Lübeck

Lubeck stad Duitsland
Lubeck stad Duitsland

Lübeck ligt in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Middeleeuwse ambience en cultuurhistorische bezienswaardigheden bepalen het stadsbeeld. Het massieve, verdedigingswerk met de dubbele torens uit de 15e eeuw is het herkenningsteken van Lübeck en getuigt van het zelfbewustzijn van de voormalige 'koningin van de Hanze'. Veel bedrijven uit Lübeck, zoals de bekende maresepeinfabrikant Niederegger, hebben het geïntegreerd in hun firmawapen.

Aanbieders van vakanties naar Lübeck
Kras (allround) Klik

Landkaart Lübeck

Ervaringen

Vanhamburg op 12 september 2017 plaats: Lübeck, reisperiode: oktober 2017

Priwall is heerlijk rustig klein en vriendelijke bevolking

  • Algemeen 7
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 7
  • Ligging 9

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lübeck

Buddenbrookhaus
Buddenbrookhaus

Het Buddenbrookhaus is wereldberoemd geworden door de roman van Thomas Mann. Een vaste tentoonstelling op de benedenverdieping vertelt de bezoekers over de verstandhouding van de broers onderling en hun verstandhouding met hun geboortestad Lübeck. Op de bovenverdieping en in de gewelvenkelder worden wisseltentoonstellingen, congressen, film en video-uitvoeringen, evenals lezingen gehouden.

Marienkirche
Marienkirche

De Marienkirche is de op twee na grootste kerk van Duitsland. De torens van de kerk zijn zelfs de hoogste bewaard gebleven torens in Europa van voor 1400. Deze indrukwekkende kerk wordt tevens beschouwd als een goed voorbeeld voor de baksteengotiek. De Marienkirche heeft ook een grote invloed uitgeoefend op de kerken rondom de Oostzeekust. Wil je tijdens je bezoek meer weten over de legendes van kerk? Dat kan! Er wordt elke dag een rondleiding gegeven die ongeveer een uur duurt.

St. Annen-Museum en de Kunsthalle St. Annen
St. Annen-Museum en de Kunsthalle St. Annen

In de St. Annen Strasse vind je het St. Annen-Museum en de Kunsthalle St. Annen. Het museum en de kunsthal maken deel uit van het voormalige klooster die er stond. Het klooster en de bijbehorende kerk zijn gebouwd in de Laatgotische stijl en is gedateerd uit 1515. Beiden zijn gewijd aan de Heilige Anna. Tijdens de reformatie werd het klooster gesloten en in 1610 werd het kloostercomplex gebruikt als een armenhuis. Een aantal jaren later werd een deel van het complex gebruikt als tuchthuis.


Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

Vervoer

Lübeck heeft een vliegveld, Luchthaven Lübeck-Blankensee. Door de stad loopt de Europese wandelroute E6. De E6 loopt van Finland naar de Egeïsche Zee in Griekenland.

Geschiedenis

Lübeck werd in de 8e eeuw als Liubice door Slaven gesticht, maar in 1138 platgebrand. Het werd in 1143 door de Duitser Adolf II van Schauenburg en Holstein weer opgebouwd. Na een nieuwe brand bouwde Hendrik de Leeuw de stad in 1159 opnieuw op. Lübeck werd in 1226 door keizer Frederik II tot vrije Rijksstad verheven. Lübeck ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot belangrijkste Hanzestad. De stadsstaat verloor in 1937 zijn zelfstandigheid. Sindsdien behoort de stad tot de deelstaat Sleeswijk-Holstein.