Hessen

Dom van Fulda, Hessen, Duitsland
Dom van Fulda, Hessen, Duitsland

Hessen is een deelstaat in het midden van Duitsland. Het strekt zich uit van het Sauerland in het noorden tot aan het Odenwald in het zuiden en van de Rhön in het oosten tot aan de Taunus in het westen. De hoofdstad van Hessen is Wiesbaden, de grootste stad is Frankfurt am Main. Hessen is onderverdeeld in de 3 bestuurlijke regio's (Kassel, Giessen en Darmstadt), die samen weer onderverdeeld zijn in 21 districten (Landkreise) en 5 stadsdistricten (kreisfreie Städte). Het totaal aantal gemeenten is 426. De deelstaat Hessen staat bekend als het verkeers- en dienstverleningscentrum van Duitsland. Hessen is een prachtig vakantiegebied. Je vindt er afwisselende natuurlandschappen van heide en oerbossen tot en met moeraslandschappen en prachtige meren en rivieren. De historische overblijfselen uit de tijd van de Germanen, de Romeinen en de middeleeuwen zijn goed bewaard gebleven. Hessen ligt op het kruispunt van de grote verkeerswegen en beschikt met de luchthaven Frankfurt/Main over een knooppunt van het internationale luchtverkeer.

Aanbieders van vakanties naar Hessen
Booking.com (hotel) Klik
Kras (allround) Klik
TUI (allround) Klik
VacanceSelect (autovakantie) Klik
Belvilla (vakantiehuizen) Klik
Suncamp holidays (kamperen) Klik

Landkaart Hessen
Plaatsen in de buurt van Hessen:

Ervaringen

Leon van vliet op 16 november 2017 plaats: Hessen, reisperiode: oktober 2017

Erg leuke en gastvrij dotp met zeer veel actieve en passieve mogelijkheden. Op korte afstand van nederland met goede berbinding.

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
Wouter Müller op 17 november 2017 plaats: Hessen, reisperiode: februari 2017

Willingen is niet te ver rijden voor een korte vakantie met kleinkinderen. Stern Hotel is wel heel groot, maar prima om met kinderen te zijn.

  • Algemeen 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Hessen

Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe (Hessen)

Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe
Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe
Kaart met locatie Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe

Een aanrader om te bezoeken is Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe. Dit park wordt als grootste bergpark van Europa gezien en is in 2013 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit park, in Engelse landschapsstijl, vind je indrukwekkende creaties op het gebied van tuinarchitectuur. Daarnaast vind je hier ook Schloss Wilhemshöhe, het Hercules-monument met de watertrappen, een kasteel en prachtige fonteinen. Het park trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Groeve Messel (Hessen)

Groeve Messel
Groeve Messel
Kaart met locatie Groeve Messel

In de Grube Messel, in het Nederlands ook wel bekend als de groeve Messel, is een bekende fossielen vindplaats. Hier zijn ruim 40.000 vondsten gedaan die bijzonder goed bewaard zijn gebleven. De fossielen van diverse planten en verschillende diersoorten zijn miljoenen jaren oud. Een van de highlights is de vondst van resten van propalaeotherium parvulum: het oerpaardje. De vondsten in de groeve documenteren de eerste evolutiefasen van de zoogdieren. Dit gebied is staat daarom sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, tevens als eerste Duitse inschrijving. De groeve is te verkennen op eigen gelegenheid of met een rondleiding.

Obere Mittelrheintal (Hessen)

Obere Mittelrheintal
Obere Mittelrheintal
Kaart met locatie Obere Mittelrheintal

De historisch belangrijke canyon, het Obere Mittelrheintal, loopt zowel door de deelstaat Hessen als de deelstaat Rijnland-Palts. In dit gebied zijn veel prachtige bouwmonumenten behouden gebleven. In dit dal met zijn met wijngaarden begroeide hellingen, zijn idyllische dorpjes langs de Rijnoever en vele burchten.

Vogelsberg (Hessen)

De Vogelsberg is een reeks lage bergen als resultaat van vulkanische activiteit in het verleden. De Vogelsberg was de enige schildvulkaan in Duitsland en is al miljoenen jaren geleden tot rust gekomen. Qua oppervlak en afmeting is de Vogelsberg de grootste inactieve vulkaan van Europa. Op zijn hellingen groeien hoge bomen die onderbroken worden door basaltrotsen. De Vogelsberg wordt omringd door een parkachtig landschap vol meren, weiden en velden. Het is een paradijs voor wandelaars.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

Vervoer

De luchthaven Frankfurt/Main ligt in deze deelstaat.

Geschiedenis

Het Landgraafschap Hessen was van 1264 tot 1458 en van 1500 tot 1567 een land binnen het Heilige Roomse Rijk. Met de dood van Hendrik Raspe, landgraaf van Thüringen in 1247 was het huis Thüringen in mannelijke lijn uitgestorven, waardoor de Thüringse Successieoorlog uitbrak. In 1263 werd het verdrag van Meissen gesloten, waarbij Hessen werd afgescheiden van Thüringen en aan Sophie van Brabant werd afgestaan. Het huidige Hessen werd in 1945 gevormd door samenvoeging van de Pruisische provincie Hessen-Nassau en de volksstaat Hessen (het voormalige Hessen-Darmstadt).

Heb je interesse in een reis naar Hessen? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Hessen, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Duitsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Hessen