Welke autobanden moet je in de winter hebben in Duitsland?

Winterbanden in de sneeuw
Winterbanden in de sneeuw

De winter staat weer voor de deur. Het wordt weer kouder, de dagen worden korter en de zon laat zich minder zien. Dit betekent dat het op de weg ook weer gevaarlijker wordt. Barre omstandigheden zorgen ervoor dat jouw auto net even iets meer moet doorstaan om je veilig van A naar B te brengen. Winterbanden kunnen deze veiligheid sterk verbeteren. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar wat geldt voor Duitsland?

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De regelgeving

Winters in Duitsland zijn over het algemeen wat strenger dan de onze. De Duitsers zijn hierom ook iets strenger wat betreft het schoeisel van auto's. Winterbanden zijn in Duitsland verplicht zodra er sprake is van winterse omstandigheden. Volgens de wet is er sprake van winterse omstandigheden wanneer er ijzel of sneeuwmodder ligt. Ook gladheid veroorzaakt door sneeuw, ijs of rijpvorming behoort tot winterse omstandigheden. Omdat dergelijke natuurfenomenen ook buiten de wintermaanden kunnen voorkomen dient ook dan de winterband op de auto te liggen. Er is dus geen vaste periode voor wanneer de winterbanden verplicht zijn.

De band

In Duitsland zijn naast winterbanden ook een breed scala aan all-season banden legaal bij winterse omstandigheden. Zolang de band een M+S of sneeuwvlokje als symbool draagt mag je er mee de weg op. Let vooral de op de profieldiepte van de band. Deze moet nog minimaal vier millimeter diep zijn. Is dit niet meer het geval dan heeft de band zijn sneeuwcapaciteiten min of meer verloren en is deze niet meer veilig genoeg. Hij is dan ook niet meer geschikt volgens de wet. Houdt ook rekening met de snelheid. Banden hebben veelal een maximum snelheid waaronder ze goed functioneren. Het is verleidelijk om van de autobahn te genieten maar als je harder gaat dan de band in theorie aankan dan is dit in strijd met de wet, ongeacht de weersomstandigheden.

Besneeuwd Sauerland
Besneeuwd Sauerland
Vraag gratis een offerte aan

Sneeuwkettingen

In sommige gebieden in Duitsland kan het voorkomen dat winterbanden niet voldoende zijn. Dit geldt veelal voor de bergachtige gebieden. Hier is het noodzakelijk sneeuwkettingen op je auto te monteren. Wanneer deze verplicht zijn dan wordt dit aangegeven met een verkeersbord. Je moet ze dan op je auto leggen ongeacht het merk of model auto dat je rijdt. Het maakt dus niet uit of je vierwielaandrijving hebt of niet. Wanneer je sneeuwkettingen erop liggen dan geldt er een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur.

Handhaving

Indien je auto niet voldoet aan de wetgeving betreft weersomstandigheden, dan kan je een boete krijgen van ongeveer veertig euro. Vorm je daarbij een gevaar of obstakel voor medeweggebruikers dan kan deze boete snel oplopen tot het dubbele. Ook zal dit laatste je een punt op je rijbewijs kosten. Niet alleen winterbanden maken jouw auto winterklaar volgens de Duitsers. Ook eventueel sneeuwkettingen en zaken als vorstvrije ruitenwisservloeistof zijn verplicht.

Winterweer op weg
Winterweer op weg

Winterbanden

Gelukkig monteert meer dan de helft van de Nederlanders winterbanden op hun auto. Het schoeisel levert aanzienlijk meer veiligheid op onder winterse omstandigheden. Rij je vijftig kilometer per uur op een bed van sneeuw dan kunnen winterbanden je remweg halveren ten opzichte van zomerbanden. Van gemiddeld vijfenzestig meter naar dertig. Ook zonder de winterse omstandigheden bieden deze banden al grote voordelen ten opzichte van zomerbanden. Zodra het kwik lager dan zeven graden komt bieden winterbanden meer veiligheid dan zomerbanden, dit dankzij het zachtere rubber dat beter bestand is tegen de lage temperaturen. Winterbanden zijn dus een goede, veilige investering maar zeker geen garantie. Een veilige en verantwoorde rijstijl is nog steeds van levensbelang.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen