De Oost-Friese Waddeneilanden van Duitsland

Het Oost-Friese Waddeneiland Borkum
Het Oost-Friese Waddeneiland Borkum

Duitsland heeft 24 prachtige Waddeneilanden die in het noordoosten van Duitsland liggen, waarvan er 14 zijn bewoond. De bewoonde eilanden zijn op te delen in de Oost-Friese en Noord-Friese eilanden. De eilanden zijn een populaire bestemming voor mensen die van wandelen, fietsen en de natuur houden. Wil je weten wat je precies nog meer op ieder eiland kan doen? Wij nemen je in dit artikel even mee.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De eilanden

Er zijn in totaal 7 eilanden die de Oost-Friese Waddeneilanden vormen. Dit zijn Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge. De eilanden zijn gemakkelijk te bereiken en zijn een geschikte vakantiebestemming voor jong en oud. De eilanden liggen in de Waddenzee, die sinds 2009 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Borkum

Borkum is het meest westelijk gelegen Oost-Friese Waddeneiland en tevens het grootse eiland (31 km²). De lucht op het eiland is geschikt voor mensen met hooikoorts van de lucht is pollenarm en rijk aan jodium. Op het eiland kun je mooi wandelen en fietsen, een deel van de natuur op Borkum is namelijk nog ongerept. Het Borkumriff is hier een voorbeeld van, waar je bij zonnig weer zeehondenfamilies een middagdutje kunt zien doen. Bovendien heeft het eiland een divers landschap en komen er wel 650 soorten planten. De eindeloze zandstranden zijn perfect voor strandliefhebbers. Naast de natuur verkennen, kan je je op Borkum ook prima vermaken in de oude vuurtoren, het eilandmuseum en de klimtuin aan zee. Kenmerkend voor Borkum is het treintje dat de haven met de stad verbindt. Het bekende treintje heeft leuke historische wagons. 

– Vervoer en verblijf
Je kunt Borkum vanuit Nederland goed bereiken. Het is namelijk mogelijk om vanaf Eemshaven de veerboot te nemen, binnen 50 minuten sta je dan op het Duitse Borkum. Vanaf Groningen stad is Eemshaven slechts 30 minuten rijden. Tevens rijden er in de zomerperiode bussen naar de Eemshaven vanaf station Groningen. Je kunt ook de veerboot of de catamaran vanaf het Duitse Emden nemen. Je bent dan ongeveer een uur onderweg. Op Borkum kun je in tientallen hotels, pensions en gastenverblijven overnachten. Er zijn tevens twee campings op het eiland.

Zicht op het eiland Borkum
Zicht op het eiland Borkum
Vraag gratis een offerte aan

Juist

Juist is 17 kilometer lang en is daarmee het langste Oost-Friese Waddeneiland. Het eiland is erg smal, namelijk slechts 500 meter breed als het water hoog staat. Op Juist kan je veel zeehondenfamilies spotten, die je voornamelijk op de zandbanken aan de oostkant van het eiland vindt. Maak een mooie wandeling over het wad of maak juist een lange strandwandeling. Het is bovendien mogelijk hier een mooie lange wandeling te maken, een rondje op Juist over het strand is namelijk 20km. Juist is autovrij, hierdoor is het eiland perfect om te fietsen. 

– Vervoer en verblijf
Met de veerboot vanaf Norddeich kun je op het waddeneiland Juist komen. De veerboot kan enkel tijdens hoogtij varen, waardoor de veerboot slechts een à twee keer per dag vaart. De veerdienst doet er anderhalf uur over. Als je op het eiland wilt overnachten, kun je terecht bij een van de hotels en pensions op Juist. Daarnaast kun je er leuke vakantiewoningen huren.

Zeehonden op een zandbank
Zeehonden op een zandbank

Norderney

Norderney is na Borkum het grootste Oost-Friese Waddeneiland. Op het eiland kun je terecht voor zowel cultuur als natuur. Zeker 85 procent van Norderney's oppervlakte (26,3 km²) maakt deel uit van het nationale park Nedersaksische Waddenzee. De planten- en dierenwereld die je op het eiland treft, is overweldigend. Norderney heeft circa 80 kilometer aan fiets- en wandelpaden. Deze paden leiden je door en langs de verschillende kwelders, het wad en de duinlandschappen. Daarnaast heeft het eiland natuurlijk lekkere stranden van fijn zand. In totaal heeft Norderney 14 kilometer aan strand.

– Vervoer en verblijf
Norderney is eveneens vanaf Norddeic met de veerboot te bereiken. De overtocht duurt ongeveer een uur. Op Norderney kun je verblijven in een van de vele hotels, pensions en aparthotels. Je kunt er ook vakantiewoningen en appartementen huren. Kamperen op een van de campings midden in de natuur is ook erg leuk.

Duinen op Norderney
Duinen op Norderney

Baltrum

Het kleinste en tevens middelste eiland is Baltrum. Het is slechts 5km lang en nog geen 1,5km breed. Dit maakt het eiland aantrekkelijk voor mensen die van wandelen houden, omdat je mooie wandelingen rondom het eiland kunt maken. Hierbij kan men zelfs 4 kilometer over het strand wandelen aan de noord- en westkant van het eiland. Het strand is breed en bereikt op verschillende plekken een breedte van 200 meter, wanneer het eb is zelfs 300 meter. Het eiland is tevens perfect voor de beginnende surfer en kiter dankzij de zandbanken die voor het eiland liggen, waardoor er geen grote golven zijn.

– Vervoer en verblijf
Er gaat vanaf de haven van Nessmersiel een veerboot naar Baltrum. Je kan Baltrum alleen bereiken zonder auto, waardoor je hier ook je auto moet achterlaten op een parkeerterrein. Je vindt op het eiland een aantal hotels en B&B's, ook is het mogelijk een vakantiehuisje of appartement te huren. Doordat het eiland autovrij is, is het er heerlijk rustig. Geniet van een dagje strand of maak een mooie wandeling. Ook als je van surfen houdt zit je hier goed. Het is vanaf Baltrum tevens mogelijk excursies te maken in de Waddenzee. Ook kan je een dagtoicht maken naar een van de andere eilanden.

Langeoog

Langeoog heeft een oppervlakte van 20 km² en een 14 kilometer lang zandstrand. Bijzonder aan het strand van Langeoog is dat het is verdeeld in zones, namelijk zones voor niet-rokende bezoekers, jongeren, mensen met honden, sporters en een zone om te vliegeren. Op het eiland vind je onder andere duinen van maar liefst twintig meter hoog, een scheepvaartmuseum en een watertoren. De watertoren uit 1909 biedt uitzicht over het eiland en het nationale park Nedersaksische Waddenzee. Het eiland is autovrij en in het hoogseizoen mag er ook niet gefietst worden in de twee hoofdwinkelstraten van Langeoog.

– Vervoer en verblijf
In slechts een uurtje is het eiland per veerboot te bereiken vanaf Bensersiel. De veerboot gaat regelmatig, want elke twee uur is er een afvaart. Op Langeoog kun je overnachten in hotels en pensions. Je kunt er ook vakantiewoningen huren en kamperen op een van de campings.

Strandopgang van Langeoog
Strandopgang van Langeoog

Spiekeroog

Spiekeroog is 18,3 km² en opvallend groen voor een Oost-Fries Waddeneiland. Je vindt er een grote hoeveelheid aan bomen, zoals eiken en dennen. Naast de rijke en groene natuur heeft Spiekeroog ook een mooi lang zandstrand van maar liefst 15 kilometer. Spiekeroog heeft naast rustgevende natuur en ontspannen stranden nog meer te bieden. Zo kun je er onder andere een boottocht maken waarbij je een grote zeehondenbank gaat opzoeken.

– Vervoer en verblijf
Spiekeroog is een autovrij eiland, waardoor je de auto op het vasteland van Duitsland achter dient te laten. Vanaf Neuharlingersiel ben je in slechts drie kwartier met de veerboot op het eiland. Op Spiekeroog kun je prachtig kamperen op een van de verschillende campings. Je kunt er ook voor kiezen om in een hotel of pension te overnachten. 

De groenrijke natuur van Spiekeroog
De groenrijke natuur van Spiekeroog

Wangerooge

Wangerooge is het op een na kleinste en het meest oostelijke eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden. Het ligt in het midden van het nationale park Nedersaksische Waddenzee. In slechts 8,5 kilometer ben je aan de andere kant van het eiland. Hierdoor is het eiland bij uitstek geschikt voor mensen die van wandelen houden. Daarnaast heeft Wangoerooge een honderd jaar oude eilandtrein, waarmee je het eiland kan ontdekken. Het treintje is niet alleen een leuke ervaring, maar ook zeker handig, omdat het eiland autovrij is. Op het eiland kun je ook op sportief vlak je ei kwijt. Je kan er namelijk golfen, wandelen, fietsen en windsurfen.

– Vervoer en verblijf
Wangerooge is in circa 80 minuten te bereiken vanaf het Duitse Harlesiel bij Carolinensiel. Op Wangerooge kun je een van de vele vakantiehuizen huren, maar je kunt er ook prima terecht in een van de hotels en pensions.

Eilandtrein door Wangerooge
Eilandtrein door Wangerooge

De Oost-Friese Waddeneilanden zijn veelzijdig en hebben voor elke doelgroep wel iets te bieden. De eilanden zijn gemakkelijk te bereiken door hun gunstige ligging ten opzichte van Nederland. Dit maakt ze tot een perfecte bestemming voor een kort, maar ook zeker een langer verblijf.

Wil je een georganiseerde fietsreis langs de Duitse wadden? Vraag dan je gratis offerte bij ons aan!

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

16 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen