Rostock

Rostock, Duitsland, skyline van de stad
Rostock, Duitsland, skyline van de stad

Rostock is een stad in het noordoosten van Duitsland. Het ligt in het noorden van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, aan de Warnow. Rostock is de grootste stad van de deelstaat. De levendige universiteits- en havenstad met haar typische baksteengebouwen in het historische centrum, straalt een maritieme flair uit.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Rostock
Plaatsen in de buurt van Rostock (Duitsland) :
 • Mecklenburg-Voor-Pommeren (35 km)
 • Neubrandenburg (94 km)
 • Lübeck (98 km)
 • Kiel (133 km)
 • Hamburg (152 km)
 • Brandenburg (190 km)
 • Berlijn (192 km)
 • Potsdam (196 km)
 • Maagdenburg (219 km)
 • Saksen-Anhalt (233 km)
 • Ervaringen

  op 9 april 2016 plaats: Rostock, reisperiode: juli 2015

  Prachtige stad, het is zeker aan te raden om een tour door de stad te doen met gids, dan kom je dingen te weten die je zelf niet zo snel ontdekt. Vooral in het havengebied een aantal heerlijke restaurants en door de aanwezigheid van studenten ook 's nachts voldoende te beleven!

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 9
  op 30 oktober 2014 plaats: Rostock, reisperiode: oktober 2014

  Rostock bleek een zeer ineressante stad te zijn. Da stadsgids wist veel over de ontwikkelingen te vertellen. De net even andere bouwstijl aldaar spreek me aan. Kortom, ik heb van deze stad genoten.

  • Algemeen 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Rostock

  Botanischer Garten Rostock (Rostock)

  Botanischer Garten Rostock
  Botanischer Garten Rostock
  Kaart met locatie Botanischer Garten Rostock

  De Botanische Tuin van Rostock wordt al sinds 1885 onderhouden door de plaatselijke universiteit. Tegenwoordig worden hier ruim 10.000 planten en bloemsoorten gehouden. De tuin is onderverdeeld in verschillende secties zoals het gedeelte voor planten uit het hooggebergte en de speciale bomentuin. Ook in de kassen kun je veel bijzondere planten bewonderen. Je kunt de tuin elke dag, met uitzondering op maandag, bezoeken in de zomermaanden.


  Leuchtturm Warnemünde (Rostock)

  Leuchtturm Warnemünde
  Leuchtturm Warnemünde
  Kaart met locatie Leuchtturm Warnemünde

  Leuchtturm Warnemünde is een vuurtoren gelegen aan de riviermonding van de Warnow rivier in Warnemünde, een district in Rostock. De vuurtoren is ongeveer 37 meter lang en in gebruik sinds 1898. Het is mogelijk om de vuurtoren te beklimmen via een granieten spiralen trappenhuis. Jaarlijks wordt hier op oudejaarsavond een grote lichtshow met laserlichten en muziek gegeven. Dit festijn trekt duizenden bezoekers en wordt als spectaculair bestempeld.


  Zoo Rostock (Rostock)

  Zoo Rostock
  Zoo Rostock
  Kaart met locatie Zoo Rostock

  Zoo Rostock is de grootste dierentuin aan de Oostzeekust van Duitsland. Je vindt hier meer dan 2.000 dieren. De dierentuin houdt zich vooral bezig met het verzorgen van dieren uit het noordpoolgebied. De ijsberen zijn zeer populair, maar ook de klassieke dierentuindieren trekken veel bezoekers. Deze dierentuin is een paradijs voor kinderen. Direct naast de dierenverblijven is er altijd iets te proberen en de kinderen krijgen de mogelijkheid om meer te leren over de dieren. Daarnaast zijn er ook veel speelgelegenheden aanwezig.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Vervoer

  Het lokale openbaar vervoer wordt verzorgd door een S-Bahn, trams en bussen. Vanuit Warnemünde vertrekken diverse veren over de Oostzee naar Denemarken, Zweden, Finland en Letland. Rostock ligt aan de autosnelwegen A19 en A20. In 2003 werd de Warnowtunnel in gebruik genomen, de eerste privaat gefinancierde en tolplichtige tunnel in Duitsland. Ongeveer 20 km ten zuidoosten van de stad bevindt zich de luchthaven Rostock-Laage.

  Geschiedenis

  Rostock wordt voor het eerst genoemd in 1160. Er was toen een Slavische nederzetting genaamd Roztoc aan de Warnow. In 1189 is er voor het eerst sprake van een Duitse nederzetting op de andere oever. Deze plaats heeft in elk geval sinds 1218, maar waarschijnlijk al eerder, stadsrechten. Rostock was een lid van de Hanze, en werd daarmee in de Middeleeuwen een rijke stad. De universiteit van Rostock werd in 1419 gesticht, en is daarmee de oudste universiteit van Noord-Europa. Eind 15e eeuw werd de tot dan toe onafhankelijke stad veroverd door de hertog van Mecklenburg. Door blijvende ruzies tussen de stad en de hertogen en plunderingen verloor de stad geleidelijk aan zijn macht. In de 19e eeuw raakte Rostock weer in opkomst door een bloei van de scheepsbouw. In de Tweede Wereldoorlog werd de binnenstad door de geallieerden zwaar gebombardeerd, maar weer opgebouwd. Na de oorlog ging de groei door, in deze periode werd onder meer de zeehaven gebouwd, de belangrijkste zeehaven van de DDR. Na de Duitse Hereniging verloor Rostock haar bijzondere positie. Het inwoneraantal nam sterk af, vooral door emigratie naar het rijkere westen van Duitsland.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Rostock