Bonn

Universiteit Bonn, Duitsland
Universiteit Bonn, Duitsland

Bonn ligt in de deelstaat Nordrhein-Westfalen, gelegen aan de Rijn op 20 km ten zuiden van Keulen. Met een van de grootste voetgangerszones van Duitsland staat Bonn bekend als winkelstad van de korte wegen. In smalle straten en stegen rondom de markt bevinden zich honderden winkels. Ook in de Kaiserpassage in Bonn, in het Altstadtcenter in Godesberg en in de voetgangerszones van deze stadswijken kun je voortreffelijk winkelen. Ludwig van Beethoven werd in 1770 in de stad geboren. Zijn geboortehuis is een museum. Hier bevinden zich nog originele instrumenten en partituren van Beethoven.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Bonn
Plaatsen in de buurt van Bonn (Duitsland) :
 • Keulen (25 km)
 • Leverkusen (34 km)
 • Koblenz (54 km)
 • Düsseldorf (58 km)
 • Mönchengladbach (69 km)
 • Aachen (71 km)
 • Oberhausen (84 km)
 • Nordrhein-Westfalen (87 km)
 • Rijnland-Palts (88 km)
 • Dortmund (91 km)
 • Ervaringen

  op 15 november 2017 plaats: Bonn, reisperiode: augustus 2017

  Altenahr is een leuke en gezellige plaats in Duitsland. In de omgeving zijn vele bezienswaardigheden, oa een mijn uit de Romeinse tijd en een enorme telescoop. Verder liggen Bonn en Keulen op steenworpafstand.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 1
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  op 20 augustus 2016 plaats: Bonn, reisperiode: augustus 2016

  Bonn-Hardberg ligt afgelegen. Niets te beleven.

  • Algemeen 5
  • Inwoners 7
  • Ligging 3
  op 8 december 2014 plaats: Bonn, reisperiode: december 2014

  Bonn is een mooie stad in vergelijking met Keulen.

  • Algemeen 9
  op 4 december 2014 plaats: Bonn, reisperiode: november 2014

  De omgeving was erg mooi

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 9
  op 14 oktober 2013 plaats: Bonn, reisperiode: september 2013

  Het is een mooie stad,met veel bezienswaardigheden. Ik was aangenaam verrast

  • Algemeen 9
  • Bezienswaardigheden 9

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bonn

  Beethoven-Huis (Bonn)

  Beethoven-Huis
  Beethoven-Huis
  Kaart met locatie Beethoven-Huis

  De wereldberoemde componist Beethoven werd in deze stad geboren. Een toeristische trekpleister in Bonn is dan ook zijn geboortehuis. Hij woonde met zijn gezin een aantal jaren in de linkervleugel van de panden die nu het huidige Beethoven-huis vormen. Beethoven heeft op verschillende adressen in Bonn gewoond, maar zijn geboortehuis is al enige tijd bewaard gebleven. Het is tegenwoordig een gedenkplaats met de grootste Beethovencollectie ter wereld. Hier kun je de originele documenten van Beethoven's tijd in Bonn bewonderen en genieten van zijn werk in het 'Digitale Beethovenhuis'. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om alles over Beethoven te weten te komen in het museum en is er een speciale 'bühne' voor muziekvisualisaties.

  Munster van Bonn (Bonn)

  Munster van Bonn
  Munster van Bonn
  Kaart met locatie Munster van Bonn

  De Munsterkerk van Bonn, ook wel Bonner Münster genoemd in het Duits, is het belangrijkste rooms-katholieke kerkgebouw in Bonn. De vijf spitse kerktorens zijn vanuit verschillende richtingen in de stad te zien. De kerk is gewijd aan twee soldaten van het Thebaanse legioen die door de Romeinen gemarteld zijn: Cassius en Florentius. Het imposante gebouw met de prachtige mozaïeken en kunstwerken is zeker de moeite waard. Hoewel het voorheen als een van de belangrijkste kerken van Duitsland werd gezien gaat de kerk tegenwoordig door het leven als kleine basiliek. Deze titel heeft de Munster van Bonn in 1956 gekregen van paus Pius XII.

  Museumsmeile (Bonn)

  Ben je een kunst- en cultuurliefhebber? Dan mag je de 'Museumsmeile' niet missen tijdens je bezoek aan Bonn. De 'Museumsmeile' is de plek waar de belangrijke musea van Bonn te vinden zijn. De vijf musea liggen dicht bij elkaar en zijn makkelijk bereiken. Hier worden opmerkelijke exposities op het gebied van wetenschap, hedendaagse kunst, technologie en cultuurhistorie gepresenteerd. De musea liggen langs de Bundesstrasse en het is een lange parcours van drie kilometer, dat begint bij de Adenauerallee en eindigt bij de Ahrstrasse. De naam 'Museumsmeile' is in 1990 bedacht voor dit gebied. De vijf musea die je hier kunt bezoeken zijn: Forschungmuseum Koenig, Haus der Geschichte, Kunstmuseum Bonn, Bundeskunsthalle en Deutsches Museum Bonn. Jaarlijks werken de vijf musea samen voor het 'Museumsmeile Festival'. Een leuk evenement voor het hele gezin met o.a. workshops, muziek, theater en veel activiteiten.

  Poppelsdorfer Slot en de botanische tuinen (Bonn)

  Poppelsdorfer Slot en de botanische tuinen
  Poppelsdorfer Slot en de botanische tuinen
  Kaart met locatie Poppelsdorfer Slot en de botanische tuinen

  Het Poppelsdorfer Slot (of Poppelsdorfer Schloss in het Duits) is een bijzonder gebouw in barokstijl die vroeger diende als de zomerresidentie van keurvorst Clemens August. Het kasteel en de omliggende botanische tuinen zijn sinds 1818 onderdeel van de universiteit van Bonn. De botanische tuinen rond het kasteel behoren tot de alleroudste tuinen van Duitsland. Vanwege de 11.000 verschillende soorten planten is het ook de meest gevarieerde tuin van Duitsland.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Vervoer

  De intercontinentale luchthaven Konrad Adenauer (CGN) vervoert jaarlijks 10 miljoen passagiers. Tot 1994 heette de luchthaven 'Flughafen Köln/Bonn'. Het ligt op 25 km afstand van de stad.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van Bonn gaat terug naar de Romeinse tijd. In ongeveer 10 v.Chr. bouwden de Romeinen een brug over de Rijn, nabij een plaats met de naam Bonna. Later werd deze plaats vergroot om als fort te dienen voor het leger, met ruimte voor 7000 manschappen. Het fort groeide uit tot een stad en werd in 1288 een van de residenties van de keurvorst van Keulen en sinds 1597 de enige hoofdstad van het keurvorstendom. De stad kreeg meer invloed en groeide sterk in deze tijd. In 1794 werd de stad ingenomen door de Franse troepen, en het werd een deel van het rijk van Napoleon. Na het Congres van Wenen 1815 werden Bonn en het gehele Rijnland toegekend aan Pruisen, en het bleef in zijn handen tot 1945. De stad had weinig invloed in deze tijd. In 1949 werd Bonn uitgeroepen tot de voorlopige hoofdstad van West-Duitsland. Deze status bleef gelden tot de hereniging van Duitsland. Toen Oost- en West-Duitsland op 3 oktober 1990 werden herenigd, werd Berlijn weer de hoofdstad. Er is daarna veel gesproken over of het nodig was dat het parlement naar Berlijn zou verhuizen. In 1999 verhuisden de Bondsdag en verschillende andere overheidsdiensten naar Berlijn. De Bondsraad verhuisde in 2000 naar Berlijn. Wel behielden zes ministeries tot op heden Bonn als vestigingsplaats en hebben de ministeries met hoofdzetel Berlijn een dependance in Bonn.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Bonn