Klimaat Duitsland

De Beierse Alpen in Duitsland
De Beierse Alpen in Duitsland

Buurland Duitsland kent een vergelijkbaar klimaat met Nederland. Toch zijn er enkele verschillen tussen ons kikkerlandje en onze oosterburen wat betreft de weersomstandigheden, die onder andere door de invloed van de zee en de Duitse bergen veroorzaakt worden. Wil je goed voorbereid op reis en alles weten over het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden van Duitsland? Hier lees je er alles over.

De Eifel
De Eifel

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het klimaat

Duitsland kent, net zoals Nederland, een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat het land relatief milde winters heeft en dat de zomers geen extreme temperaturen kennen. Daarnaast kun je het hele jaar door te maken krijgen met neerslag. Extreme weersomstandigheden en grote temperatuurschommelingen komen nauwelijks voor in Duitsland. Het klimaat wordt grotendeels bepaald door de invloed van de zee uit het noorden van het land en plaatselijk kunnen ook bergen en heuvels invloed hebben op het weer. Het weer wordt hier echter minder beïnvloed door de zee dan in Nederland. De diverse berg- en heuvelgebieden kunnen zorgen voor flinke variatie in het weer. 

Ruhrgebied
Ruhrgebied

Onvoorspelbare lentemaanden

De eerste lentedagen komen over het algemeen voor in maart, maar meestal breekt de lente pas echt door in de maand april. Het is echter ook goed mogelijk dat de lente pas begint in mei, met een beetje pech. In het vroege voorjaar is de kans op neerslag het kleinste, maar deze kans wordt met het verloop van de lente steeds groter. Vooral in het zuiden gelegen Beieren en Sauerland in centraal Duitsland kunnen te maken krijgen met flinke neerslag aan het einde van de lente. 
Vraag gratis een offerte aan

Zomer

De zomermaanden zijn in Duitsland gemiddeld iets warmer dan in Nederland. Hierdoor is de kans op een hittegolf of tropisch weer iets groter. Vooral in het oosten en in het zuiden van het land is het klimaat wat continentaler dan de rest van Duitsland, waardoor de zomers heet en droog kunnen zijn. Het noordwesten van het land is tijdens de zomermaanden wat koeler dan de rest van Duitsland. Ondanks dat is het weer, net zoals bij ons, altijd zeer wisselvallig. Het is daarom lastig om een algemene uitspraak te doen over de zomermaanden van Duitsland. Met geluk geniet je wekenlang van de zon met heerlijke temperaturen, maar voor hetzelfde geld krijg je te maken met langdurige regenbuien. Heftige regen- en onweersbuien komen vooral voor na langdurige periodes van zeer warm weer. De meeste neerslag valt in Duitsland gedurende de zomer. 

Bodensee
Bodensee

Wintersport

Gedurende de wintermaanden kun je in enkele Duitse gebieden zeer goed wintersport beoefenen. De sneeuwzekerheid is hier echter minder hoog dan in de buurlanden Oostenrijk en Zwitserland, wat wordt veroorzaakt door de hoogte van de bergen. De Duitse gebergten zijn aanzienlijk minder hoog dan de hiervoor genoemden wintersportlanden. Het tegen de Zwitserse grens gelegen Garmisch-Partenkirchen is een zeer populair wintersportgebied in het zuidelijke Beieren. Hier bereiken, in tegenstelling tot de rest van het land, de bergen een hoogte van bijna 3.000 meter. Hierdoor is er in dit gebied meer kans op sneeuw. Daarnaast is Sauerland ook een populair wintersportgebied onder de Nederlandse wintersportliefhebbers. Doordat dit gebied gemakkelijk te bereiken is door de korte afstand is deze plek ideaal voor een korte wintersportvakantie. Vooral de plaatsen Winterberg en Willingen zijn populair onder de Nederlanders. 

Skiën in Duitsland
Skiën in Duitsland


 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

17 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen