Gratis reisvoorstel aanvragen

Bezienswaardigheden in Milaan

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Milaan (ItaliŽ)
Periode: mei 2003
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Hotel

Foto van deze vakantie

Milaan is een toonaangevende stad op het gebied van mode, in het Noorden van Italië. Veel wijken in de stad bevestigen dit. Loop je vanaf metro-station Garibaldi via Corso Como, Via Brera en Via Statuto richting het centrum van Milaan dan kom je langs vele bekende en onbekende modewinkels. Kleding, tassen, schoenen en accessoires, echt alles is te koop. Aan Via Brera ligt tevens het Palazzo di Brera. Hier is vandaag de dag een museum gevestigd.

Meer modezaken vind je in de 'Gouden Vierhoek'. Hier bevinden zich de winkels van de bekende modehuizen Gucci, Hugo Boss, Dolce & Gabanna en andere internationale merken. Veel van deze winkels verkopen producten die voor mij toch echt 'iets' te veel geld kosten. Je zult mij niet zo snel een 1/2 maandsalaris zien uitgeven voor een halsband voor mijn trouwe viervoeter (afgezien van het feit dat ik helemaal geen hond heb). Maar toch is het wel grappig om hier rond te wandelen, alleen al vanwege de opgedirkte mensen en goed onderhouden, mooie winkelpanden. Heerlijk aapjes kijken dus! Maar vergeet niet: al draagt de aap een gouden ring...

De zaterdagmarkt bij metrostation Sant Agostino vind ik een stuk leuker. Aan de Viale Papiniano is wekelijks een grote kledingmarkt. Ze verkopen hier wel merkkleding, maar dan voor een, voor mij betere prijs. De kleding is dan natuurlijk niet meer van het huidige seizoen, maar van een vorige. Er is ook veel leuke kleding te vinden die geen bekende merknaam dragen! Ik vind het een leuke markt maar het is er wel behoorlijk druk! Direct aan deze kledingmarkt grenst Fiera di Senigaglia, de volgende markt. Dit is een grote vlooienmarkt waar verschillende prullaria en andere dingen verkocht worden. Ook hier ontbreekt de kleding niet. De markt lijkt op de markt bij het Waterloo Plein in Amsterdam, al kan je in Italië wel beter afdingen.

Na het bezoek aan deze markten ben ik bij de oude havenbekken (Darsena) in de wijk Navigili terecht gekomen. Deze oude havenwijk heeft een romantische uitstraling. Langs het water zie je vrolijk gekleurde, oude panden met gezellige en overheerlijke restaurants en café's. Er liggen tevens diverse boten aangemeerd die als restaurant of café dienst doen. Je ziet ook een aantal antieke gietijzeren bruggen over het water. Enorm pittoresk! Tip; breng een bezoekje aan restaurant 'El Brellin' aan de Vicolo dei Lavandai. Vroeger was hier een wasplaats (overdekt) waar vrouwen hun lakens konden schrobben. Sommige wasstenen zijn er nog steeds!

Basiliek Sant Eustorgio,
Basiliek Sant Eustorgio,In Milaan bevinden zich ook een aantal prachtige kerken, zoals de Sant Eustorgio, vlakbij Navigili. Deze kerk stamt uit de 4e eeuw en is al een aantal keer verbouwd. Daardoor is echt een mengelmoesje van diverse stijlen geworden. Achter de kerk staat nog een ander leuk, klein kerkje. Meer richting het centrum staat de San Lorenzo Maggiore (ook uit 4e eeuw). Voor de San Lorenzo Maggiore loopt een zuilengallerij uit de Romeinse tijd. Of die zuilen ooit tot een tempel of paleis behoorden is nog altijd niet ontdekt. Naast de San Lorenzo Maggiore staat de oude stadspoort. Lang geleden stonden hier de stadsmuren van Milaan en was hier het einde van de stad.

Nog een noemenswaardige kerk is Sant Ambrogio. Dit is de 'koningin en moeder' van de Romaanse kerk. Erg interessante kerk met diverse mozaïeken, een badakijn op het koor en een gouden altaar van Vulvius. De kerk heeft tevens een leuke patio.

En natuurlijk is de Duomo er ook. Je kunt met de lift of trap op de dom komen. Je hebt vanaf het dak echt een prachtig uitzicht op de kerk zelf: je kunt goed zien hoe erg de kerk versierd is met diverse krulletjes en tierlantijntjes. Daarnaast zijn er ook veel beelden te zien. Als het helder is kun je vanaf het dak ook de uitgestrekte stad en omgeving bewonderen. Zelf de bergen in het noorden kun je zien. Van binnen is de dom ook erg interessant, maar vooral enorm groot. Aan het domplein zit buiten de vele restaurants en winkels ook de lokale VVV. Daar kun je o.a. een kaart van de stad krijgen!

Tussen de Piazza Scala en de Piazza Duomo ligt Galleria Vittorio Emanuele II. Je loopt via mooie triomfbogen de galerij binnen. Ook hier bevinden zich weer winkels, maar aanschouw vooral het prachtige gebouw zelf. Het is overdekt door gewelfd glas, met daaronder prachtige muurschilderingen. Midden in de gallerij zie je een plein bekleedt met fijn mozaïek. Voor de bouw van de dom was dit ooit het centrum van Milaan.

Galleria Vittorio Emanuele II
Galleria Vittorio Emanuele II


Piazza Scala bevindt zich aan de andere kant van de galerij. Met middenin een standbeeld van Leonardo da Vinci. Aan het plein bevindt zich ook de opera: het Teatro alla Scala. Maar helaas staat de opera nu (mei 2003) in de stijgers, het wordt namelijk gerestaureerd.

Het overweldige kasteel Castello Sforzesco bevindt zich aan de rand van een groot park. Het is echt heerlijk om hier tijdens een warme dag even uit te rusten. Je zult er veel Italianen tegenkomen. Bijzonder aan het kasteel is de klok in de voorgevel. Binnenin het kasteel worden diverse binnenplaatsen d.m.v. prachtige poorten met elkaar verbonden. Je kunt ook naar het paleis zelf, daar is o.a. een museum in gevestigd. Dit museum bevat het laatste (onvoltooide) werk van Michelangelo. Ook dit gebouw wordt op het moment gerenoveerd.

Even buiten het centrum ligt de oude begraafplaats, Cimitero Monumentale. Het is niet ver van treinstation Graribaldi. Op deze begraafplaats liggen mensen met allerlei verscheidene geloven begraven: het kan allemaal, als je maar rijk bent. Niet ver van de ingang is de Joodse begraafplaats. Veel grafen zijn voorzien van grote beelden. Ook de verschillende grafmonumenten in de tuin kunnen niet groot en opvallend genoeg zijn. De hoogtepunten vind je terug op verschillende bordjes. Bovendien kun je er ook een rondleiding krijgen.

Het 'Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci, moet je eigenlijk wel bezoeken als je in Milaan bent. Alleen moet al lang van tevoren (soms maanden) reserveren om een kaartje te bemachtigen: er mogen maar een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd bij. Helaas voor mij dus... De wereldberoemde muurschildering bevindt zich in de Santa Maria delle Grazie. De rest van de kerk is toegankelijk zonder kaartje. Hier zie je o.a. de 16-hoekige Bramante koepel, dit is een van de belangrijkste bouwwerken uit de renaissance. En dat is ook leuk om te zien!

Voor meer foto's zie de website van Jenny.

Heb je interesse in een reis naar ItaliŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar ItaliŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen