Jena

Kasteel Jena Thuringen Duitsland
Kasteel Jena Thuringen Duitsland

Jena is een stadsdistrict in het oosten van Duitsland, gelegen aan de Saale in de deelstaat Thüringen. Jena biedt veel mogelijkheden om de natuur te ontdekken. Naast een van de oudste botanische tuinen van Duitsland nodigen ook de historische parkcomplexen "Jenaer Paradies" en "Griessbachscher Garten" je uit tot rusten en ontspannen. Het 100 km lange circuit 'Horizontale' dat rondom Jena door een schilderachtig landschap loopt, is een bijzondere attractie voor wandelaars. Jena is bekend als centrum van de optische industrie. Bekende bedrijven die uit Jena komen zijn Carl Zeiss en Jenoptik. Sinds 1558 is Jena een universiteitsstad. De Friedrich-Schiller-Universität is genoemd naar de dichter Schiller, die er doceerde. De naam van de stad komt ook terug in de Jenaplanschool: de bedenker van dit schoolsysteem, Peter Petersen, kwam uit Jena.

Aanbieders van vakanties naar Jena
Kras (allround) Klik
Neckermann reizen (strandvakantie) Klik

Landkaart Jena

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jena

Botanische Tuin Jena
Botanische Tuin Jena

De botanische tuin, die zowel een onderwijs- als onderzoekstuin is, is zeker een bezoekje waard. Op de 4.5 hectare grote oppervlakte groeien ongeveer 12.000 planten uit alle klimaatzones. De in 1586 aangelegde botanische tuin van Jena is na Leipzig de oudste voorziening in zijn soort. Het inspecteurshuis herbergt een gedenkplaats aan Goethe, die zelf actief meewerkte aan de reorganisatie van de tuin. De botanische tuin is gelegen in het centrum van Jena en fungeert als 'het groene long' in een stedelijk klimaat.

Wandelroute Saale Horizontale
Wandelroute Saale Horizontale

Er kan rondom Jena ook heerlijk gewandeld worden. De ' Saale Horizontale' is een 72 kilometer lange wandelroute rondom Jena die door een spectaculaire beboste heuvellandschap met prachtige schelpkalkhellingen loopt. Vanaf de 'Saale Horizontale' heb je een prachtig uitzicht over weilanden afgewisseld met groene beukenbossen. Daarnaast zie je in de verte ook de kleine dorpjes, kastelen en paleizen en natuurlijk de traditionele universiteitsstad Jena. Een aanrader voor wandelliefhebbers!

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

Geschiedenis

In 1230 kreeg Jena stadsrechten. In 1672 werd het hoofdstad van een zelfstandig vorstendom Saksen-Jena. In 1692 verviel de stad aan de linie Saksen-Eisenach en in 1741 werd het deel van het hertogdom Saksen-Weimar, het latere Saksen-Weimar-Eisenach. Op 14 oktober 1806 overwon Napoleon in de Slag bij Jena Pruisen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het een deel van Thüringen. Na de opdeling van na de Tweede Wereldoorlog lag Jena in de DDR.

Artikelen