Potsdam

Nieuwe paleis, park Sanssouci, Potsdam
Nieuwe paleis, park Sanssouci, Potsdam

Potsdam ligt aan de rivier de Havel in het noordoosten van Duitsland. Het is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg.

Aanbieders van vakanties naar Potsdam
Kras (allround) Klik
Neckermann reizen (strandvakantie) Klik

Landkaart Potsdam

Ervaringen

J. Langerak-Langerak op 15 november 2017 plaats: Potsdam, reisperiode: juni 2017

Een leuke stad met veel prachtige gebouwen en een indrukwekkende geschiedenis. Een prachtige omgeving met alle meren en Berlijn op 35 km afstand.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
P.Aukes op 11 december 2014 plaats: Potsdam, reisperiode: september 2013

historische stad met vele historische dingen en een snelle goegkope verbindingen met Berlijn

 • Algemeen 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Potsdam

Alte Markt
Alte Markt

De Alte Markt is een centraal gelegen plein in Potsdam. Aan dit plein liggen een aantal belangrijke gebouwen. Onder andere de Landdag van Brandenburg is hier gevestigd in het Stadtschloss Potsdam. Dit slot werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar is gerenoveerd. Hier vind je ook het Oude Raadhuis en de imposante St. Nicolaikerk. Door deze bezienswaardigheden is de Alte Markt zeker een plein die niet overgeslagen mag worden.

Brandenburger Tor Potsdam
Brandenburger Tor Potsdam

In de oude binnenstad vind je de Brandenburger Tor. Deze moet je echter niet verwarren met het bouwwerk met dezelfde naam in Berlijn. Deze stadspoort is in 1770 gebouwd en hiermee 18 jaar ouder dan de Brandenburger Tor in Berlijn. De stadspoort heeft twee verschillende zijden. De stadszijde is ontworpen door Carl Von Gontard. Zijn leerling, George Christian Unger, ontwierp de andere zijde. Aan beide kanten zijn de Romeinse invloeden duidelijk terug te zien.

Slot Sanssouci
Slot Sanssouci

In het Slot Sanssouci park vind je in het oostelijke deel het gelijknamige paleis Slot Sanssouci. Dit is een van de bekendste paleizen van Duitsland. Het voormalige zomerpaleis van Pruisische koning Frederik de Grote is in rococo-stijl gebouwd. Het indrukwekkende paleis wordt vaak vergeleken met het paleis van Versailles. Sanssouci is met het bijhorende park in 1990 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is hiermee onderdeel van de inschrijving 'Paleizen en parken in Potsdam en Berlijn'.


Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

Geschiedenis

Potsdam is waarschijnlijk gesticht in de 10e eeuw. Lange tijd bleef het een onbeduidend dorp, hoewel het al in 1345 stadsrechten kreeg. In 1660 werd de stad door keurvorst Frederik Willem uitgekozen als zijn zomerresidentie. Hij liet er een kasteel bouwen. Tussen 1734 en 1742 haalde koning Frederik Willem I, bijgenaamd de Soldatenkoning, Nederlandse werklieden naar Potsdam die daar een wijk aanlegden in Nederlandse stijl; de wijk wordt Holländisches Viertel (Hollandse wijk) genoemd. In tegenstelling tot de wens van de opdrachtgever, bleef de vorming van een Nederlandse kolonie uit. Hongaarse arbeiders trokken na leegstand in de huizen. De wijk bestaat nog steeds en is een toeristische trekpleister. Met name in de tijd van Frederik de Grote zijn veel monumentale gebouwen gebouwd, waaronder het paleis Sanssouci, en het Neue Palais. Hoewel Berlijn de hoofdstad van Pruisen en later van het Duitse Rijk was, verbleef het hof vaak in Potsdam. Dit veranderde pas in 1918, toen na de Eerste Wereldoorlog keizer Wilhelm II werd verdreven. De stad heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden onder bombardementen. Na de oorlog viel de stad in Oost-Duitse handen. De DDR wilde zoveel mogelijk de herinnering aan het verleden verwijderen; daarom werden vele monumentale gebouwen afgebroken. Door de bouw van de Berlijnse Muur was er geen vrij verkeer meer mogelijk met het naburige West-Berlijn.

Artikelen