Bezienswaardigheden en activiteiten in Dresden

De stad Dresden
De stad Dresden

Dresden is een van de mooiste vakantiebestemmingen van Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Saksen en ligt langs de oevers van de rivier de Elbe. Dresden is een stad met tegenstellingen. Aan de ene kant van de rivier de Elbe vind je het historische Dresden en aan de andere kant ligt de moderne Neustadt. In de stad vind je daarom veel bezienswaardigheden, monumenten maar ook leuke cafeetjes en winkeltjes. Wil jij weten wat er allemaal te doen is in Dresden? Lees dan verder. 

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Neustadt 

In het noorden van Dresden vind je de Neustadt. Er werd een nieuw district gebouwd onder de naam 'Nieuwe Koninklijke Stad'. De Neustadt is niet verwoest in de oorlog en biedt een geweldig uitzicht op de skyline van de Altstadt van Dresden, aan de overkant van de rivier de Elbe. Bij de Albertplatz vind je kleine winkeltjes, cafeetjes en prachtige street art. Een creatieve sfeer vind je in de Kunsthof Passage. In deze passage staan boutiques van ontwerpers. Een Biergarten bezoeken hoort bij een bezoek aan Duitsland. Midden in de stad is Katy's Garage waar je bier kunt drinken, worst kunt eten en kunt genieten van rockmuziek. Als je van cultuurfestivals houdt, kun je Dresden het beste bezoeken in juli want dan wordt er het Schaubudensommer georganiseerd. In verschillende tentjes zijn er muziek-, dans- en theatervoorstellingen. 

Kunsthof passage in Neustadt
Kunsthof passage in Neustadt

Altstadt 

Op de linkeroever van de Elbe ligt het historische centrum van Dresden. Hier vind je onder andere het Dresden Zwinger. Dit is een paleiscomplex dat gebouwd werd tussen 1710 en 1728. Het gebouw is een mooi voorbeeld van de laat-barokke bouwstijl. De Altmarkt is ook in dit stadsdeel te vinden. Op dit plein staat de 92 meter hoge Kreuzkirche. Dit plein is het belangrijkste plein van de stad en staat bekend om de gezellige terrasjes, cafeetjes en winkeltjes. Hier wordt jaarlijks de kerstmarkt gehouden en het festival Dixieland gevierd. Achter het plein ligt een groot winkelcentrum. De Frauenkirche is een must see als je een bezoekje brengt aan de stad Dresden. Hoewel een groot deel is verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad weer opgebouwd. Zo is de Frauenkirche herbouwd en is in 2005 weer in gebruik genomen.

De Frauenkirche
De Frauenkirche
Vraag gratis een offerte aan

Met de stoomtrein

Meestal wordt er alleen met een stoomtrein gereden als er speciale gelegenheden zijn. In de deelstaat Saksen is dat anders. Hier rijden stoomtreinen dagelijks op verschillende trajecten volgens vaste dienstregeling. Vanaf het stadje Radebeul bij Dresden, op een afstand van vijftien minuten, gaat de Lössnitzdackel naar Mortizburg en Radeburg. In Mortizburg bevindt zich tevens het koninklijke jachtpaleis. Als je wil ervaren hoe het is om in een stoomtrein te rijden is de Lössnitzdackel zeker de moeite waard. 

Elberoute

Vanuit Dresden kun je een prachtige fietsreis maken, door de Elberoute te volgen. De route langs de Elbe is door de nationale fietsclub uitgeroepen tot de meest geliefde fietsroute van Duitsland. De route biedt een ideale balans tussen cultuur en natuur. De route gaat grotendeels over de fietspaden die gelegen zijn langs de oevers van de Elbe. De route heeft geen grote hoogteverschillen waardoor de route makkelijk te volgen is. De Elberoute bedraagt 180 kilometer in de deelstaat Saksen. De totale fietsroute is 860 kilometer lang. 

De Elberoute
De Elberoute

Glazen fabriek

Naast het grote tuinpark van Dresden ligt de fabriek van Volkswagen. Deze fabriek wordt ook wel de glazen fabriek van Dresden genoemd en werd geopend in het jaar 2001. Hier bouwt het bedrijf de toplimousine: de Phaeton. Het designgebouw is compleet transparant en laat de bezoeker kennismaken met alle fases van het produceren van deze auto. Ieder exemplaar is uniek en wordt op maat gemaakt naar de wensen van de klant. In de fabriek kun je tevens lekker eten in het restaurant en een verfrissend drankje drinken in de chique bar. 

Volkswagenfabriek in Dresden
Volkswagenfabriek in Dresden

Zuivelwinkel 

In Dresden vind je de mooiste kaaswinkel ter wereld. Tijdens de industriële revolutie van Dresden werd het steeds lastiger om alle inwoners te voorzien van verse melk. Deze melk bedierf namelijk tijdens het transport waardoor mensen ziek werden. In 1879 kwam de melkveehouder Paul Pfund op het idee om met zes koeien in Dresden te verblijven om melk te produceren. Het hoofdkantoor voor het bedrijf werd gebouwd in 1891 en werd rijkelijk versierd met prachtige tegels. Tijdens de DDR-tijd werd de winkel gesloten en raakte het in verval. In 1998 heropende de winkel na een restauratie en inmiddels staat 'Pfunds Molkerei' in het Duitse Guinness boek of Records voor mooiste kaaswinkel ter wereld. 

Malerweg

Als je van wandelen houdt, is de Malerwegroute een echte aanrader. Het Nationaal Park Saksisch Zwitserland ligt onder Dresden. Na een uur rijden bereik je dit 111 kilometer brede park al. De wandelroute heeft vele beroemde schilders geïnspireerd. Tijdens de route passeer je tevens de bekende 'Brug van Bastei' en geeft het een geweldig uitzicht over het Elbsandsteingebirge. De brug is een prachtige rotsformatie. Kenmerkend voor het natuurgebied zijn de steile rotsen aan de rivier de Elbe. Naast de Malerwegroute zijn er meerdere wandelpaden die je via verschillende uitzichtplatformen naar de rotsformatie brengen zodat je een route kunt kiezen die bij je past.

Brug van Bastei
Brug van Bastei

Accommodatietips 

Een mooie accommodatie om te verblijven tijdens je vakantie in Dresden is Amedia Dresden Elbpromenade. Bij dit hotel kun je fietsen huren zodat je op verkenning door de stad kunt gaan. Daarnaast kun je heerlijk ontspannen in de sauna. Een andere noemenswaardige accommodatie is Radisson Blu Park & Conference Centre Dresden Radebeul. Het hotel is rustig gelegen maar heeft een goede verbinding met het centrum van Dresden. Je kunt bij dit hotel onder andere van de omgeving genieten en gebruik maken van het bubbelbad. 

Radisson Blu Park & Conference Centre Dresden Radebeul
Radisson Blu Park & Conference Centre Dresden Radebeul

Wist je dat we Dresden goed kunnen combineren met Leipzig? Vraag een leuke route bij ons aan!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen