Reisadvies: Is Duitsland een veilig vakantieland?

Laatste update:

De Bodensee met uitzicht op de Alpen
De Bodensee met uitzicht op de Alpen

Duitsland is een populair vakantieland. Het land heeft tientallen leuke steden voor de perfecte stedentrip, maar ook de natuur is er prachtig. Dit maakt Duitsland onder andere het ideale land voor een fietsvakantie. Duitsland heeft naast de adembenemende natuur ook een rijke cultuur met een interessante geschiedenis. Daarnaast is Duitsland ook nog eens een veilig vakantieland. Lees hieronder meer over het actuele reisadvies voor Duitsland.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies voor Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland is groen. Reizen naar Duitsland is weer mogelijk en veilig, maar er zijn wel inreisbeperkingen. Als je door of naar Duitsland reist heb je een geldig coronabewijs nodig, dit geldt ook voor kinderen van 12 jaar en ouder. Het coronabewijs kan een digitale vaccinatie-, herstel-, of negatieve testbewijs zijn. Het is mogelijk dat u gecontroleerd word op een coronabewijs voor toegang van theaters, horeca, openbaar vervoer, etc. Als je een winkel bezoekt hoef je geen bewijs meer te laten zien.

Voor de terugreis (alleen als je met het vliegtuig of de boot reist) naar Nederland dien je een ingevulde gezondheidsverklaring te kunnen laten zien. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of die een herstelbewijs hebben worden geadviseerd om een zelftest te doen bij thuiskomst. Ben je niet gevaccineerd dan is het advies je te laten testen bij de GGD op de 2e en de 5e dag na aankomst.

Coronavirus in Duitsland

De maatregelen zijn in Duitsland bijna allemaal vervallen. Bij horeca, restaurants en hotels hoef je geen mondkapje meer op en ook geen afstand meer te houden. Voor het openbaar vervoer en de zorginstellingen word er gevraagd naar een geldig coronabewijs en moet je nog een mondkapje (FFP2-masker) dragen. Meer informatie over de regels in Duitsland vind je op de website van de Duitse overheid. En op de website van de Duitse toeristenbond vind je meer informatie over de regels per deelstaat. 

Onveilige gebieden in Duitsland

Er zijn geen onveilige gebieden in Duitsland. Alleen in de wintersportgebieden is het goed om alert te zijn op lawines die hier kunnen voorkomen. Ga je op wintersportvakantie? Houd dan goed de berichtgeving in de gaten en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. 

Veiligheid in Duitsland en de hoofdstad Berlijn

Duitsland is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen daarom de veiligheidsmaatregelen aanscherpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheidsmaatregelen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals de populaire kerstmarkten. Ook op het vliegveld en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden, zoals extra identiteitscontroles. Daarnaast is het altijd goed om er rekening mee te houden dat terreuraanslagen onverwacht zijn en overal plaats kunnen vinden. Blijf dus alert op plaatsen waar veel mensen samen komen. Betreft criminaliteit is Duitsland vergelijkbaar met Nederland. Er zijn maar enkele criminele activiteiten zoals diefstal en zakkenrollen. Dit komt vooral voor in de grotere steden, op toeristische plekken of in het openbaar vervoer. Ook Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is een veilige stad. Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico's.

Skyline van Berlijn
Skyline van Berlijn

Houd hier ook rekening mee

  • Voor de Nederlandse reiziger is een geldige identiteitskaart of geldig paspoort vereist.
  • Duitsland heeft bepaalde milieuzones. Voor deze zones is een milieusticker verplicht.
  • Het smokkelen en handelen van drugs is verboden. Hier staan hoge straffen op, vaak een stuk hoger dan in Nederland.
  • Houd er rekening mee dat bepaalde snelwegen in Duitsland geen snelheidslimiet hebben. Hier mag je harder dan 130 kilometer per uur rijden, wat veel Duitse automobilisten ook doen.
  • In de winter is het hebben van winterbanden verplicht.

Link

Kijk voor het actuele nieuws over de veiligheid in Duitsland op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,4

Gerelateerde artikelen