Aachen

Marktplein Aken
Marktplein Aken

Aachen (Aken) ligt aan de grens met België en Nederland en is de meest westelijk gelegen stad van Duitsland. De Nederlandse naam voor de stad is Aken. Aachen is een stad met een lange geschiedenis. Het is een industrieel centrum in een steenkoolgebied en een belangrijk spoorwegknooppunt met aansluiting op de hogesnelheidslijn (Thalys). Aachen beschikt over 5 hogescholen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Fachhochschule, Katholische Fachhochschule, Musikhochschule en de Hochschule für Kirchenmusik). In totaal studeren er zo`n 40.000 studenten aan deze hogescholen. Aachen heeft het eerste grensoverschrijdende industrieterrein, AVANTIS geheten, dat tezamen met de stad Heerlen werd opgezet. De belangrijkste jaarlijkse evenementen zijn o.a.: de uitreiking van de internationale Karel de Grote prijs, de uitreiking van de carnavalsorde 'wider den tierischen Ernst' (tegen de dodelijke ernst), de uitreiking van de Aachense prijs voor de Vrede, de uitreiking van de Innovatieprijs van Aachen, alsmede de Prijs voor Wetenschapsjournalistiek van de RWTH-Aachen, het Internationale Ruitertoernooi CHIO in de Soers en de Aachense Cultuurzomer. Ten zuiden van de stad begint de Eifel.

Aanbieders van vakanties naar Aachen
Booking.com (hotel) Klik
Kras (allround) Klik

Landkaart Aachen
Plaatsen in de buurt van Aachen:

Ervaringen

Carine desiron op 16 januari 2016 plaats: Aachen, reisperiode: december 2015

Leuke dagtrip naar kerstmarkt Aachen. Let wel, op zondag alles gesloten

 • Algemeen 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
J.roosenboom op 6 oktober 2015 plaats: Aachen, reisperiode: december 2014

mooie omgeving deze kloppen met t reisboek

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
CG op 11 oktober 2014 plaats: Aachen, reisperiode: oktober 2014

We hebben niet veel kunnen bezichtigen vanwege het slechte weer. Restaurants uitstekend.

 • Algemeen 7
 • Restaurants 7
Janneke op 16 december 2011 plaats: Aachen, reisperiode: april 2009

Aachen kwam tot mij over als een grauw plaatsje. Wanneer je een avondje uit wilt, dan moet je al gelijk een heel eind met de taxi. De taxi's zijn er overigens wel relatief goedkoop. Verder is het openbaar vervoer niet goed ontwikkeld, waardoor je al snel in het plaatsje moet blijven. Ook de inwoners waren niet bijzonder vriendelijk.

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 6
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 6
 • Ligging 4

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aachen

Couvenmuseum (Aachen)

Het Couvenmuseum is een museum waar je kunt zien hoe de wooncultuur er in de 18e en 19e eeuw uitzag. De ontwikkelingen van de verschillende interieurstijlen zijn in de zalen te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan de Akense rococostijl of laatbarok. Het museum is van dinsdag tot zondag geopend en een kaartje voor volwassenen kost €5,-. Studenten en kinderen betalen €3,-. Het is ook mogelijk om een (thematische) rondleiding te krijgen.

Dom van Aachen (Aachen)

Dom van Aachen
Dom van Aachen

De Dom van Aachen is de bisschoppelijke kerk van Aachen aan de zuidzijde van het Katschhof. Het is tevens de kerk waar veel Duitse koningen zijn gekroond en waar Karel de Grote begraven is. Je vindt de kerk in het midden van het centrum en het is al jarenlang een belangrijke bezienswaardigheid in de stad. De kerk is een van de oudste kerken in Duitsland en is als eerste monument van Duitsland op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. De gehele begane grond van de kerk is open voor het publiek.


Elisenbrunnen (Aachen)

Elisenbrunnen
Elisenbrunnen

De Elisenbrunnen is het symbool van de stad Aachen. Er zijn hier namelijk meer dan 30 thermale bronnen te vinden en het is altijd al een toeristische trekpleister geweest. De romeinen kanaliseerden de bronnen en legden er baden aan. Het huidige gebouw werd in 1872 gebouwd en diende als galerij en bronhuis. Het is nog steeds mogelijk om wat van het thermale water te drinken.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

Vervoer

Het vliegveld van Aachen, Maastricht Aachen Airport, ligt op Nederlands grondgebied, zo'n 30 km van de stad, nabij het Limburgse Beek. De Thalys stopt ook in deze stad. Aachen is en echt verkeersknoopunt waar veel snelwegen samen komen.

Geschiedenis

Aachen was een echte industriestad, waar o.a. spoorstaven, spelden, naalden, knopen, tabak, wol- en zijdeproducten geproduceerd werden. Nadat de stad ernstig beschadigd was geraakt in de Tweede Wereldoorlog, was het de eerste Duitse stad die door de geallieerden bevrijd werd van het nationaal-socialisme. Het was ook de eerste Duitse stad waar na de oorlog weer een dagblad verscheen.

Heb je interesse in een reis naar Aachen? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Aachen, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Duitsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen