Wijnvakantie in Duitsland

Druivenstruik Duitsland
Druivenstruik Duitsland

Ondanks dat Duitsland niet bekend staat als wijnland, is het wel in opkomst en zijn de Duitse wijnen inmiddels wel geliefd. Er is in dit land zo'n 104.000 hectare aan wijngaarden, die gelegen zijn tussen de 49e en de 51e breedtegraad. Één op de drie gebrouwen wijnen zijn rode wijnen, de rest is wit en een klein deeltje is rosé. Duitsland kent 13 wijngebieden, die vooral in het zuidwesten te vinden zijn.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Dertien Duitse wijngebieden

Wijnen smaken het beste daar waar ze vandaan komen. Breng daarom eens een bezoekje aan een van de 13 wijngebieden. Elk ervan heeft een specifiek en eigen karakter. En geen ander wijngebied ligt dichterbij!

Ahr: Rode wijnen om de hoek
De Ahr is het noordelijkste rode wijngebied van heel Duitsland, en tevens het wijngebied dat het dichtst bij Nederland ligt. Er wordt in dit gebied een prachtige wandeling aangeboden, namelijk de Rotweinwanderweg. Dit is een route die van Bad Bodendorf tot Altenahr loopt en zo alle wijndorpen met elkaar verbindt. Onderweg is er natuurlijk volop gelegenheid om de wijnen te proeven, onder andere in een oude bunker.

Mittelrhein: Het altaar van Bacchus
In Mittelrhein vind je snelle rivieren, stoere burchten en romantische kastelen. Het stuk Rijn tussen Koblenz en Bingen is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Het mooie oude handelscentrum Bacharach, gelegen in Mittelrhein, heeft dankzij zijn wijnbroederschap Zechgesellschaft Bacchus bekendheid gekregen tot ver buiten de regio. Bacharach is afgeleid van Bacchus Ara, het altaar van Bacchus. Bacchus betekent 'God van de wijn'.

Moezel: Steile wijnen
De Moezel, ook wel Mosel, is het oudste wijngebied van Duitsland. Het is een zeer populair gebied bij vele Nederlanders, mede doordat dit het Rieslingsparadijs is. Riesling wordt gemaakt van edele aromatische druiven. Deze druiven groeien op de steilste wijnbergen van Europa, waarvan de helft een helling van meer dan 30 graden heeft. De steilste helling heeft zelfs een stijgingspercentage van 68 graden.

de Moezelstreek met de rivier de Moezel
de Moezelstreek met de rivier de Moezel

Rheingau: Grootste wijnproducent
Dit gebied van 3000 hectare groot ligt in de bossen van het Taunus-gebergte. De bijzondere smaak van de wijn uit deze regio komt door het later oogsten van de druiven. Klooster Eberbach, gelegen in het Rheingau gebied, is een van de grootste wijnproducenten van Duitsland. In dit best bewaarde klooster van Duitsland worden regelmatig rondleidingen gegeven.

Rheinhessen: Kuhkappelen
Dit gebied is het grootste en bekendste van allemaal. Het is gelegen in de driehoek tussen Mainz, Worms en Bingen. Op de 26.000 hectare wijnvelden zijn vele Kuhkappelen te vinden. Dit zijn oude wijnstallen die zijn omgebouwd tot vinotheek. Leuk om tijdens je verblijf in dit gebied een bezoekje aan te brengen.

Hessische Bergstraβe: Lente wijnen!
In het kleinste wijngebied van Duitsland is het altijd vroeg lente. Wanneer het elders nog vriest, beginnen hier de bomen al uit te lopen. Het wordt daarom ook wel de lentetuin van Duitsland genoemd. Hier komen voornamelijke witte Riesling wijnen vandaan. Leuk is om het klooster Lorsch te bezoeken. Met de Lorscher Codex werd namelijk wijngeschiedenis geschreven.

Nahe: Een juweeltje
Het wijngebied Nahe staat bekend als het Probierstübchen, ook wel het proeflokaal genoemd. Als je eenmaal een blik hebt geworpen vanaf de Rotenfels, de hoogste rotswand in Duitsland, begrijp je waarom de mensen hier zo trots zijn op hun juweeltje Nahe. Het is daarnaast ook een van de weinige plekken waar je vinotherapie kunt volgen. Dit is een wellnessbehandeling op basis van druivenextracten, die goed zijn voor hart- en bloedvaten.

Pfalz: Stukje Toscane in Duitsland
In het milde, zowat meditterane klimaat groeien naast druiven ook amandelen, citroenen, olijven en vijgen. Dit komt door de ligging tussen de Rein en Frankrijk in. Het is een zeer groot wijngebied van zo'n 20.000 hectare groot en 85 kilometer lang. De eerste wijnroute is in dit gebied ontstaan. Pfalz produceert de meeste wijnen van alle gebieden.

Württemberg: Rode wijnen
Dit wijngebied produceert als enige meer rode dan witte wijnen. Naast autobedrijven als Porsch en Mercedes komen ook wijnen als Riesling en Samtrot hier vandaan. In het stadje Weinsberg is daarnaast de Weinschule te vinden. Dit is een laboratorium voor nieuwe wijnen.

Baden: De zonnebank van Duitsland
Baden is het meest zuidelijk gelegen wijngebied, en komt met zijn ligging overeen met de Elzas in Frankrijk. Er worden witte, rode en roséwijnen geproduceerd. Alles draait hier om de Burgunderdruif. Het is gebied is zo'n 400 kilometer lang!

Franken: Succesvol en vernieuwend
Franken is de streek van de moderne vinotheken. Het is gelegen langs de rivier de Mian ten oosten van Frankfurt. In combinatie met historische gebouwen geven moderne proeflokalen het wijntoerisme in Duitsland een boost. Witte forse karakterwijnen gemaakt van de Silvanerdruif zijn hier populair.

Saale-Unstrut: 51 graden noorderbreedte
De wijnbouw in dit gebied is ongeveer 1000 jaar oud. De Goetheradweg staat op de werelderfgoedlijst en is een fietsroute van 90 kilometer dwars door het gebied heen. Goed te combineren met een wijnvakantie dus.

Saksen: Mediterrane flair aan de Elbe
Dit gebied ligt rondom de rivier de Elbe, en is met 440 hectare het kleinste van alle Duitse wijngebieden. De Heimat van de Goldriesling is een oude druivenras die alleen nog maar hier te vinden is.

Duitsland is een perfect land voor een wijnvakantie, onder andere door zijn verschillende wijnen en gebieden. Zoek je een toepasselijk wijnhotel? Kijk dan eens bij Hotel Ketschauer Hof of Weingut Meintzinger.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen