Marktplein AkenMarktplein Aken

Aachen (Aken) ligt aan de grens met België en Nederland en is de meest westelijk gelegen stad van Duitsland. De Nederlandse naam voor de stad is Aken. Aachen is een stad met een lange geschiedenis. Het is een industrieel centrum in een steenkoolgebied en een belangrijk spoorwegknooppunt met aansluiting op de hogesnelheidslijn (Thalys). Aachen beschikt over 5 hogescholen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Fachhochschule, Katholische Fachhochschule, Musikhochschule en de Hochschule für Kirchenmusik). In totaal studeren er zo`n 40.000 studenten aan deze hogescholen. Aachen heeft het eerste grensoverschrijdende industrieterrein, AVANTIS geheten, dat tezamen met de stad Heerlen werd opgezet. De belangrijkste jaarlijkse evenementen zijn o.a.: de uitreiking van de internationale Karel de Grote prijs, de uitreiking van de carnavalsorde 'wider den tierischen Ernst' (tegen de dodelijke ernst), de uitreiking van de Aachense prijs voor de Vrede, de uitreiking van de Innovatieprijs van Aachen, alsmede de Prijs voor Wetenschapsjournalistiek van de RWTH-Aachen, het Internationale Ruitertoernooi CHIO in de Soers en de Aachense Cultuurzomer. Ten zuiden van de stad begint de Eifel.

Vervoer

Het vliegveld van Aachen, Maastricht Aachen Airport, ligt op Nederlands grondgebied, zo'n 30 km van de stad, nabij het Limburgse Beek. De Thalys stopt ook in deze stad. Aachen is en echt verkeersknoopunt waar veel snelwegen samen komen.

Geschiedenis

Aachen was een echte industriestad, waar o.a. spoorstaven, spelden, naalden, knopen, tabak, wol- en zijdeproducten geproduceerd werden. Nadat de stad ernstig beschadigd was geraakt in de Tweede Wereldoorlog, was het de eerste Duitse stad die door de geallieerden bevrijd werd van het nationaal-socialisme. Het was ook de eerste Duitse stad waar na de oorlog weer een dagblad verscheen.

Bezienswaardigheden

Couvenmuseum

Het Couvenmuseum is een museum waar je kunt zien hoe de wooncultuur er in de 18e en 19e eeuw uitzag. De ontwikkelingen van de verschillende interieurstijlen zijn in de zalen te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan de Akense rococostijl of laatbarok. Het museum is van dinsdag tot zondag geopend en een kaartje voor volwassenen kost €5,-. Studenten en kinderen betalen €3,-. Het is ook mogelijk om een (thematische) rondleiding te krijgen.

Dom van Aachen

De Dom van Aachen is de bisschoppelijke kerk van Aachen aan de zuidzijde van het Katschhof. Het is tevens de kerk waar veel Duitse koningen zijn gekroond en waar Karel de Grote begraven is. Je vindt de kerk in het midden van het centrum en het is al jarenlang een belangrijke bezienswaardigheid in de stad. De kerk is een van de oudste kerken in Duitsland en is als eerste monument van Duitsland op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. De gehele begane grond van de kerk is open voor het publiek.


Een foto over Dom van Aachen
Dom van Aachen

Elisenbrunnen

De Elisenbrunnen is het symbool van de stad Aachen. Er zijn hier namelijk meer dan 30 thermale bronnen te vinden en het is altijd al een toeristische trekpleister geweest. De romeinen kanaliseerden de bronnen en legden er baden aan. Het huidige gebouw werd in 1872 gebouwd en diende als galerij en bronhuis. Het is nog steeds mogelijk om wat van het thermale water te drinken.

Een foto over Elisenbrunnen
Elisenbrunnen

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Aachen

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Juli is de maand met de hoogste temperatuur voor Aachen. De temperatuur in juli zal 's nachts minimaal 14 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 23 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 14 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 23 worden. December is de maand met de laagste temperatuur voor Aachen. De temperatuur in december zal 's nachts minimaal -0 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 3 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Aachen

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 16.43 uren van 05:23:53.5000 tot 21:49:08.5000. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 08:29:34.3548 en 16:32:19.8387. Je hebt dan dus maar 8.05 zon per dag.

Ervaringen

Aachen heeft gemiddeld een 6,5 uit 10, gekregen in 2 ervaringen.

Schrijf ook een ervaring over Aachen

bezocht Aachen in oktober 2014

We hebben niet veel kunnen bezichtigen vanwege het slechte weer. Restaurants uitstekend.

bezocht Aachen in april 2009

Aachen kwam tot mij over als een grauw plaatsje. Wanneer je een avondje uit wilt, dan moet je al gelijk een heel eind met de taxi. De taxi's zijn er overigens wel relatief goedkoop. Verder is het openbaar vervoer niet goed ontwikkeld, waardoor je al snel in het plaatsje moet blijven. Ook de inwoners waren niet bijzonder vriendelijk.

Bestemmingen in Duitsland