de vele studenten, terrassen en restaurants in de stad krijgt Erfurt een studentikoze uitstraling.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bijzondere gebouwen

Er zijn een aantal gebouwen in de stad die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zoals de huizen en winkels op de Krämerbrug. Deze historische brug stamt uit 1325 en was dé plek waar verschillende specerijen en luxe artikelen verkocht werden. In de 17e eeuw werden er huizen gebouwd op de brug en die staan er nog steeds. De Mariëndom is samen met de Severikerk het kenmerk van de stad. Gelegen op de domheuvel hebben beide gebouwen hun eigen karakteristieke uitstraling en schatten. In de Mariëndom hangt bijvoorbeeld een bekend middeleeuws schilderij van Lukas Cranesh en in de Severikerk bevindt zich de sarcofaag voor de heilige Severus uit circa 1365.

Erfurt
Erfurt

Interessante musea

De oude Joodse synagoge is pas in 1998 ontdekt en is het oudste, geheel bewaard gebleven joodse gebedshuis van Midden-Europa. In het museum zijn diverse sieraden en andere kostbaarheden te bezichtigen. De meeste sieraden komen uit de 13e en 14e eeuw. Volgens de bevolking van Erfurt veroorzaakten de Joden de dodelijke ziekte Pest en probeerden ze uit te roeien. De 'Erfurter Schatz' werd door een Jood verstopt en dus pas in 1998 terug gevonden. Het Museum voor Thüringse Volkskunde is gevestigd in het middeleeuwse 'Grote Hospitaal' en geeft een goed beeld van het alledaagse leven in de 18e en 19e eeuw. De deuren van het museum zijn al geopend vanaf 1955 en het museum is maar liefst 900 m2 groot. Het Augustiner-klooster werd gebouwd rond 1277 en werd achtereenvolgens gebruikt als augustijnenklooster, weeshuis en raadsgymnasium. Na zijn studie aan de universiteit van Erfurt leefde Maarten Luther van 1505 tot 1511 als monnik in het Augustiner-klooster wat sinds 1988 een museum is.

het historische centrum van Erfurt
het historische centrum van Erfurt
Vraag gratis een offerte aan

Bekende personen in Erfurt

In het gebouw waar vandaag de dag de regering van de deelstaat Thüringen zetelt ontmoette Napoleon en Goethe elkaar. Napoleon is bij iedereen wel bekend als een van de meest invloedrijke personen uit de historie en Goethe was een belangrijke Duitse dichter en filosoof. Ook de componistenfamilie Bach was eeuwenlang verbonden met de stad Erfurt doordat een aantal telgen van de familie er geboren werden en opgroeiden. Veel Nederlanders kennen de stad als woonplaats van de bekende schaatsster Gunda Niemann, waarnaar een schaatshal is vernoemd in de stad, de schaatshal Gunda Niemann-Stirnemann Halle.

Erfurt is een historische stad met vele prachtige gebouwen waarvan de meeste nog geheel intact zijn gebleven. Het is een prima plek voor een weekendje weg of tussenstop als je naar oost-Europa reist. Zoals je hebt kunnen lezen is menig persoon je al voorgegaan, er zijn dan ook redenen genoeg om in hun voerstappen te treden.

Tip: Erfurt is onderdeel van het "groene hart van Duitsland" met een eindeloos netwerk van fietspaden en wandelroutes. Je combineert Erfurt eenvoudig met steden als Weimar en Jena.  Vraag je gratis offerte aan. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen