Mannheim

Watertoren Wasserturm Mannheim
Watertoren Wasserturm Mannheim

Mannheim is een stad in de deelstaat Baden-Württemberg, gelegen aan de samenvloeiing van Rijn en Neckar. Mannheim wordt ook wel Quadratestadt genoemd. Deze bijnaam is te danken aan de aanleg van de binnenstad volgens een schaakbordpatroon, waarbij de huizenblokken, de zogenaamde Quadrate, genummerd zijn volgens een bepaald systeem. Straatnamen komen in de binnenstad bijna niet voor.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Mannheim
Plaatsen in de buurt van Mannheim (Duitsland) :
 • Karlsruhe (53 km)
 • Mainz (59 km)
 • Wiesbaden (68 km)
 • Frankfurt am Main (71 km)
 • Neunkirchen (94 km)
 • Stuttgart (95 km)
 • Rijnland-Palts (98 km)
 • Baden-Württemberg (100 km)
 • Saarbrücken (110 km)
 • Saarland (115 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mannheim

  Mannheimer Schloss (Mannheim)

  Mannheimer Schloss
  Mannheimer Schloss
  Kaart met locatie Mannheimer Schloss

  Met een grote binnenplaats, een façade van meer dan 400 meter en een totale oppervlakte van zes hectare is Mannheimer Schloss een van de grootste paleizen van Europa. Het was voorheen de residentie van keurvorsten, maar wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt door de universiteit van Mannheim. Het enorme gebouw is erg indrukwekkend om te zien. Het paleis kan dinsdag t/m zondag bezocht worden. Rondleidingen worden op deze dagen om het uur gegeven.


  Technoseum (Mannheim)

  Technoseum
  Technoseum
  Kaart met locatie Technoseum

  Het Technoseum, voorheen bekend als het 'Landesmuseum für Technik und Arbeit', is een museum gewijd aan technologische ontwikkelingen. Een bezoek aan dit museum is een leuke ervaring voor jong en oud. Bezoekers herbeleven in het Technoseum de industriële revolutie van de deelstaat Baden-Württemberg. Er zijn tevens ook andere bijzondere exposities in dit te zien. Het museum is dagelijks (met uitzondering van 24 en 31 december) geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

  Zeughaus (Mannheim)

  Zeughaus
  Zeughaus
  Kaart met locatie Zeughaus

  Het Zeughaus (in het Nederlands: het wapenarsenaal) is te vinden in Quadrat C5. Dit gebouw is tussen 1777 en 1779 in classicistische stijl gebouwd door Pieter Antoon Verschaffelt. Het Zeughaus is het laatste monumentale gebouw dat is gebouwd in de tijd van de keurvorsten. Tegenwoordig wordt hier een deel van de collectie van het Reiss-Engelhorn-Musea tentoongesteld. Je kunt hier o.a. de wereld van de oudheid ontdekken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Vervoer

  Mannheim wordt ontsloten door een net van autosnelwegen. Het treinstation van Mannheim is het belangrijkste spoorwegknooppunt van Zuid-Duitsland en het tweede ICE-knooppunt van Duitsland.

  Geschiedenis

  Mannheim wordt in 766 voor het eerst vermeld, maar het blijft eeuwenlang een onbeduidend vissersplaatsje in de Palts. Ter vervanging van dat plaatsje legt Keurvorst Frederik IV in 1606 de eerste steen voor de vesting Friedrichsburg. Wat bestond uit een citadel en een stad waarvan de straten volgens een schaakbordpatroon werden aangelegd. In 1607 worden stadsrechten verleend. In de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) wordt Mannheim echter volledig verwoest. Keurvorst Karel Lodewijk, die in 1649 aantreedt, bouwt de vesting weer op, en wordt daarom als de tweede stichter van Mannheim beschouwd. In 1689 wordt de stad opnieuw volledig vernietigd, ditmaal door de Fransen, maar keurvorst Johan Willem besluit in 1698 tot wederopbouw. Een grote bloeiperiode kent Mannheim onder keurvorst Karel Theodoor, die vanaf 1743 regeert. Hij stimuleert vooral de kunsten en wetenschappen. Het hoforkest wordt al gauw gezien als het beste van Europa, en de Mannheimer Schule heeft veel invloed op de muziekgeschiedenis. In 1778 wordt de residentie overgebracht naar München, zodat Mannheim zijn politieke betekenis verliest. Desondanks opent in 1779 het Nationaltheater zijn deuren. Deze schouwburg is vooral bekend geworden door de eerste opvoering van Die Räuber van Friedrich Schiller. In 1795 wordt de stad weer beschadigd in de napoleontische oorlogen. In 1803 vervalt Mannheim aan Baden. In 1811 wordt de huidige nummering van de Quadrate ingevoerd. In de 19e eeuw neemt Mannheim als industriestad een hoge vlucht. Havens en spoorlijnen worden aangelegd. Karl von Drais vindt in 1817 de draisine uit, een loopmachine die als voorloper van de fiets beschouwd wordt. In 1859 wordt de industriestad Ludwigshafen am Rhein aan de overzijde van de Rijn gesticht. In Mannheim ontwikkelt Carl Benz in 1885 de eerste auto. Tijdens het Nationaal-socialisme, van 1933 tot 1945, komen 16.000 mensen om door vervolging of oorlogshandelingen. Onder hen zijn 2240 joden. In de Tweede Wereldoorlog wordt de stad zwaar gebombardeerd, waarna enkele decennia van wederopbouw volgen. In 1967 wordt de hogeschool voor economie verheven tot universiteit. In 2003 wordt de eerste Duitse popacademie opgericht. In 2007 werd het 400-jarige bestaan van de stad gevierd.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Mannheim