Potsdam

Nieuwe paleis, park Sanssouci, Potsdam
Nieuwe paleis, park Sanssouci, Potsdam

Potsdam ligt aan de rivier de Havel in het noordoosten van Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. De stad telt op het moment 164.042 inwoners. Potsdam ligt in de agglomeratie van Berlijn. De stad is dan ook te bereiken met de S-Bahn van Berlijn. Veder ligt Potsdam aan rivier de Havel. De stad staat bekend om zijn prachtige paleizen, tuinen en de Oud Hollandse wijk. Ter vergelijking is Potsdam ongeveer net zo groot als Haarlem en heeft het een beschikking over een eigen universiteit. 

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Potsdam
Plaatsen in de buurt van Potsdam (Duitsland) :
 • Brandenburg (7 km)
 • Berlijn (26 km)
 • Saksen-Anhalt (92 km)
 • Maagdenburg (101 km)
 • Leipzig (126 km)
 • Neubrandenburg (130 km)
 • Dresden (157 km)
 • Mecklenburg-Voor-Pommeren (163 km)
 • Saksen (166 km)
 • Jena (192 km)
 • Ervaringen

  op 15 november 2017 plaats: Potsdam, reisperiode: juni 2017

  Een leuke stad met veel prachtige gebouwen en een indrukwekkende geschiedenis. Een prachtige omgeving met alle meren en Berlijn op 35 km afstand.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 11 december 2014 plaats: Potsdam, reisperiode: september 2013

  historische stad met vele historische dingen en een snelle goegkope verbindingen met Berlijn

  • Algemeen 9
  • Cultuur 10
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 9
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Potsdam

  Alte Markt (Potsdam)

  Alte Markt
  Alte Markt
  Kaart met locatie Alte Markt

  De Alte Markt is een centraal gelegen plein in Potsdam. Aan dit plein liggen een aantal belangrijke gebouwen. Onder andere de Landdag van Brandenburg is hier gevestigd in het Stadtschloss Potsdam. Dit slot werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar is gerenoveerd. Hier vind je ook het Oude Raadhuis en de imposante St. Nicolaikerk. Door deze bezienswaardigheden is de Alte Markt zeker een plein die niet overgeslagen mag worden.

  Brandenburger Tor Potsdam (Potsdam)

  Brandenburger Tor Potsdam
  Brandenburger Tor Potsdam
  Kaart met locatie Brandenburger Tor Potsdam

  In de oude binnenstad vind je de Brandenburger Tor. Deze moet je echter niet verwarren met het bouwwerk met dezelfde naam in Berlijn. Deze stadspoort is in 1770 gebouwd en hiermee 18 jaar ouder dan de Brandenburger Tor in Berlijn. De stadspoort heeft twee verschillende zijden. De stadszijde is ontworpen door Carl Von Gontard. Zijn leerling, George Christian Unger, ontwierp de andere zijde. Aan beide kanten zijn de Romeinse invloeden duidelijk terug te zien.

  Slot Sanssouci (Potsdam)

  Slot Sanssouci
  Slot Sanssouci
  Kaart met locatie Slot Sanssouci

  In het Slot Sanssouci park vind je in het oostelijke deel het gelijknamige paleis Slot Sanssouci. Dit is een van de bekendste paleizen van Duitsland. Het voormalige zomerpaleis van Pruisische koning Frederik de Grote is in rococo-stijl gebouwd. Het indrukwekkende paleis wordt vaak vergeleken met het paleis van Versailles. Sanssouci is met het bijhorende park in 1990 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is hiermee onderdeel van de inschrijving 'Paleizen en parken in Potsdam en Berlijn'.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Vervoer

  Potsdam is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. De S-Bahn rijdt direct vanuit het centrum van Berlijn. Potsdam zelf beschikt over een uitgebreid bus- en tramnetwerk. Met het openbaar vervoer van Potsdam kun je zo goed als de hele stad bereiken. 

  Geschiedenis

  Potsdam is waarschijnlijk gesticht in de 10e eeuw. Lange tijd bleef het een onbeduidend dorp, hoewel het al in 1345 stadsrechten kreeg. In 1660 werd de stad door keurvorst Frederik Willem uitgekozen als zijn zomerresidentie. Hij liet er een kasteel bouwen. Tussen 1734 en 1742 haalde koning Frederik Willem I, bijgenaamd de Soldatenkoning, Nederlandse werklieden naar Potsdam die daar een wijk aanlegden in Nederlandse stijl; de wijk wordt Holländisches Viertel (Hollandse wijk) genoemd. In tegenstelling tot de wens van de opdrachtgever, bleef de vorming van een Nederlandse kolonie uit. Hongaarse arbeiders trokken na leegstand in de huizen. De wijk bestaat nog steeds en is een toeristische trekpleister. Met name in de tijd van Frederik de Grote zijn veel monumentale gebouwen gebouwd, waaronder het paleis Sanssouci, en het Neue Palais. Hoewel Berlijn de hoofdstad van Pruisen en later van het Duitse Rijk was, verbleef het hof vaak in Potsdam. Dit veranderde pas in 1918, toen na de Eerste Wereldoorlog keizer Wilhelm II werd verdreven. De stad heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden onder bombardementen. Na de oorlog viel de stad in Oost-Duitse handen. De DDR wilde zoveel mogelijk de herinnering aan het verleden verwijderen; daarom werden vele monumentale gebouwen afgebroken. Door de bouw van de Berlijnse Muur was er geen vrij verkeer meer mogelijk met het naburige West-Berlijn.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Potsdam