Nordrhein-Westfalen

Kasteel Dortmund Nordrhein-Westfalen
Kasteel Dortmund Nordrhein-Westfalen

De deelstaat Nordrhein-Westfalen ligt in het westen van Duitsland grenst aan België, Nederland en de Duitse deelstaten Nedersaksen, Hessen en Rijnland-Palts. De hoofdstad van Nordrhein-Westfalen is Düsseldorf. De deelstaat staat vooral bekend om het zeer uitgebreide industriële en stedelijke Ruhrgebied, maar ook om de aangrenzende steden langs de Rijn. Samen noemt men dit de Rijn-Ruhrregio en het is de grootste en belangrijkste economische regio van Duitsland. Het noordelijke deel van het vroegere Westfalen, behoort nu bij de deelstaat Nedersaksen.

Landkaart Nordrhein-Westfalen

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nordrhein-Westfalen

Dom van Aken
Dom van Aken

De Pfalzkapelle, ook wel bekend als de Dom van Aken, is het eerste Duitse monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Van 936 tot 1531 werden 30 Duitse koningen in deze kerk gekroond. Dit indrukwekkende gebouw is voortgekomen uit de hofkerk van Karel de Grote. De Dom van Aken is een van de weinige historische gebouwen in Duitsland die nauwelijks beschadigd is geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen enkele ramen sneuvelden.

Kölner Dom
Kölner Dom

Een van de grootste kathedralen van Europa en herkenningsteken van Keulen is de Kölner Dom. In 1248 is men met de bouw begonnen en na enkele onderbrekingen werd de kerk in de periode van 1842 en 1880 voltooid. Het meesterwerk is 157 meter hoog, het middenschip heeft een hoogte van 43,35 meter en het vensteroppervlak beslaat in totaal 10.000 m². In het koor bevindt zich de waardevolste schat, de Driekoningenschrijn. De schatkamer van de Dom van Keulen is in een bruine kubus buiten de dom ondergebracht.

Zeche Zollverein
Zeche Zollverein

De Zeche Zollverein was ooit de grootste en modernste steenkolenmijn van de wereld. In 1986 werd zij, als laatste mijn, gesloten en op de monumentenlijst geplaatst. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat het stil is op het industrieterrein. Er worden hier niet alleen klassieke mijn-rondleidingen aangeboden, maar men heeft hier ook nog een danstheater en een tentoonstellingsterrein voor moderne kunst en cultuur in de cokesfabriek, Kokerei Zollverein, ondergebracht. In het voormalige ketelhuis bevindt zich sinds 1997 het Design-Zentrum Nordrhein-Westfalen.


Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

Geschiedenis

De deelstaat Nordrhein-Westfalen is gesticht op 23 augustus 1946. Oorspronkelijk bestond het uit de voormalige Pruisische provincie Westfalen en de noordelijke delen (de Regierungsbezirke Aken, Düsseldorf en Keulen) van de voormalige Pruisische Rijnprovincie. Eind 1946 verplichtten de Britten de voormalige Freistaat Lippe zich bij Nordrhein-Westfalen of bij Nedersaksen aan te sluiten. Na onderhandelingen met beide deelstaten koos Lippe voor het samengaan met Nordrhein-Westfalen.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Nordrhein-Westfalen