Nordrhein-Westfalen

Kasteel Dortmund Nordrhein-Westfalen
Kasteel Dortmund Nordrhein-Westfalen

De deelstaat Nordrhein-Westfalen ligt in het westen van Duitsland grenst aan België, Nederland en de Duitse deelstaten Nedersaksen, Hessen en Rijnland-Palts. De hoofdstad van Nordrhein-Westfalen is Düsseldorf.

De deelstaat staat vooral bekend om het zeer uitgebreide industriële en stedelijke Ruhrgebied, maar ook om de aangrenzende steden langs de Rijn. Samen noemt men dit de Rijn-Ruhrregio en het is de grootste en belangrijkste economische regio van Duitsland. Het noordelijke deel van het vroegere Westfalen, behoort nu bij de deelstaat Nedersaksen.

Aanbieders van vakanties naar Nordrhein-Westfalen
TUI (allround) Klik
Kras (allround) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
Bungalow.Net (vakantiehuizen) Klik
Suncamp holidays (kamperen) Klik
VillaXL (vakantiehuizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Roompot Vakanties (vakantiehuizen) Klik

Landkaart Nordrhein-Westfalen

Ervaringen

Er is geen resultaat gevonden

Bezienswaardigheden

* Met de bouw van de Pfalzkapelle vervulde Karel de Grote in 786 zijn droom van een "nieuw Rome". In het achthoekige middengedeelte van de dom in Aachen staat de marmeren troon, terwijl in de schatkamer zijn stoffelijk overschot wordt bewaard in de gouden Karelsschrijn. Ook de vergulde kansel heeft hier een plaatsje. Van 936 tot 1531 werden 30 Duitse koningen in deze kerk gekroond. De dom werd als eerste Duitse bouwwerk tot UNESCO-werelderfgoed verklaard.
* Een parel in rococostijl is het kasteel van Clemens August von Wittelsbach, keurvorst en aartsbisschop van Keulen (1700-1761). In 1725 werd met de bouw van de residentie begonnen. Het trappenhuis van Balthasar Neumann in het kasteel Augustusburg geeft een uniek ruimtegevoel. De tuinen zijn ontstaan naar Franse voorbeelden.
* Op een wandelafstand van Augustusburg vandaan bevindt zich aan de rand van een klein bos het jachtslot van Clement August, Falkenlust. Het ontwerp voor het van 1729 – 1737 gebouwde jachtslot is afkomstig van de Beierse bouwmeester François de Cuvilliés.
* Een van de grootste kathedralen van Europa en herkenningsteken van Keulen is de Kölner Dom. In 1248 is men met de bouw begonnen en na onderbrekingen, die vaak eeuwen duurden, in de periode van 1842 en 1880 voltooid. Het meesterwerk is 157 m hoog, het middenschip heeft een hoogte van 43,35 m en het vensteroppervlak beslaat in totaal 10.000 m2. In het koor bevindt zich de waardevolste schat, de driekoningenschrijn. De schatkamer van de dom is in een bruine kubus buiten de dom ondergebracht.
* De Zeche Zollverein was ooit de grootste en modernste steenkolenmijn van de wereld. In 1986 werd zij, als laatste mijn, gesloten en op de monumentenlijst geplaatst. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat het stil is op het industrieterrein: hier worden niet alleen klassieke mijnrondleidingen aangeboden, maar heeft men ook nog een danstheater en een tentoonstellingsterrein voor moderne kunst en cultuur in de cokesfabriek, Kokerei Zollverein, ondergebracht. In het voormalige ketelhuis bevindt zich sinds 1997 het Design-Zentrum Nordrhein-Westfalen.

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nordrhein-Westfalen

Geschiedenis

De deelstaat Nordrhein-Westfalen is gesticht op 23 augustus 1946. Oorspronkelijk bestond het uit de voormalige Pruisische provincie Westfalen en de noordelijke delen (de Regierungsbezirke Aken, DŁsseldorf en Keulen) van de voormalige Pruisische Rijnprovincie. Eind 1946 verplichtten de Britten de voormalige Freistaat Lippe zich bij Nordrhein-Westfalen of bij Nedersaksen aan te sluiten. Na onderhandelingen met beide deelstaten koos Lippe voor het samengaan met Nordrhein-Westfalen.

Nieuws

Artikelen

Wat verwacht jij van een reisbureau?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Help ons door de enquÍte in te vullen. Je maakt kans op een leuke reisgadget.