Bezienswaardigheden in Leipzig

De stad Leipzig
De stad Leipzig

Leipzig is een Duitse stad gelegen in de deelstaat Saksen. Vanaf Berlijn is het een uur rijden met de auto naar deze stad. Leipzig wordt de stad van de muziek genoemd. Je vindt er veel culturele hoogstandjes voor muziek- en kunstliefhebbers maar naast muziek en kunst heeft deze stad nog meer te bieden. Je vindt in de stad traditionele cafés, je kunt winkelen in de historische binnenplaatsen, je kunt meer te weten komen over de geschiedenis uit de Duitse Democratische Republiek (DDR) tijd en er zijn uitgebreide voorzieningen om een dagje te ontspannen. Kortom Leipzig is een stad die een bezoek waard is.

Tip: Leipzig en omgeving te voet verkennen is een hele goede optie. Je ziet het in dit filmpje!

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Muziekstad

Leipzig staat bekend als muziekstad en dat is niet voor niets. Het hart van de muziekgeschiedenis wordt gevormd door de grote componisten die er gewoond en gewerkt hebben. Onder andere de componisten Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, Clara en Robert Schumann en Albert Lortzing hebben geleefd in deze stad. Maar naast belangrijke componisten zijn ook de concerten van Leipzig noemenswaardig. Zo worden de concerten van de Gewandhausorchester jaarlijks door meer dan 200.000 muziekliefhebbers bezocht. Onder leiding van dirigenten als Arthur Nikisch en Felix Mendelssohn wordt de naam van het orkest hoog gehouden. Sinds 2018 is Andris Nelsons de dirigent. Daarnaast gaat de operatraditie van Leipzig terug tot het jaar 1693. Hierbij horen ook het Leipziger Ballet en de Muzikale Komedie. Er zijn regelmatig optredens van internationale orkesten die je kunt bezoeken in het operagebouw. Dankzij de vele muziekfeesten zoals het Bachfeest, de Wagnerfeesten, het a-capellafestival en de jazz-dagen laat de stad zien een echte muziekstad te zijn. In de stad is er een speciale muziekroute die je kunt bewandelen, genaamd: Leipziger Notenspur. Tijdens deze route kom je de oorspronkelijke woonplaatsen en werken van wereldberoemde musici en componisten tegen. Deze route is ongeveer vijf kilometer lang.

Bach monument bij St Thomas Kirche Leipzig
Bach monument bij St Thomas Kirche Leipzig

De Porsche fabriek 

In Leipzig kun je een exclusieve blik achter de schermen krijgen in de fabriek van Porsche. Ga voor een rondleiding door de fabriek en kom meer te weten over het productieproces van deze luxe auto's. De tour duurt ongeveer anderhalf uur en is toegankelijk vanaf zestien jaar. Iedere Porsche maakt een eerste testrit op het circuit van de fabriek. Als je in een Porsche wil rijden op het circuit van de fabriek is dat zeker mogelijk. Je kunt een rit boeken en daarmee de rondleiding in de fabriek afronden. Tevens kun je de rondleiding combineren met een heerlijk buffet of iets bestellen van de kaart. Vanuit het restaurant kun je genieten van een goed uitzicht op het circuit. Vraag gratis een offerte aan

Stasi museum Runde Ecke en het Citizens Committee

In het gebouw waar de Stasi (Ministerie voor Staatsveiligheid) veertig jaar lang haar hoofdkwartier had, zit nu het herdenkingsmuseum Runde Ecke. Waar zich vroeger de kantoren van Stasi-medewerkers bevonden, kunnen toeristen nu informatie krijgen over de functie, geschiedenis en methoden van de Stasi. Het Citizens Committee heeft geprobeerd om de omgeving zo authentiek mogelijk te houden voor bezoekers. Er zijn nog steeds kabelgoten en oude radiatoren te vinden in het Runde Ecke museum. Het Citizens Committee is ontstaan in 1989 tijdens de Peaceful Revolution. Het Commitee staat voor vrijheid en democratie. Het Citizens Committee wil informeren over de geschiedenis, adviseert slachtoffer van de DDR-dictatuur en is er voor het behoud van plaatsen waar de communistische staat haar macht uitoefende.

Runde Ecke gebouw
Runde Ecke gebouw

De Spinnerei 

In het jaar 1907 was de Spinnerei de grootste katoenspinnerij in Europa. In 1992 begon de ontmanteling van de spininstallaties in het industriële complex. Dit was ongeveer honderd jaar na de bouw van deze katoenspinnerij. Na de ontmanteling begonnen verschillende kunstenaars een ruimte te huren in de enorme spinnerij van 70.000 vierkante meter. Hiermee waren ze de pioniers van de Spinnerei als artistiek centrum. Inmiddels zijn er meer dan honderd studio's te vinden in de Spinnerei. Dankzij de kunstenaars die er werkten was het mogelijk om ook muzikanten, dansers, architecten, schilders, ontwerpers en handelaars aan te trekken naar de Spinnerei. Eind 2004 is de Spinnerei erg bekend geworden als een centrum voor artistieke mensen en in 2005 werden er nieuwe tentoonstellingen in galerijen gehouden. Je kunt in deze oude katoenspinnerij een rondleiding boeken zodat je alles komt te weten over de Spinnerei en laat je verrassen door de prachtige tentoongestelde kunst.

Kerstmarkt

Duitsland is het land van vele mooie kerstmarkten. De eerste kerstmarkt werd in de vijftiende eeuw gehouden in Leipzig. De markt is beroemd geworden door jarenlange traditie in combinatie met een heerlijk culinair aanbod. Met maar liefst 250 kramen is de kerstmarkt in Leipzig een van de mooiste en grootste van Duitsland. Voor kinderen is de kerstmarkt ook een aanrader aangezien ze kunnen knutselen en bakken tijdens een workshop op de Augustusplatz en omdat de kerstman aanwezig is. Tijdens de kerstmarkt kun je mooie muziek verwachten. Op de kerstmarkt spelen fanfares en de beroemde J.S. Bach Muziekschool houdt concerten in verschillende kerken van Leipzig. De kerstmarkt is geopend van eind november tot kerst.

Kerstmarkt in Leipzig
Kerstmarkt in Leipzig

Accommodatietip

Een leuke accommodatie om tijdens de vakantie in Leipzig te verblijven is Victors Residenz-Hotel Leipzig. De kamers van het hotel zijn stijlvol ingericht en overal in het hotel beschik je over wifi. Het hotel is direct gelegen tegenover het centraal station van Leipzig. Met het openbaar vervoer bereik je snel alle plekken in het centrum. Daarnaast biedt het hotel een geweldige keuken waar je heerlijk kunt eten.

Victors Residenz-Hotel Leipzig
Victors Residenz-Hotel Leipzig


Tip: combineer Leipzig met de prachtige stad Dresden. In dit filmpje zie je er meer over! We maken graag een gratis offerte voor je !

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen