Baden-Württemberg

Heidelberg Baden-Wurttemberg
Heidelberg Baden-Wurttemberg

Baden-Württemberg is een deelstaat in het zuidwesten van Duitsland. Het grenst aan Zwitserland in het zuiden, Frankrijk in het westen en aan de Duitse deelstaten Beieren, Hessen en Rijnland-Palts. De deelstaat heeft een oppervlakte van 35.750 km² en ongeveer 11 miljoen inwoners. De hoofdstad van Baden-Württemberg is Stuttgart. Baden-Württemberg is onderverdeeld in 4 Regierungsbezirke (bestuurlijke regio's), die samen weer onderverdeeld zijn in 35 districten (Landkreise) en 9 stadsdistricten (Kreisfreie Städte). Deze regio is één van de belangrijkste vakantiegebieden van Duitsland. Je vindt er sprookjesachtige kastelen en prachtige tuinen. Het grootste gedeelte van Baden-Württemberg wordt bedekt door het Zwarte Woud.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Baden-Württemberg
Plaatsen in de buurt van Baden-Württemberg:
 • Stuttgart (17 km)
 • Ervaringen

  Cd op 10 augustus 2018 plaats: Baden-Württemberg, reisperiode: augustus 2018

  Mooie plaats en goede uitgangsbasis voor andere bezienswaardigheden in de omgeving.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  Jan van Wissing op 15 november 2017 plaats: Baden-Württemberg, reisperiode: augustus 2017

  Triberg is een mooie plaats waarvan uit je veel bezienswaardigheden in het Zwarte Woud kunt bezoeken. Denk hierbij aan de waterval, openluchtmuseum, glasblazerij, miniatuur Zwarte Woud en een mooie treinreis door 38 tunnels met prachtige uitzichten een 1000 meter lange roddelbaan.

  • Algemeen 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 7
  Daniella op 30 augustus 2017 plaats: Baden-Württemberg, reisperiode: april 2015

  Geweldig mooi en het eten is groots en lekker. Het is zo rustgevend en de uitzicht op de bergen echt heel mooi. De winkelcentrumpjes zijn ook leuk om te bekijken.

  • Algemeen 10
  • Cultuur 8
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Baden-Württemberg

  Mercedes-Benz Museum (Baden-Württemberg)

  Mercedes-Benz Museum
  Mercedes-Benz Museum

  Duitsland is de thuisbasis van het bekende automerk Mercedes-Benz, Stuttgart wel te verstaan. In Stuttgart vind je eveneens het Mercedes-Benz Museum. Dit is tegenover de Daimler fabriek gelegen. Het is een automuseum dat over de geschiedenis van het merk gaat. Daarnaast vertelt het museum de historie van merken welke geassocieerd worden aan Mercedes-Benz. Het museum is speciaal hiervoor gebouwd in 2006 en het ontwerp is erg bijzonder.

  Munster van Ulm (Baden-Württemberg)

  Munster van Ulm
  Munster van Ulm

  Het munster van Ulm is een kerk in de stad Ulm. De kerk is in Duitse gotische stijl gebouwd. De toren van deze kerk is de hoogste kerktoren ter wereld. In de middeleeuwen is men begonnen met het bouwen van deze kerk, maar pas aan het einde van de 19e eeuw werd de kerk voltooid. Wat bijzonder is zijn de koorbanken in de kerk die gemaakt zijn met houtsnijwerk en het hoofdportaal waar het Bijbelse scheppingsverhaal is afgebeeld.

  Schloss Heidelberg (Baden-Württemberg)

  Schloss Heidelberg
  Schloss Heidelberg

  Het bekende Schloss Heidelberg is het symbool voor de romantisch stad Heidelberg. De ruïne van dit kasteel ligt op een prachtige locatie. Het indrukwekkende rode zandstenen Schloss Heidelberg domineert het plaatsje door haar ligging in het Neckardal en tussen de groene bossen. Schloss Heidelberg is niet alleen een van de meest beroemde ruïnes van Duitsland, maar het is ook een van de meest belangrijke bouwwerken uit de renaissance ten noorden van de Alpen.

  Slot Ludwigsburg (Baden-Württemberg)

  Slot Ludwigsburg
  Slot Ludwigsburg

  Slot Ludwigsburg is een van de grootste barokke kastelen met tuin in Duitsland. Het is ook een van de weinige kastelen die zo goed behouden is. Het slot ligt in Ludwigsburg, ongeveer 12 kilometer ten noorden van de stad Stuttgart. De stijlen die te bewonderen zijn in het slot zijn barok, rococostijl en het neoclassicisme. In het kasteel zijn er veel tentoonstellingen te zien en kinderen kunnen zich vermaken in het interactieve museum waar ze zich kunnen verkleden. In het kasteel kun je ook het oudste paleistheater van Europa bezoeken.

  Vogtsbauernhof (Baden-Württemberg)

  Vogtsbauernhof
  Vogtsbauernhof

  In Baden-Württemberg vind je het openluchtmuseum Vogtsbauernhof. Waan je tijdens een bezoek aan het openluchtmuseum in de 17e, 18e en 19e eeuw. Vogtsbauernhof staat namelijk in teken van het leven in het 'Schwarzwald', het Zwarte Woud, in die eeuwen. De architectuur van de gebouwen dateren eveneens uit die perioden. In het openluchtmuseum vind je onder andere molens, houtzagerijen en verschillende hooizolders. Daarnaast kun je verschillende oude ambachten bewonderen, zoals het horloge maken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.

  Geschiedenis

  Baden-Württemberg bestaat uit de voormalige landen Baden en Württemberg en uit een voormalige exclave van Pruisen, de Hohenzollerische Lande. Al in 1918/1919 zijn er pogingen gedaan deze gebieden tot één deelstaat te verenigen. Na de Tweede Wereldoorlog behoorden Noord-Baden en Noord-Württemberg tot de Amerikaanse bezettingszone en het zuiden met Hohenzollern tot de Franse bezettingszone. De Amerikanen stichtten in 1945 op hun gebied de nieuwe deelstaat Württemberg-Baden met als hoofdstad Stuttgart. De Fransen maakten van Zuid-Baden een nieuwe, verkleinde deelstaat Baden en uit Zuid-Württemberg en Hohenzollern de deelstaat Württemberg-Hohenzollern (hoofdstad: Tübingen). Pogingen deze deelstaten te verenigingen mislukten aanvankelijk door verzet van (Zuid-)Baden, maar na een referendum werd de vereniging tot Baden-Württemberg in 1952 alsnog een feit.

  Weer

  Het weer in Baden-Württemberg lijkt veel op dat van Nederland. Zowel in de zomer als in de winter zijn er regelmatig wolkenpartijen die zorgen voor flink wat regen. Het gebied heeft een gematigd klimaat.

  Heb je interesse in een reis naar Baden-Württemberg? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Baden-Württemberg, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar Duitsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen