Reisadvies: Is Duitsland een veilig vakantieland?

De Bodensee met uitzicht op de Alpen
De Bodensee met uitzicht op de Alpen

Duitsland is een populair vakantieland. Het land heeft tientallen leuke steden voor de perfecte stedentrip, maar ook de natuur is er prachtig. Dit maakt Duitsland onder andere het ideale land voor een fietsvakantie. Duitsland heeft naast de adembenemende natuur ook een rijke cultuur met een interessante geschiedenis. Daarnaast is Duitsland ook nog eens een veilig vakantieland. Lees hieronder meer over het actuele reisadvies voor Duitsland.

Aanbieders van vakanties naar Duitsland
Bolderman Excursiereizen Klik
Novasol Klik
Buro Scanbrit Klik
Sawadee Reizen Klik

Huidig reisadvies voor Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland is geel. Reizen naar Duitsland is weer mogelijk en veilig, maar er zijn wel inreisbeperkingen. Nederland is een hoogrisicogebied voor Duitsland, daarom moeten alle reizigers uit Nederland zich voor vertrek registreren via https://www.einreiseanmeldung.de/#/ en je coronabewijs uploaden. Deze registratiebevestiging en je (digitale) coronabewijs moet je mogelijk bij vertrek of tijdens uw reis al laten zien en anders bij aankomst in Duitsland. Het coronabewijs mag bestaat uit een vaccinatiebewijs (14 dagen of langer gevaccineerd) of een herstelbewijs (positief testresultaat tussen de 28 en 6 maanden oud). Heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs? Dan geldt er een testverplichting. Dit mag een antigeentest (maximaal 48 uur voor vertrek) of een PCR-test (maximaal 72 uur voor vertrek) zijn. Het resultaat moet negatief zijn en schriftelijk of digitaal in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans. De testverplichting geldt voor alle reizigers van 12 jaar en ouder. Let op: bij aankomst in Duitsland moet je zonder vaccinatie- of herstelbewijs alsnog direct in quarantaine. Dit geldt voor alle reizigers, dus ongeacht welke leeftijd. De quarantaine duurt minimaal 5 dagen. Op de 5e dag mag je je opnieuw laten testen. Is de test negatief? Dan upload je de uitslag op de registratiewebsite en mag je de quarantaine beëindigen. Kinderen tot 12 jaar mogen zonder test na vijf dagen uit quarantaine. Ben je op doorreis? Dan geldt er geen quarantaineplicht, wel dien je een coronabewijs te laten zien (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs).

Voor de terugreis naar Nederland geldt ook dat je een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs) moet kunnen laten zien. Het testbewijs mag zowel een PCR-test (maximaal 48 uur oud bij vertrek) als een antigeentest (maximaal 24 uur oud bij vertrek) zijn. Daarnaast geldt het dringende advies om bij thuiskomst een zelftest te doen. 
Reisadvies Duitsland

Coronavirus in Duitsland

In alle deelstaten van Duitsland gelden maatregelen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. De maatregelen verschillen per deelstaat. Zo is in veel deelstaten de 2G-regel van pas. Dit betekent dat alleen gevaccineerde en genezen personen naar binnen mogen in restaurants, accommodaties, indoorevenementen, sportscholen, kappers, etc. Andere deelstaten hanteren nog gewoon de 3G-regel, waarbij een negatieve antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een negatieve PCR-test (maximaal 48 uur oud) volstaat om naar binnen te mogen. De 3G-regeling is ook voor het openbaar vervoer van toepassing. Dit geldt voor heel Duitsland. Daarnaast geldt er in het openbaar vervoer een mondkapjesplicht (FFP2 of KN95). Meer informatie over de regels in Duitsland vind je op de website van de Duitse overheid. En op de website van de Duitse toeristenbond vind je meer informatie over de regels per deelstaat. 

Onveilige gebieden in Duitsland

Er zijn geen onveilige gebieden in Duitsland. Alleen in de wintersportgebieden is het goed om alert te zijn op lawines die hier kunnen voorkomen. Ga je op wintersportvakantie? Houd dan goed de berichtgeving in de gaten en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. 

Veiligheid in Duitsland en de hoofdstad Berlijn

Duitsland is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen daarom de veiligheidsmaatregelen aanscherpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheidsmaatregelen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals de populaire kerstmarkten. Ook op het vliegveld en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden, zoals extra identiteitscontroles. Daarnaast is het altijd goed om er rekening mee te houden dat terreuraanslagen onverwacht zijn en overal plaats kunnen vinden. Blijf dus alert op plaatsen waar veel mensen samen komen. Betreft criminaliteit is Duitsland vergelijkbaar met Nederland. Er zijn maar enkele criminele activiteiten zoals diefstal en zakkenrollen. Dit komt vooral voor in de grotere steden, op toeristische plekken of in het openbaar vervoer. Ook Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is een veilige stad. Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico's.

Skyline van Berlijn
Skyline van Berlijn

Houd hier ook rekening mee

  • Voor de Nederlandse reiziger is een geldige identiteitskaart of geldig paspoort vereist.
  • Duitsland heeft bepaalde milieuzones. Voor deze zones is een milieusticker verplicht.
  • Het smokkelen en handelen van drugs is verboden. Hier staan hoge straffen op, vaak een stuk hoger dan in Nederland.
  • Houd er rekening mee dat bepaalde snelwegen in Duitsland geen snelheidslimiet hebben. Hier mag je harder dan 130 kilometer per uur rijden, wat veel Duitse automobilisten ook doen.
  • In de winter is het hebben van winterbanden verplicht.

Link

Kijk voor het actuele nieuws over de veiligheid in Duitsland op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,4

Gerelateerde artikelen