Karlsruhe

Paleis van Karlsruhe Duitsland
Paleis van Karlsruhe Duitsland

Karlsruhe ligt tussen Schwarzwald, Elzas en Pfalz, aan de oever van de Rijn. Karlsruhe ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, in het zuiden van Duitsland. Het is een jonge metropool vol cultuur. De waaiervormige stadsindeling, het barokke kasteel met kasteeltuin en botanische tuin, stadspark/dierentuin en tal van parken en wandelstraten nodigen uit tot wandelen en winkelen. De vele feesten en evenementen zorgen voor voldoende afwisseling. Er wonen opvallend veel wetenschappers in Karlsruhe. Een wereldwijd unicum is het centrum voor kunst- en mediatechnologie. Karlsruhe beschikt over een beurs-, een evenementen- en een congresvestiging. De hoofdvestiging van de beurs en de bijbehorende dm-arena liggen aan de rand van de stad in de wijk Rheinstetten-Forchheim, het congrescentrum in de binnenstad en de Europahalle aan de Karlsruher Südtangente (zuidelijke ringweg).

Aanbieders van vakanties naar Karlsruhe
Booking.com (hotel) Klik

Landkaart Karlsruhe
Plaatsen in de buurt van Karlsruhe:

Ervaringen

Har Wilms op 10 augustus 2017 plaats: Karlsruhe, reisperiode: augustus 2017

Karlsruhe is op zich een mooie stad, echter door de eeuwige wegwerkzaamheden moeilijk te berijden. In het centrum is het, door het drukke verkeer, meer opletten op je eigen veiligheid dan op de bezienswaardigheden.

  • Algemeen 5
  • Uitgaan 5
  • Cultuur 5
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 5
  • Ligging 3

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Karlsruhe

Paleis van Karlsruhe (Karlsruhe)

Paleis van Karlsruhe
Paleis van Karlsruhe

Het paleis van Karlsruhe is barokke kasteel met grote kasteeltuin. Dit paleis is door de oprichter van de stad, markgraaf Karel III Wilhelm van Baden-Durlach, gebouwd naar het voorbeeld van Versailles. Daaraan aansluitend bevindt zich de prachtige botanische tuin. De bouw van het paleis is heel nauw verbonden met de oprichting van de stad in 1715 door Karel III Wilhelm van Baden-Durlach. Sinds 1921 is Badisch Landesmuseum hier gevestigd.

Slot Gottesaue (Karlsruhe)

Slot Gottesaue
Slot Gottesaue

De tegenhanger van het kasteel van Karlsruhe is het renaissanceslot Gottesaue in het oosten van de stad. Slot Gottesaue is in de 11e eeuw opgericht als 'lusthuis' en in de loop van de geschiedenis steeds weer verwoest en opnieuw gebouwd. Dit kasteel heeft meerdere functies gehad nadat de markgraven van Baden-Durlach geen belangstelling hadden voor het slot. Zo is het een fruitmagazijn en een kazerne geweest. Tegenwoordig doet het dienst als een conservatorium.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Karlsruhe is jarenlang voorbeeld geweest voor verkeerskundigen in heel Europa vanwege de geslaagde integratie van tram en trein. Vanuit de omliggende voorsteden en dorpen van Karlsruhe kan direct naar het centrumgebied worden doorgereden, waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel het spoorwegnet als het bestaande tramnet. Dit zogenaamde 'Karlsruhe model' wordt tegenwoordig met lightrailprojecten in verschillende steden in Europa uitgevoerd. De luchthaven van Karlsruhe is de Flughafen Karlsruhe/Baden-Baden, een voormalige Canadese luchtmachtbasis die in 1995 in gebruik werd genomen voor de burgerluchtvaart.

Geschiedenis

Markgraaf Karel III Wilhelm van Baden-Durlach (1679-1738) stichtte de stad op 17 juni 1715 met het leggen van de eerste steen van het Slot Karlsruhe, waar hij zijn residentie naartoe verplaatste. Karlsruhe werd geheel planmatig opgezet met een waaierachtig stratenplan met het slot in het middelpunt. Als hoofdstad van Baden verrees in 1822 in Karlsruhe het Ständehaus. Drie jaar later werd de voorloper van de huidige Technische Universiteit of Fredericiana opgericht. Het was de vierde technische hogeschool in Europa en de eerste in Duitsland.

Heb je interesse in een reis naar Karlsruhe? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Karlsruhe, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Duitsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen