Maagdenburg

Straat Maagdenburg Duitsland
Straat Maagdenburg Duitsland

Maagdenburg ligt aan de Elbe in het midden van Duitsland. Maagdenburg (Magdeburg) is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. De stad is in 40 stadsdelen ingedeeld. Maagdenburg is een stad wat werkt aan de toekomst en een trekpleister is voor toeristen die graag iets anders zien dan alleen de zon en het strand. Alleen al de Groene Citadel van de Oostenrijkse architect Friedensreich Hundert- Wasser is al reden genoeg om deze interessante stad te bezoeken. Dit was het laatste monument wat de architect heeft ontworpen. Friedensreich wilde met dit monument bereiken dat mensen meer gaan nadenken over milieu en architectuur. Daarnaast zijn de Hundertwasser Galerie en de kunstwerken met originele werken erg uniek en daarom interessant om te bezoeken. 

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Maagdenburg
Plaatsen in de buurt van Maagdenburg (Duitsland) :
 • Saksen-Anhalt (23 km)
 • Brandenburg (101 km)
 • Potsdam (101 km)
 • Leipzig (102 km)
 • Berlijn (126 km)
 • Hannover (131 km)
 • Jena (134 km)
 • Erfurt (135 km)
 • Thüringen (136 km)
 • Nedersaksen (177 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Maagdenburg

  Dom van Maagdenburg (Maagdenburg)

  Dom van Maagdenburg
  Dom van Maagdenburg
  Kaart met locatie Dom van Maagdenburg

  Dom St. Mauritius und Katherina, beter bekend als de Dom van Maagdenburg, is een kerk die al van ver te zien is. Dit cultuurhistorische bouwwerk heeft namelijk indrukwekkende torens. De Dom van Maagdenburg is erg bijzonder. Het is niet alleen het symbool van de stad, maar ook de eerste gotische kathedraal die in Duitsland is gebouwd. Het is tevens de laatste rustplaats van keizer Otto I. Het is een rijk geornamenteerde kerk waardoor het zeker de moeite waard is om de kerk even van binnen te bekijken.

  Kulturhistorische Museum Magdeburg (Maagdenburg)

  Kulturhistorische Museum Magdeburg
  Kulturhistorische Museum Magdeburg
  Kaart met locatie Kulturhistorische Museum Magdeburg

  Het Kulturhistorische Museum Magdeburg is in 1906 opgericht. Het museum is gelegen in de Otto-von-Guericke-Straße, niet ver van de Dom van Maagdenburg vandaan. Het museum heeft grote collectie met cultuurhistorische objecten. Er worden zijn ook veel tijdelijke Europese exposities te zien in het museum. Om het museum te bezoeken betaal je een tarief van €5. Kinderen krijgen gratis toegang. Een entreebewijs geeft je ook toegang tot het Museums für Naturkunde. Het Kulturhistorische Museum Magdeburg is dinsdag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag is het museum geopend tot 18.00 uur.


  Magdeburger Reiter (Maagdenburg)

  Magdeburger Reiter
  Magdeburger Reiter
  Kaart met locatie Magdeburger Reiter

  De Magdeburger Reiter is een ruiterstandbeeld die rondom het jaar 1204 gemaakt is. Wat het beeld zo bijzonder maakt voor de Europese kunstgeschiedenis, is dat het waarschijnlijk een van de eerste vrijstaande ruiterstandbeelden is. Volgens de inwoners van Maagdenburg stelt het keizer Otto I voor. Het origineel is te zien in het Kulturhistorische Museum Magdeburg. Het beeld vind je in de Kaiser Otto zaal. Een bronzen kopie van het beeld is te bewonderen op de Oude Markt.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Vervoer

  Maagdenburg ligt naast het water en is verbonden met belangrijke vaarwegen. Maagdenburg is verbonden met de Elbe, het Elbe-Havel-Kanaal en het Mittelandkanaal. Hierdoor is het ook goed mogelijk om de stad per boot te bezoeken. De infrastructuur in de stad is tevens ook goed geregeld.

  Geschiedenis

  Maagdenburg was in de middeleeuwen een van de belangrijkste steden van het Heilige Roomse Rijk. Keizer Otto I had er zijn keizerlijke palts en stichtte er een bisdom, dat nog tijdens zijn leven werd verheven tot aartsbisdom en dat een belangrijk steunpunt was tegen de heidense Slaven. Na zijn dood in 973 werd Otto I bijgezet in de dom. Deze kerk werd in 1207 bij een stadsbrand, die ook de palts verwoestte, in de as gelegd en vervangen door de huidige, de eerste gotische kerk in Duitsland. In 1035 kreeg Maagdenburg stadsrechten. Tientallen steden ten oosten van de Elbe zouden later stadsrechten krijgen die geënt waren op die van Maagdenburgg: het Maagdenburgse stadsrecht was, met dat van Lübeck, het invloedrijkste in Duitsland. In de 13e eeuw trad de stad toe tot het Hanzeverbond. Maagdenburg werd in 1631 tijdens de Dertigjarige Oorlog veroverd door de keizerlijke veldheer Johan Tserclaes, graaf van Tilly, waarbij de stad in vlammen opging en het grootste deel van de 30.000 inwoners het leven verloor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad nogmaals vrijwel geheel verwoest. Na Tweede Wereldoorlog lag de stad tientallen jaren in de DDR en werd er maar weinig hersteld van het oorspronkelijke stadsbeeld. De dom werd wel gerestaureerd.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Maagdenburg