Tips voor mooie wandelingen in Duitsland

Eifel in Duitsland
Eifel in Duitsland

Duitsland is een zeer geschikte bestemming voor wandelliefhebbers. Het land heeft een prachtige natuur, een aangenaam klimaat om te wandelen en maar liefst 200.000 kilometer aan wandelroutes die het voor jou mogelijk maken om Duitsland op een ontspannen manier te ontdekken. In dit artikel lees je enkele handige tips als jij een wandelvakantie naar Duitsland wilt plannen.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Meegaan met een georganiseerde wandelvakantie

Sommige reizigers vinden het niet fijn om zelf een reis te moeten plannen. Voor deze reizigers zijn georganiseerde wandelvakanties een uitkomst. Enkele reisorganisaties bieden georganiseerde wandelreizen naar Duitsland aan. Er zijn vele verschillende soorten wandelvakanties, waarbij je of in een groep wandelt, met reisleiding of individueel. De routes liggen vaak al vast bij georganiseerde vakanties. Bepaal je zelf liever je route, organiseer dan je eigen wandelvakantie. Daarnaast zijn er in Duitsland ook verschillende wandelverenigingen actief. Met deze mag je dan als vakantieganger gezellig en gratis of tegen een lage vergoeding meelopen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Wander- und Heimatverein Frankenau en Gebirgs- und Wanderverein Frankenberg.

Qualitätswanderwege

Ook al ga je niet mee met een reisorganisatie, het is erg makkelijk om zelf een mooie wandelroute te kiezen voor tijdens jouw vakanties. Steeds meer van deze reizen krijgen ook een kwaliteitskeurmerk. Zo zijn er de Qualitätswanderwege, 121 routes door Duitsland die meerdaagse dagen duren. Deze 121 routes beslaan momenteel meer dan 12.000 kilometer. De Qualitätswanderwege worden beoordeeld op verschillende eisen, zoals duidelijke bewegwijzering, genoeg parkeerplaatsen, horecagelegenheden rondom de route en een mooi aantrekkelijk
natuurgebied. Langs de route komen toeristen bovendien langs voldoende voorzieningen op het gebied van horeca en overnachting. Meer informatie is te vinden op de site van de Duitse wandelbond. Vraag gratis een offerte aan

Top Trails

Er zijn ook vijftien Top Trails. Deze routes, verdeeld over heel Duitsland, zijn kwalitatief zeer goed. Er zit een goede service inbegrepen bij de routes, waaronder vervoer van en naar de route, advies, informatiemateriaal en eventueel bagagevervoer. De twaalf verschillende routes lopen onder andere door Albsteig, Goldsteig en Rheinsteig. Op deze site vind je meer informatie over de top trails in Duitsland.

Wandelpad Goldsteig
Wandelpad Goldsteig


Wandelen in de Eifel
Hoewel Duitsland vele prachtige wandelroutes kent, is de Eifel misschien wel het meest geliefde wandelgebied onder wandelaars. Dit veelzijdige natuurgebied ligt in het westen van Duitsland en is eigenlijk onmisbaar in het Duitse wandelrepertoire van iedere wandelliefhebber. Door de Eifel loopt de Eifelsteig, een wandelroute die in vijftien etappes kan worden gelopen. De etappes variëren van 14 tot 29 kilometer en zijn meer geschikt voor de ervaren wandelaars. Het motto van deze mooie route is 'waar rots en water je begeleiden'. Tijdens deze route ontdek je de prachtige natuur van de de Eifel en kom je langs meren, oude vulkanen en de mystieke wouden.
Eifelsteig in de Eifel in Duitsland
Eifelsteig in de Eifel in Duitsland


Wandelen in de Alpen
De Alpen liggen in verschillende landen in Europa, slechts een klein deel ligt in Duitsland. Als je van bergwandelen houdt, ben je hier zeker aan het juiste adres. De Duitse Alpen worden gekenmerkt door een weelderige groene natuur, helderblauwe meren, watervallen en overblijfselen van gletsjers. Ben je een beginnende bergwandelaar of wil je kinderen laten kennismaken met bergwandelen? Dan zijn de Allgauer Alpen het meest geschikt voor jouw wandeltocht. Meer ervaren bergwandelaars kunnen kiezen voor een wandeling door de Berchtesgadener Alpen.
Wandelen in de Alpen
Wandelen in de Alpen


Het Zwarte Woud
Een andere prachtig natuurgebied om te wandelen in Duitsland is het Zwarte Woud. Dit dichtbeboste middelgebergte ligt in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, vlakbij de Franse grens. Het oppervlakte van het Zwarte Woud beslaat meer dan 6.000 km². Door het Zwarte Woud lopen drie hoofdroutes: de Westweg, Mittelweg en de Ostweg. Deze routes zijn 285, 118 en 233 kilometer lang en lopen allen van het noorden naar het zuiden. Er vinden ook georganiseerde wandeltochten in het Zwarte Woud plaats. Zo kun je kiezen voor een dagtocht met een gids, een gps-tocht of een herbergtocht. De Harz 
Wandelen in de Harz en het prachtige Harzgebergte is een echte aanrader. Deze streek bestaat voornamelijk uit Nationaal park en er ligt ruim 8000 km aan wandelpaden te wachten met hightlights als de route Harzer-Hexen Stieg van ca 100 km. lang of een wandeling naar de top van de Brocken, een berg van 1141 meter hoog. Ook voor korte wandelingen kun je hier prima terecht met keuze uit een groot wandelnetwerk. Onze laatste tip is de prachtige Hunsruck, die zie je in dit filmpje 

Praktische voorbereidingen

Als je route vast staat, is het tijd voor meer praktische voorbereidingen. Organiseer je zelf je eigen wandelvakantie, dan is het handig om van te voren aandacht te besteden aan een aantal zaken. Als je goed bent voorbereid, verloopt jouw wandelvakantie een stuk prettiger. Neem altijd een kaart mee van de omgeving, kleed je goed en bekijk het weerbericht voorafgaand aan je vakantie. Veel hoteliers in Duitsland weten daarnaast erg veel over mooie wandelroutes in de desbetreffende regio, gezien er veel wandeltoeristen komen. Vraag dus in het hotel vooral even of men nog tips of aanwijzingen heeft voor een mooie route, voordat je erop uit trekt.

Tip: we bieden diverse arrangementen aan van 4 dagen, 6 dagen tot langere reizen met de leukste wandelmogelijkheden ! Vraag je gratis offerte aan. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen