Nationale parken in Duitsland

Bayerischer Wald
Bayerischer Wald

Duitsland is een populair vakantieland met veel natuur en prachtige landschappen. Meestal zijn ze ook nog erg ongerept waardoor ze zeer interessant zijn voor vakantiegangers. De unieke flora en fauna die je in het land vindt zorgen er voor dat het een ongeëvenaarde ervaring zal zijn in de natuur. Om al dit natuurschoon te kunnen beschermen zijn er natuurparken, nationale parken en biosfeerreservaten aangelegd. In totaal zijn er 14 nationale parken met ieder weer een uniek landschap dat behouden moet worden. Hier kun je de fantastische landschappen zelf ontdekken met de fiets, te paard, te voet of met de boot. De onderstaande nationale parken liggen verspreid over Duitsland en zijn allemaal een bezoekje waard!

Aanbieders van vakanties naar Duitsland
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Novasol (vakantiehuizen) Klik
Buro Scanbrit (landenspecialist) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
TUI (allround) Klik
HotelSpecials.nl (hotel) Klik
Chalet.nu (vakantiehuizen) Klik

Nationaal Park Bayerischer Wald

In de deelstaat Beieren werd in 1970 het eerste nationale park ooit in Duitsland gesticht. In 1997 had het park al een oppervlakte van 243 vierkante kilometer. Dit park is samen met park Sumava het grootste aaneengesloten natuurgebied van heel centraal Europa. De filosofie in dit park is dat ze de natuur haar gang willen laten gaan. Dit zie je ook terug in het park. Via een van de 300 kilometers aan wandelpaden kunnen de bezoekers het vrije en onbelemmerde park perfect bezichtigen. Het park bestaat voor 95% uit bos en daar tussen liggen kristalheldere bergbeekjes, geheimzinnige veengebieden en de Rachselsee. Dit is het enige gletsjermeer van het Nationale Park Bayerischer Wald. Ook zijn er een aantal avonturenpaden als de Seelensteig, de Watzlik-Hain en Schachten & Filze. Door de prachtige ongerepte natuur, de hoogteverschillen (tussen de 600 en 1.453 meter) en het landklimaat leven hier veel inheemse diersoorten als de oeraluil, de otter, de raaf en de drieteenspecht.

Nationaal Park Jasmund bij Rugen 

In Mecklenburg-Vorpommern in het noordoosten van Duitsland ligt Nationaal Park Jasmund. Het is het kleinste park van Duitsland en fascineert iedere bezoeker door het prachtige en unieke krijtlandschap, met daartussen talrijke moerassen en graslanden. De krijtrotsen zijn het bekendste punt van het park, schilder Caspar David Friedrich heeft deze natuur al op doek vastgelegd.Ook de dertiende-eeuwse bossen die bij het park horen zijn uniek. Via de uitgebreide wandel- en fietstochten kunnen bezoekers dit sprookjesachtige landschap goed verkennen. Ook oplettende strandwandelaars zullen naast het witte schrijfkrijt nu en dan nog een fossiel uit de ijstijd vinden. Qua dieren vind je hier onder andere huiszwaluwen en zeearenden. De boswachters organiseren regelmatig rondleidingen door de bossen. Hier kom je veel over de krijtrotsen te weten maar ook over de Germaanse godin Hertha of piraat Störtebeker. Hij zou in dit bos een schat hebben begraven.

Nationaal Park Jasmund
Nationaal Park Jasmund

Nationaal Park Eifel

In het noorden van Noordrijn-Westfalen ligt Eifel. Dit park staat bekend op zijn knoestige eikenbossen, geheimzinnige ravijnen en enorme beukenbossen. De ongerepte bossen met wel meer dan 230 bedreigde planten- en diersoorten kunnen dankzij het nationale park ongestoord groeien. De wilde kat leeft hier bijvoorbeeld nog en ook bevers, vleermuizen en ijsvogels hebben hier hun thuis gevonden. Het park is op eigen houtje te bezoeken maar ook samen met een gids. De bezoeker zal een prachtig bos aantreffen en zullen de geheimen van de natuur ontraadselen. Ook zijn er regelmatig evenementen in het park als groepsrondleidingen, gespecialiseerde rondleidingen en lezingen.

Nationaal Park Sächsische Schweiz

In Saksen ligt in het oosten van Duitsland het Nationaal Park Sächsische Schweiz. Het is meer dan 36.000 hectare groot en omgeven door ongerepte natuur en erosielandschappen. Dit is zeer uniek in Midden-Europa. Je treft in het park vooral diep uitgesneden dalen, indrukwekkende rotsformaties en ravijnen aan. Zeldzame dieren kunnen hier ongestoord leven en dat doen de oehoe, de relmuis en de otter dan ook. In het park is er de mogelijkheid steile rotswanden te beklimmen maar ook zijn er makkelijkere tochten die je een prachtig uitzicht geven over de Elbe. Met een roeiboot kun je vanaf het water het indrukwekkende landschap weer eens van een ander punt bezichtigen.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen