Reisadvies: Is Duitsland een veilig vakantieland?

De Bodensee met uitzicht op de Alpen
De Bodensee met uitzicht op de Alpen

Duitsland is een populair vakantieland. Het land heeft tientallen leuke steden voor de perfecte stedentrip, maar ook de natuur is er prachtig. Dit maakt Duitsland onder andere het ideale land voor een fietsvakantie. Duitsland heeft naast de adembenemende natuur ook een rijke cultuur met een interessante geschiedenis. Daarnaast is Duitsland ook nog eens een veilig vakantieland. Lees hieronder meer over het actuele reisadvies voor Duitsland.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies voor Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland is groen. Reizen naar Duitsland is weer mogelijk en veilig, maar er zijn wel inreisbeperkingen. Voor Duitsland moet je een coronabewijs kunnen overleggen. Dit kan een vaccinatiebewijs, negatief testresultaat van een PCR- of antigeentest of herstelbewijs zijn. Een vaccinatiebewijs is alleen geldig als je 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd. De PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur en de antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur. Het testresultaat dien je in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans te overleggen. Het herstelbewijs moet bestaan uit een positieve PCR-test die minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden voor aankomst in Duitsland is afgenomen. Ook dit bewijs moet in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans zijn. Heb je bij aankomst in Duitsland geen coronabewijs? Dan moet je in quarantaine. Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt geen testverplichting. Reizigers die via de snelste weg (transit) op doorreis zijn door Duitsland, zijn een uitzondering. Hier gelden bovenstaande maatregelen niet voor, echter mogen doorreizigers niet uit eten, winkelen of overnachten in Duitsland. Alleen tanken en kort stoppen is toegestaan. Houd er rekening mee dat je als doorreiziger moet kunnen aantonen dat je op doorreis bent. De coronamaatregelen in Duitsland verschillen per bestemming. Informeer vooraf goed welke regels op jouw bestemming van toepassing zijn. Op veel plekken in Duitsland geldt een mondkapjesplicht en op sommige plekken dien je een coronabewijs te laten zien om toegang te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan hotels, horeca of musea. Voor de terugreis naar Nederland geldt er geen quarantaineplicht en hoef je ook geen coronabewijs te laten zien. Er wordt wel geadviseerd bij thuiskomst voor de zekerheid in zelftest te doen, ook als je al gevaccineerd bent.
Huidig reisadvies Duitsland

Onveilige gebieden in Duitsland

Er zijn geen onveilige gebieden in Duitsland. Alleen in de wintersportgebieden is het goed om alert te zijn op lawines die hier kunnen voorkomen. Ga je op wintersportvakantie? Houd dan goed de berichtgeving in de gaten en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. 

Veiligheid in Duitsland en de hoofdstad Berlijn

Duitsland is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen daarom de veiligheidsmaatregelen aanscherpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheidsmaatregelen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals de populaire kerstmarkten. Ook op het vliegveld en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden, zoals extra identiteitscontroles. Daarnaast is het altijd goed om er rekening mee te houden dat terreuraanslagen onverwacht zijn en overal plaats kunnen vinden. Blijf dus alert op plaatsen waar veel mensen samen komen. Betreft criminaliteit is Duitsland vergelijkbaar met Nederland. Er zijn maar enkele criminele activiteiten zoals diefstal en zakkenrollen. Dit komt vooral voor in de grotere steden, op toeristische plekken of in het openbaar vervoer. Ook Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is een veilige stad. Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico's.

Skyline van Berlijn
Skyline van Berlijn

Houd hier ook rekening mee

  • Voor de Nederlandse reiziger is een geldige identiteitskaart of geldig paspoort vereist.
  • Duitsland heeft bepaalde milieuzones. Voor deze zones is een milieusticker verplicht.
  • Het smokkelen en handelen van drugs is verboden. Hier staan hoge straffen op, vaak een stuk hoger dan in Nederland.
  • Houd er rekening mee dat bepaalde snelwegen in Duitsland geen snelheidslimiet hebben. Hier mag je harder dan 130 kilometer per uur rijden, wat veel Duitse automobilisten ook doen.
  • In de winter is het hebben van winterbanden verplicht.

Link

Kijk voor het actuele nieuws over de veiligheid in Duitsland op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,4

Gerelateerde artikelen