Osnabrück

Osnabrück ligt aan de rivier de Hase, tussen het Teutoburger Woud in het zuiden en het Wiehengebergte in het noorden. Osnabrück is de op twee na grootste stad van de deelstaat Nedersaksen. Het is sinds 1974 universiteitsstad. Osnabrück is een van de twee steden waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd gesloten, die de Dertigjarige Oorlog beëindigde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de binnenstad zwaar getroffen door luchtbombardementen. Het noordelijke gedeelte van de Altstadt biedt nog een historische aanblik, gedeeltelijk door restauraties. Hier bevinden zich op korte afstand van elkaar twee pleinen: de Markt en de Domhof. Aan de Markt staat het gotische stadhuis (1512), waarin zich de historische Vredeszaal bevindt, en verder de Stadswaag en de Mariakerk (St. Marienkirche). Aan het grotere Domhof staan de laat-romaanse dom, die een gotische en een romaanse westtoren heeft, en het Stadstheater, een jugendstilgebouw uit 1909.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Osnabrück
Plaatsen in de buurt van Osnabrück (Duitsland) :
 • Nedersaksen (81 km)
 • Dortmund (93 km)
 • Nordrhein-Westfalen (98 km)
 • Bremen (103 km)
 • Bocholt (109 km)
 • Hannover (115 km)
 • Oberhausen (120 km)
 • Winterberg (125 km)
 • Naumburg (137 km)
 • Düsseldorf (147 km)
 • Ervaringen

  op 18 december 2018 plaats: Osnabrück, reisperiode: december 2018

  De cultuur en bezienswaardigheden zijn leuk in Osnabrück/Münster. Vooral Münster vinden wij een erg mooie, oude stad. Ook niet zo massaal qua kerstmarkt. Het strand geen cijfer gegeven, is niet van toepassing op deze reis. ( uitgaan ook niet)

  • Algemeen 8
  • Cultuur 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Osnabrück

  Dom St. Peter (Osnabrück)

  Dom St. Peter
  Dom St. Peter
  Kaart met locatie Dom St. Peter

  De Dom St. Peter, ook wel de Dom van Osnabrück genoemd is het oudste gebouw in de stad. De bouw van de Dom begon in de 11e eeuw, maar pas twee eeuwen later werd de noordwestelijke toren gebouwd. De achthoekige vieringtoren, uit de 12e eeuw, is het enige wat bewaard gebleven is van de Dom St. Peter. In de 15e eeuw werd de kooromgang toegevoegd en een eeuw later is de zuidwestelijke toren gebouwd. De dom heeft veel indrukwekkende kunstwerken en zelfs een domschat.

  Theater van Osnabrück (Osnabrück)

  Theater van Osnabrück
  Theater van Osnabrück
  Kaart met locatie Theater van Osnabrück

  Het theater van Osnabrück is te vinden op twee plaatsen in de stad. De theater aan het Domhof is de hoofdlocatie en ontvangt per theaterseizoen maar liefst 180.000 bezoekers. De volgende genres kun je zien in het succesvolle theater: toneel, concerten, dans, muziektheater en jeugdtheater. Met het uitgebreide programma zit er altijd wel iets leuks tussen voor jong en oud. Er worden hier tevens verschillende evenementen gehouden.

  Waterloo-toren (Osnabrück)

  De Waterloo-toren is een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de strijders tijdens de slag om Waterloo. Veel Osnabrückse soldaten vochten namelijk onder leiding van de Britse bevelhebbers mee bij deze slag. De toren is eigenlijk een ereboog in de stijl van de Boog van Titus in Rome. De naam 'Waterloo-Toren' wordt echter bijna niet gebruikt. De toren staat namelijk bij de lokale bevolking bekend als de 'Heger Tor'.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Vervoer

  Osnabrück ligt aan een kruispunt van spoorlijnen; de west-oostverbinding van Amsterdam naar Berlijn kruist er die van Hamburg naar Keulen. De stad zelf wordt bediend door stadsbussen. Trams en trollybussen rijden er sinds de jaren `60 niet meer. Osnabrück deelt een internationale luchthaven met Münster. Deze luchthaven Münster-Osnabrück ligt bij Greven, ongeveer 40 km ten zuidwesten van de stad.

  Geschiedenis

  Het bisdom Osnabrück werd rond 800 als eerste Saksische bisdom gesticht door Karel de Grote. Rond de bisschopskerk ontwikkelde zich de nederzetting, die in 1147 voor het eerst als stad werd aangeduid. In 1157 kreeg Osnabrück van Frederik Barbarossa het recht zich met muren te versterken. Met het oog op de handel richtte Osnabrück met Münster, Minden en Herford in 1246 de Ladberger Marktbund op, de voorloper van de Westfaalse Stedenbond, die zich in de 14e eeuw bij de Hanze aansloot. Tussen 1643 en 1648 vonden in Osnabrück en in Münster aan het eind van de Dertigjarige Oorlog de onderhandelingen plaats die leidden tot de Vrede van Westfalen.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Osnabrück