Mönchengladbach

Park Monchengladbach Duitsland
Park Monchengladbach Duitsland

Mönchengladbach ligt in het Duitse Nordrhein-Westfalen. Er wonen zo'n 266.700 inwoners en is een stadsdistrict. De stad heeft daarnaast een lange geschiedenis en leuke bezienswaardigheden.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Mönchengladbach
Plaatsen in de buurt van Mönchengladbach (Duitsland) :
 • Düsseldorf (23 km)
 • Leverkusen (42 km)
 • Oberhausen (43 km)
 • Keulen (46 km)
 • Aachen (53 km)
 • Bonn (69 km)
 • Bocholt (72 km)
 • Dortmund (79 km)
 • Nordrhein-Westfalen (89 km)
 • Koblenz (123 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mönchengladbach

  Museum Abteiberg (Mönchengladbach)

  Museum Abteiberg
  Museum Abteiberg
  Kaart met locatie Museum Abteiberg

  In Mönchengladbach vind je Museum Abteiberg. Dit is een museum voor beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw. Het museum is gebouwd tussen 1972 en 1982 en sinds 2002 is er ook een beeldenpark bijgekomen. Het museum is ontworpen door Hans Hollein, een Oostenrijkse architect. In 2006 en 2007 werd het museum gerestaureerd. Het museum hoort bij Crossart, een Nederlands/Duitse samenwerkingsverband. De collectie van het museum bestaat uit kunstwerken van vertegenwoordigers van belangrijke stromingen zoals het expressionisme, dadaïsme en nog veel meer.

  Schloss Rheydt (Mönchengladbach)

  Schloss Rheydt is een kasteel uit de 12e eeuw. Dit kasteel is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Mönchengladbach. Het zag er echter niet altijd zo uit en wie meer wilt weten over de geschiedenis van Schloss Rheydt kan dit hier ontdekken. Hier vind je een indrukwekkende verzameling van voorwerpen uit de Renaissance en Barokke tijd. Er worden daarnaast ook wisselende tentoonstellingen gepresenteerd in het kasteel.

  Tiergarten Mönchengladbach (Mönchengladbach)

  Tiergarten Mönchengladbach
  Tiergarten Mönchengladbach
  Kaart met locatie Tiergarten Mönchengladbach

  De Tiergarten in Mönchengladbach is een dierentuin met veel verschillende dieren. Het park ligt niet ver van Nederland af en zorgt zeker voor een leuke en gezellig dag uit. Er zijn verschillende kleine dieren te vinden als vogels, uilen en konijnen maar ook grotere dieren als de ocelot, beren en kangoeroes. De ocelot is daarbij bijzonder, het dier komt namelijk niet veel voor in dierentuinen. Het is familie van de tijger en is een mooi dier om te zien. Bijzonder is de 'Dierentuin school' waar de kinderen in hun vakantie heen mogen om meer te leren over dieren.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Vervoer

  De afstand van Utrecht naar Mönchengladbach is 185 kilometer. Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat in Mönchengladbach zelf. Vanaf het vliegveld kan je een auto huren. Er rijden verder diverse bussen in en rondom de stad. Ook heeft het een groot treinstation: Mönchengladbach Hauptbahnhof. De regio staat vooral bekend door de IJzeren Rijn. Dit is een goederenspoorlijn die Nederland en Antwerpen met deze regio verbindt.

  Geschiedenis

  De eerste nederzettingen werden ongeveer 300.000 tot 400.000 jaar gebouwd in het gebied van Mönchengladbach. De echt geschiedenis van de stad begint in het jaar 974. Toen begon Gero, aartsbisschop van Keulen, aan de stichting van een abdij en de bouw van de Gladbach Minster. Om de nederzetting te bevorderen hadden monniken een markt ten noorden van de kerk gecreëerd. Dit deden ze in de 12 eeuw. Later vestigden ambachtslieden zich vlakbij de markt. In de jaren 1364-1366 kreeg Gladbach zijn stadsrechten. Er werd een grote muur rondom de stad gemaakt, resten hiervan zijn nog steeds te zien op de Geroweiher. Tot aan het eind van de 18e eeuw behoorde Mönchengladbach tot het departement van Grevenbroich in het hertogdom Jülich. Tijdens de Franse revolutie marcheerden op 4 oktober 1794 legertroepen de stad binnen. Kort daarna viel Gladbach onder Franse religie. Dit was het einde van het klooster en de abdij, die werden dan ook gesloten. Op 31 oktober 1802 verlieten de laatste monniken het klooster. Van 1798 tot 1814 werd het gemeentehuis van Gladbach onderdeel van Kanton Odenkirchen van het Franse Departement de la Roer. De naam is in deze periode een aantal keer gewijzigd. De originele stadsnaam was Gladbach. Omdat er nog een andere stad in België was, Bergisch Gladbach, hebben ze in 1888 de naam München-Gladbach aangenomen. In 1933 werd bij de naam het koppelteken weggelaten en in 1950 werd de naam officieel Mönchen Gladbach. In 1960 werd ook de spatie weggelaten en werd het Mönchengladbach.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Mönchengladbach