Kiel

Haven Kiel met bootjes
Haven Kiel met bootjes

Kiel is gelegen aan de Kieler Förde, een zijarm van de Oostzee, aan het begin van het Noord-Oostzeekanaal. Het is een universiteitsstad, marinebasis, belangrijke havenstad en grootste passagiershaven van Duitsland. In 1972 werden in Kiel de Olympische Zomerspelen gehouden.De stad combineert een maritiem levensgevoel met karakter, cultuur en geschiedenis. Kiel is een van de meest bezochte winkelbestemmingen van het Oostzee gebied. Het hart, de Kieler Förde, met zijn stranden is jaarlijks het toneel van de “Kieler Woche”, het wereldbekende zeilevenement en volksfeest. Een van de interessantste musea in Kiel is het scheepvaartmuseum die is gevestigd in de haven. Wil je de stad graag van hoger gelegen bekijken? Dan kun je de oude raadhuis toren beklimmen. Deze toren is 67 meter hoog en vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de stad. Ook het aquarium en de brouwerij van de stad zijn leuk om te bezoeken. De brouwerij produceert een lekkere ongefilterd kruidig bier met extra hop. Een bierliefhebber moet hier zeker eens gaan proeven.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Kiel
Plaatsen in de buurt van Kiel (Duitsland) :
 • Lübeck (62 km)
 • Hamburg (86 km)
 • Rostock (133 km)
 • Mecklenburg-Voor-Pommeren (159 km)
 • Bremen (164 km)
 • Nedersaksen (203 km)
 • Hannover (218 km)
 • Neubrandenburg (222 km)
 • Maagdenburg (263 km)
 • Osnabrück (267 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kiel

  Hörnbrücke (Kiel)

  Hörnbrücke
  Hörnbrücke
  Kaart met locatie Hörnbrücke

  De Hörnbrücke is een bijzondere brug. Deze brug is namelijk opvouwbaar. De brug werkt als volgt: de brug kan open door zich met behulp van drie draaipunten als het ware op te vouwen. Dit resulteert in een N-vorm. De brug in Kiel is tot nu toe de enige brug van deze soort. De Hörnbrücke biedt een van de beste panoramische uitzichten over de stad Kiel. De brug is meerdere keren per dag geopend.

  Kieler Woche (Kiel)

  Kieler Woche
  Kieler Woche
  Kaart met locatie Kieler Woche

  Een aanrader is de Kieler Woche, een jaarlijks terugkerende zeilevenement in de laatste week van juni. Met meer dan 2.000 boten en 5.000 actieve deelnemers uit verschillende landen is de Kieler Woche een bruisend zomerfeest. De Kieler Woche wordt al jaren door duizenden bezoekers bezocht die afkomen op de vele zeilwedstrijden, de Windjammerparade en culturele activiteiten. Hoewel het vooral draait om de zeilwedstrijden, is het populaire evenement daarnaast in de loop der jaren uitgegroeid tot een muziekfestival. Verschillende internationale en lokale artiesten treden tijdens de Kieler Woche op. Ook voor de jonge bezoekers van de Kieler Woche worden genoeg leuke activiteiten georganiseerd. Het evenement wordt jaarlijks afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow op de zondagavond.

  Schifffahrtsmuseum Fischhalle (Kiel)

  Kiel heeft veel interessante musea en aangezien het een havenstad is mag een bezoek aan het scheepvaartmuseum niet ontbreken. Het 'Schifffahrtsmuseum Fischhalle' is gevestigd in een voormalige vishal direct aan de Kieler haven. Er is waarschijnlijk geen betere plaats om de maritieme geschiedenis van de marine-, industrie- en arbeidersstad Kiel duidelijker te documenteren. De collectie van het museum is erg uiteenlopend. Je kunt hier onder andere scheepsmodellen, nautische instrumenten en boegbeelden bekijken. Ook buiten staan drie oude schepen die bij het museum horen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Vervoer

  Er zijn verschillende manier om in Kiel te komen. Het dichtsbijzijnde vliegveld is bij Hamburg op zo'n 90 km afstand maar je kunt ook kiezen voor de trein. Vanaf Amsterdam reis je, met de Deutsche Bahn, eerst naar Hannover om daar over te stappen op de trein richting Kiel. Deze reis duurt zo'n 8 uur. Sinds kort kun je ook kiezen voor de FlixBus. Met de bus doe je er 9 uur over. Je kunt kiezen om in Amsterdam, Groningen of Antwerpen op te stappen. Vanuit Kiel vertrekken er ook met enige regelmaat veerboten die richting Zweden, Noorwegen en Rusland varen.

  Geschiedenis

  De stad werd gesticht door graaf Adolf IV van Schaumburg en Holstein ergens tussen 1233 en 1242. Vermoedelijk was de plaats daarvoor al een nederzetting. In de tweede wereldoorlog is de stad zwaar getroffen door bombardementen.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Kiel