De mooiste UNESCO-werelderfgoedlocaties in Duitsland

Het interieur van paleis Potsdam
Het interieur van paleis Potsdam

Duitsland kent een rijke cultuurgeschiedenis. Je vindt er historisch erfgoed van onschatbare waarde, maar ook moderne en hedendaagse cultuur. Duitsland staat bij de Europeanen dan ook op nummer 1 van culturele bestemmingen. Dat is niet gek, want je vindt in Duitsland namelijk 38 UNESCO-werelderfgoedlocaties. Deze zijn opgedeeld in verschillende categorieën: 'historische stadskernen', 'architectuur en design', 'industriecultuur', 'kerken en kloosters', 'cultuur- en geestesgeschiedenis', 'natuur, tuinen en landschappen' en 'kastelen en burchten'. De mooiste en meest bijzondere werelderfgoedlocatie van elk van deze categorieën ontdek je in dit artikel.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Historische stadskernen: Hanzestad Lübeck

De Hanzestad Lübeck is de voormalige hoofdstad van de Hanze. De Hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en steden in de middeleeuwen. Lübeck is in 1143 gesticht en bloeide in de 16e eeuw op tot belangrijkste handelscentrum van Noord-Europa. Tegenwoordig is het een centrum voor maritieme handel met Scandinavië. Het historische stadscentrum is ondanks de Tweede Wereldoorlog ongewijzigd gebleven. Je vindt hier patriciërswoningen uit de 15e en 16e eeuw, de beroemde Holstentor poort, verschillende historische kerken en zoutpakhuizen. De binnenstad laat duidelijk een rijke historie zien.

De beroemde Holstentor poort
De beroemde Holstentor poort

Architectuur en design: het Bauhaus

Wie kent het beroemde Bauhaus nu niet? Het beroemde gebouw komt zeker wel een keer voor in de schoolboeken. Het Bauhaus was een school die een architectonische revolutie ontketende tussen 1919 en 1933. De gebouwen zijn ontworpen en ingericht door de professoren van de school en waren de aanzet tot de Moderne Beweging. De Moderne Beweging heeft een groot deel van de architectuur van de 20e eeuw gevormd. Het Bauhaus is in 1933 gesloten maar het is zeker de moeite waard om dit beroemde gebouw te bezoeken.

Voorzijde van het Bauhaus
Voorzijde van het Bauhaus

Vraag gratis een offerte aan

Industriecultuur: Völklinger Hütte

De Völklinger Hütte is wereldwijd de enige ijzersmelterij uit de bloeitijd van de ijzer- en staalindustrie (19e en 20e eeuw) die geheel bewaard is gebleven. Het is een gigantisch complex van wel 600.000 m². De eerste hoogoven werd in 1883 gebouwd. Eind 19e eeuw was het complex een van de meest productieve fabrieken van Duitsland en Europa. Het was een voorbeeld voor de hele wereld. In 1994 is het complex benoemd tot UNESCO-werelderfgoed. Tegenwoordig is het niet alleen een culturele locatie, maar ook een themapark.

Mooi verlicht Völklinger Hütte
Mooi verlicht Völklinger Hütte

Kerken en kloosters: Dom van Keulen

De Dom is hét symbool van Keulen. Het is een van de grootste kerken ter wereld en is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Duitsland. Dit UNESCO-werelderfgoed trekt jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers. De gotische kathedraal heeft twee kerktorens van 157,38 meter hoog, en zijn daarmee de op een na hoogste van Europa. De bouw van de kerk begon in 1248 en werd pas voltooid in 1880. Toentertijd was de Dom het grootste bouwwerk ter wereld. In de Dom bevinden zich de relikwieën van de Drie Koningen, in de Driekoningenschrijn. Dit maakt de kerk ook nog eens een van de meest bezochte bedevaartsoorden ter wereld.

Uitzicht op de Dom van Keulen
Uitzicht op de Dom van Keulen

Cultuur- en geestesgeschiedenis: Operagebouw Bayreuth

Het Markgrafelijke Operagebouw van Bayreuth is een waar meesterwerk van de 18e-eeuwse barokke theaterarchitectuur. Het interieur van het gebouw laat gewoonlijk een overweldigende indruk achter bij de bezoekers. De kleurenpracht van het interieur is heel bijzonder om te zien. Het operagebouw werd gebouwd door Giuseppe Galli-Bibiena en zijn zoon, Carlo. Het doel was dat het gebouw kon wedijveren met de operagebouwen in Wenen, Dresden, Parijs en Venetië. Helaas wordt het operagebouw op dit moment gerestaureerd, waardoor het tot 2016 niet te bezoeken is.

Interier van het operagebouw Bayreuth
Interier van het operagebouw Bayreuth

Natuur, tuinen en landschappen: Bergpark Wilhelmshöhe

Dit bergpark van 240 is het grootste bergpark van Europa. Dit park is geheel opgetrokken in Engelse barokke stijl. Het bergpark hoort bij slot Wilhelmshöhe. Samen vormen ze een harmonisch geheel, bestaande uit cultuur, natuur en tuinbouwkunst. De aanleg van het park begon in 1696. Het beroemdste onderdeel van het park zijn de waterwerken. De bouw hiervan begon in 1701. De waterwerken bestaan uit verschillende waterlopen die met een totale lengte van 12 kilometer naar beneden stromen. Er stroomt meer dan 750.000 liter water doorheen. Vooral 's avonds, wanneer de waterwerken verlicht zijn, is het een indrukwekkend schouwspel.

Kastelen en burchten: Paleizen en parken in Potsdam en Berlijn

Meer dan 150 gebouwen uit de 18e tot 20e eeuw vormen samen de paleizen en parken in Potsdam en Berlijn. In zijn de paleizen en parken in Potsdam en Berlijn op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het totale terrein van de paleizen en parken beslaat meer dan 2.000 hectare en vormt een behoorlijk deel van de stad Potsdam. Je kijkt je ogen uit als je langs de paleizen en parken loopt, overal is wel wat te zien en te doen. Slot Sanssouci vormt de kern van het gebied.

Het Nieuwe Paleis in Potsdam
Het Nieuwe Paleis in Potsdam

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen