Wanneer heb je een wegenvignet nodig in Duitsland?

De Autobahn in Duitsland
De Autobahn in Duitsland

Sinds 2004 zijn buitenlandse vrachtwagens die gebruik maken van het snelwegennetwerk in Duitsland verplicht om een wegenvignet aan te schaffen. De afgelopen tijd is er ook discussie geweest of dit vignet wel of niet verplicht moet worden voor personenauto's. Momenteel is het vignet nog niet verplicht, maar een milieuvignet is wel verplicht in sommige Duitse steden. In dit artikel lees je alle informatie over deze twee vignetten.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Discussie rondom invoering nieuw tolsysteem

De Duitse overheid gaf eerst aan om vanaf 1 januari 2016 tol te willen heffen over alle personenauto's die rijden over de Duitse snelwegen (Autobahn). Het doel van de opbrengst van het nieuwe systeem was om de wegen en infrastructuur in Duitsland beter onderhouden. Wegens veel internationaal protest, was het nieuwe tolsysteem uitgesteld en werd er eerst onderzoek gedaan door de Europese Commissie. Buitenlandse automobilisten zouden namelijk gediscrimineerd worden, omdat Duitse automobilisten worden gecompenseerd door een lagere belasting en buitenlandse automobilisten niet. Op 1 december 2016 is de Europese Commissie akkoord gegaan met de maatregelen en Duitsland is nu dus gerechtigd om tol te heffen op de Autobahn.

Voor wie is het tolvignet verplicht?

Tot 2018 wordt er nog geen tol geheven over de Duitse snelwegen. Voor reizen na 2018 is het wijs om de berichtgeving rondom het tolsysteem in de gaten te houden, de Duitse overheid wil het systeem namelijk wel doorvoeren. Als het tolsysteem er definitief komt, dan wordt het tolvignet verplicht voor alle buitenlandse personenauto's die willen reizen over de Duitse snelwegen (Autobahn). Volgens het huidige plan zou het vignet dan niet gelden voor de rijkswegen van Duitsland, de Bundesstrasse. Nederlanders die een Duitse auto hebben en in Duitsland wonen of er dagelijks doorheen rijden, dienen het tolvignet dan ook aan te schaffen. 

Het wegenvignet is tot 2018 nog niet verplicht
Het wegenvignet is tot 2018 nog niet verplicht
Vraag gratis een offerte aan

Geplande werking van het tolvignet

Als het nieuwe systeem uiteindelijk wordt doorgevoerd, hoef je geen sticker op je ruit te plakken. In plaats daarvan is het een elektronisch vignet en wordt er met behulp van camera's die jouw nummerbord scannen geregistreerd of je hebt betaald. Als het nieuwe tolsysteem er komt, zijn er verschillende soorten vignetten, gebaseerd op de zuinigheid van de desbetreffende auto en de geldigheidsduur van jouw tolvignet. De prijzen zullen liggen tussen de €2,50 en de €20,- voor een tiendagenvignet en tussen de €7,- en €40,- voor twee maanden. Als het tolsysteem daadwerkelijk verplicht wordt en jouw auto heeft geen tolvignet, riskeer je een boete van €150.

Ontwikkelingen wegenvignet

Er is wel internationaal protest tegen het tolsysteem. Zo stappen Nederland en Oostenrijk gezamenlijk naar de rechter en mogelijk sluiten België en Denemarken zich daarbij aan. Houd dus de discussie nog even in de gaten als je na einde 2017 naar Duitsland wilt met de auto.

Milieuvignet

Een vignet dat in Duitsland wel verplicht is, is het milieuvignet. In sommige Duitse steden is het verplicht om deze op jouw auto te plakken. Dit is verplicht in steden die vallen in de zogeheten Umweltzones, die zijn ingesteld om de luchtvervuiling te reduceren. De milieusticker moet rechtsonder aan de binnenkant van de ruit worden geplakt. Er zijn verschillende soorten milieustickers, maar de groene is altijd geldig. Als je jouw sticker op de verkeerde plek plakt of helemaal geen sticker hebt, riskeer je een boete. Het milieuvignet is verplicht in verschillende steden, waaronder Berlijn, Düsseldorf of Keulen. Mocht je op vakantie gaan naar een Duitse stad met jouw eigen auto, kijk dan even na of deze stad tot een van de Umweltzones behoort. Een sticker bestellen doe je o.a. bij de ANWB.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

20 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,4

Gerelateerde artikelen