Saksen

Johannapark, Luther kerk, Leipzig, Saksen
Johannapark, Luther kerk, Leipzig, Saksen

De deelstaat Saksen ligt tussen Berlijn en de Tsjechische grens in het oosten van Duitsland. Saksen heeft een boeiende geschiedenis en de rijke cultuur. Je vindt er bruisende steden als Dresden en Leipzig en prachtige natuurgebieden. In alle jaargetijden is er van alles te doen en te beleven. In het Saksische landschap liggen diverse karakteristieke marktstadjes. Het zijn pareltjes die de sfeer van het klassieke Duitsland uitademen. Om een paar voorbeelden te noemen: Bautzen (de stad met vele torens), Freiberg (de zilverstad), Meissen (de porseleinstad), Seiffen (de speelgoedstad), Zwickau (de autostad) of Görlitz (de gedeelde historische stad). De Saksische vorsten waren echte cultuurliefhebbers. Zij verzamelden geweldige kunstcollecties, waaronder veel schilderijen van Hollandse meesters. Wie van architectuur houdt of kastelen, zal het hier naar zijn zin hebben. Ook op muziekgebied blaast Saksen een opvallende noot. Van klassiek (Bach en Wagner woonden en werkten er) tot lichte muziek. De agenda concerten en muziekfestivals is erg uitgebreid. Vrijwel de gehele zuidgrens bestaat uit middelgebergte met veel bossen. In het bergland viert ambachtelijk vakwerk hoogtij. Ook typische streekgerechten zijn hier volop te vinden. Een ideale bestemming voor wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën of avontuurlijk klimmen. In de koude maanden ook een prima keuze voor wintersportactiviteiten, zoals langlaufen en skiën.

Aanbieders van vakanties naar Saksen
Booking.com (hotel) Klik
Kras (allround) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
TUI (allround) Klik
Interhome (vakantiehuizen) Klik
Belvilla (vakantiehuizen) Klik

Landkaart Saksen
Plaatsen in de buurt van Saksen:
 • Dresden (24 km)
 • Ervaringen

  Mevr. C .Ernest op 30 juni 2018 plaats: Saksen, reisperiode: juni 2018

  klein stadje of dorp hotel te ver om even terrasje te doen als het al aanwezig is

  • Algemeen 6
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 6
  • Ligging 6
  Marian Huizing op 19 november 2017 plaats: Saksen, reisperiode: september 2017

  Meissen is een prachtig oud stadje met een spectaculaire ligging aan de Elbe. De Dom is een belevenis op zich, hoog gelegen boven het oude centrum. Het ernaast gelegen kasteel is ook zeer de moeite waard en het uitzicht over de oude stad en de Elbe is geweldig mooi. Het stadje zelf is klein, historisch en heel gezellig met leuke winkels, terrassen en restaurants. Het bezoek aan de Meissner Porseleinfabriek was ook zeer de moeite waard, mooie demonstraties en een prachtige winkel. Ook het bijbehorende museum was erg mooi om te zien.

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Saksen

  Basteigebiet (Saksen)

  Basteigebiet
  Basteigebiet

  De Bastei is een bijzondere rotsformatie aan de rechteroever van de Elbe in de deelstaat Saksen. Dit natuurwonder is miljoenen jaren geleden door erosie ontstaan. Het is tegenwoordig een van de meest bezochte attracties in dit gebied. De rotsformatie is maar liefst 305 meter hoog en biedt uitzicht over het Elbedal. Met een brug worden de verschillende rotsen met elkaar verbonden. De Bastei is onderdeel van het Nationaal Park Sächische Schweiz.

  Nationaal Park Sächische Schweiz (Saksen)

  Nationaal Park Sächische Schweiz
  Nationaal Park Sächische Schweiz

  Het Nationaal Park Sächische Schweiz is gelegen aan de bovenloop van de Elbe in Saksen. Dit park heeft een uniek landschap met tafelbergen, bossen, kloven en rotsen. In het park wonen veel verschillende diersoorten zoals uilen, ijsvogels, herten en de zalm. Nationaal Park Sächische Schweiz wordt veel bezocht door wandelaars. Het is namelijk een mooi wandelgebied met veel aangegeven routes. De perfecte locatie om te genieten van de natuur. Wie meer wilt leren over dit bijzondere natuurgebied kan een van de informatiepunten in het park raadplegen.

  Saksische wijnroute (Saksen)

  Saksische wijnroute
  Saksische wijnroute

  Saksen is een wijngebied en de wijnbouw heeft hier een traditie van ruim 800 jaar. Een aanrader in dit gebied is de Saksische wijnroute. De route ligt tussen Pirna en Diesbar-Seußlitz en gaat langs de wijngaarden van verschillende wijndorpjes langs de Elbe. Het is een zeer fraaie route waar je het unieke landschap afgewisseld met de romantische dorpen kunt bewonderen. De wijnstokken en wijnbergterrassen zijn daarnaast erg mooi om te zien.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Vervoer

  Saksen is met de auto goed te bereiken. Het ligt tussen Berlijn en de Tsjechische grens. Leipzig en Dresden hebben moderne luchthavens en beide steden zijn aangesloten op het intercitynetwerk. Per trein is Saksen ook goed te bereiken, maar dan moet je vaak wel overstappen.

  Geschiedenis

  De eerste Vrijstaat Saksen ontstond in 1918 nadat koning Frederik August III aftrad en het Koninkrijk Saksen werd opgeheven. In 1945 ontstond de deelstaat Saksen als onderdeel van de door de Sovjets bezette zone en omvatte het grondgebied van de voormalige vrijstaat en delen van de Pruisische provincie Silezie ten westen van de rivier de Neisse. In 1952 werd de deelstaat Saksen opgeheven en opgedeeld in drie kleinere districten van de Duitse Democratische Republiek (DDR): Leipzig, Dresden en Chemnitz (dat later zou worden omgedoopt tot Karl-Marx-Stadt). De deelstaat Saksen werd via het grondwetsartikel voor de vorming van deelstaten in de voormalige DDR van 22 juli 1990 opnieuw opgericht. De wet trad in werking op 3 oktober 1990 (Dag van de Duitse Hereniging). Met het bijtreden van de DDR tot het grondwettelijke gebied van de Duitse Bondsrepubliek werd de deelstaat Saksen weer de Vrijstaat Saksen.

  Weer

  Saksen heeft de hoogste gemiddelde temperaturen van de Duitse deelstaten in het oosten. Regionaal kan het weer sterk verschillen door geografische invloeden van o.a. de bergruggen.

  Heb je interesse in een reis naar Saksen? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Saksen, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar Duitsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen