Gratis reisvoorstel aanvragen

Wandelen in ItaliŽ

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Sarre (ItaliŽ) , B. Aosta , C. Cogne , D. Milaan
Periode: juli 2002
Vervoer: Auto
Accommodatie: Camping/International Touring

Foto van deze vakantie

Vandaag gaat om 3.00 uur 's ochtends de wekker. Karina is de gelukkige die als eerste het warme bed mag verlaten. Precies 4.00 uur zitten we in de auto en kunnen we beginnen aan de reis van zo'n 1.300 km. Na in totaal drie keer getankt te hebben, rijden om half zeven Duitsland binnen. Vijf en half uur en twee tussenstops verder verlaten we Duitsland en rijden we Zwitserland binnen.

Bij het meer van Genève maken we weer een tussenstop en genieten we even van het uitzicht. We vervolgen onze reis en moeten op een gegeven moment de keuze maken of we door de 'Grand St. Bernard' tunnel gaan of over de col(pas). Wij besluiten dat laatste te doen en komen er al snel achter dat onze keuze de juiste is. En erg mooi en smal weggetje leidt ons naar de top, waar we o.a. sneeuw aanraken, een leuk bergmeertje zien en waar we voelen hoe het temperatuur verschil kan zijn op verschillende hoogten. In het dal is het 27 graden, op de col 8 graden. We passeren de Italiaans/Zwitserse grens en om half 6 Camping International Touring in Sarre.

Genève
Genève

Buurt verkenning in Aosta

Vandaag proberen we weer wat bij te komen van onze heenreis. We gaan vandaag even een bezoekje brengen aan Aosta, de hoofdstad van valle d'Aosta. We zien er enkele restanten van Romeinse gebouwen. Bij het 'VVV'kantoor van Aosta halen we een kaart van Aosta. Ook kopen we nog meer gedetailleerde kaart van park Grand Paradiso. Op de terugreis naar Sarre komen we een supermarkt tegen die zelfs op zondag open is. Daar kopen we brood, water, drinken en wat andere zaken. Op de camping nemen we een verfrissende duik in het zwembad.

Col de Champillon

We beginnen vandaag met onze eerste wandeling in Aosta. We besluiten om een korte wandeling te maken naar Col de Champillon. Na een lang stuk rijden met de auto over smalle en griezelige weggetjes komen we bij een alm met koeien op 2078 meter hoogte. De route naar de col is niet lang, maar wel vrij steil waardoor het best vermoeiend is. Al vanaf het begin van de route hebben we een prachtig uitzicht op een aantal sneeuwtoppen. Tijdens deze route komen we ook veel prachtige bloemen tegen; allerlei soorten gentianen, anemonen, alpenhelm en nog veel meer. Bij het eindpunt wacht ons een prachtig uitzicht wat verborgen bleef tot de laatste meters. Op de terugweg beklimt Michiel nog snel een topje in de hoop een nog mooier uitzicht te krijgen. De col lag op de 2709. Tijdens deze wandeling hebben we 615 meter gestegen.

Valle d'Aosta
Valle d'Aosta

Aosta stad

We willen naar een grote supermarkt dus we gaan met de auto naar Aosta. Het valt alleen niet mee parkeerplek te vinden. We vinden een grote Italiaanse supermarkt en kopen hier mooi uitziende pasta en pesto als souvenir en avondeten. 's Middags genieten we van de zon en lezen wat op het picknickkleed.

Grand Col Ferret

Weer een actieve dag. Vandaag lopen we naar de Grand Col Ferret, een wandeling die ons naar Zwitserland leidt. Onderweg naar ons vertrekpunt zien we nog de Mont Blanc boven de wolken uitkomen. Maar al gauw ontnemen de wolken ons zicht en ook de rest van de dag zullen we de Mont Blanc niet meer zien. We vertrekken even voorbij een restaurant in Arnuva op 1769 meter hoogte. We hebben als snel de vaart erin zitten en bereiken vrij vlot de Rifugio (hut) Elena. Daar besluiten we om een pauze in te lassen en wat brood te eten. Vervolgens lopen we in één keer door naar het hoogste punt van vandaag, de Grand Col Ferret op 2537 meter. Door de harde wind en later ook nog wat hagel gaan we gauw weer verder met de afdaling.

Zwemmen

Een dag om weer even wat bij te komen. 's Ochtends lopen we even het dorp in om eens naar een andere supermarkt te gaan. Anders is ie wel, maar bijzonder niet echt. Verder vermaken we ons de hele dag met lezen in de zon en 's middags nemen we nog een verfrissende duik in het zwembad. 's Avonds merkt Michiel dat hij te lang in de zon heeft gezeten.

Col L'Quille

Deze dag gaan we weer wandelen. We besluiten om naar het park te gaan van Grand Paradiso. Omdat Cogne goed bereikbaar is, gaan we daar heen om vanuit daar te wandelen. In het dorpje Cogne op 1534 meter hoogte kopen we eerst een aantal ansichtkaarten. Daarna lopen we het dorpje uit totdat we wandelroutes aangegeven zien staan. Wanneer we een tijdje op weg zijn, komen we er achter dat we een andere route lopen dan gepland. Het is echter wel een mooie route waarbij we gemzen, steenbokken en een marmot tegenkomen. Ook maken we een leuke oversteek over een watertje. Eerst komen we bij een grote steenman aan; Vermiana (2392). De route vervolgt over een lastig paadje met veel puin richting de Col L'Quille. Het laaste stukje is vrij griezelig en Michiel loopt dit alleen tot op 2521 meter. We hebben die dag zo'n 8,5 uur gelopen.

Het kasteel van Sarre

Na een nacht met veel regen en onweer worden we wakker met nog meer regen. Na het douchen gaan we naar Aosta op zoek naar een goede bakker. Na een poosje zoeken vinden we er één en kopen daar een belegd Italiaanse broodje.

's Middags gaan we naar het kasteel van Sarre. Daarna rijden we door naar een picknickplaats waar je ook kan barbequen. Doordat alle bergen bedekt zijn met wolken is het hogerop erg mistig. Af en toe breekt een stuk van de lucht open. Dit zorgt er voor dat we mooie foto's kunnen maken. Ook zien we in de verte dat het op sommige bergtoppen gesneeuwd heeft. Aan het einde van de middag regende het dus we blijven in de tent tot het weer opklaart.

Lago di Loye

Karina wil voor vandaag een korte wandeling maken. Omdat er geen wolkje te bekennen is, gaan we gelijk op weg naar Lillaz (1617), een dorpje even voorbij Cogne. Vandaar uit willen we naar Lago di Loye lopen op 2354 meter hoogte. Al snel zien we bordjes die de weg wijzen naar cascate de Lillaz, een aantal watervallen. En aangezien we toch in de buurt zijn, besluiten we de bordjes te volgen. Na de prachtige watervallen gezien te hebben lopen we over een bospaadje waar al een aantal mensen naartoe hebben zien lopen. Na een paar uur stijgen zitten we inmiddels op 2400 en begint Karina de klagen dat het toch wel erg lang duurt en dat we waarschijnlijk te verkeerde route hebben gekozen. Michiel probeert Karina over te halen om op z'n minst nog 100 meter door te lopen zodat we om het bochtje kunnen kijken. Het lukt en we lopen verder. Bij de bocht aangekomen zien we de hut Bardoney en een bordje met 'Lago di Loye' erop. Na een kijkje bij de hut, volgen we het bordje en komen uiteindelijk bij het meer uit. Een zware een zeer steile en modderige afdaling leidt ons weer terug naar de auto. Deze niet korte, maar lange wandeling was zeer de moeite waard.

Botanische tuin

Het is weer tijd voor een rustdag. En vandaag doen we ook niet veel anders dan in de zon liggen. 's Middags bezoeken we nog een botanische tuin, maar deze blijkt nogal tegen te vallen.

Botanische tuin
Botanische tuin

Park Grand Paradiso

We vertrekken al vroeg naar het park Grand Paradiso. Dit keer rijden we naar Pont, een plaatsje aan het einde van het dal. Vanuit dit plaatsje is de berg Grand Paradiso te zien. Helaas is het vandaag wat bewolkt, dus is het zicht niet heel goed. We besluiten om naar een hut te lopen waar een beter uitzicht moet zijn op de Grand Paradiso. Na een uur flink doorgelopen te hebben, wordt het weer minder. Na een tijdje schuilen onder een regenjas zien we mensen weer naar beneden gaan. Omdat het ook begint te onweren besluiten we ook terug te gaan.

Weer een rustdag

Omdat het weer nog steeds slecht is, houden we een rustdag. We zoeken uit hoe we in Milaan kunnen komen.

Monte Cervino

Op deze dag zien we voor het eerste de Matterhorn vanaf Italiaanse kant waar deze berg Monte Cervino genoemd wordt. Door het zeer heldere weer is de berg soms zelfs te zien zonder een wolkje. Hoewel dit meestal niet van lange duur is. Snel foto's maken dus! We willen naar Lago Blu lopen, maar we lopen verkeerd terwijl we een steeds beter uitzicht krijgen op de Matterhorn. Na 1,5 uur lopen komen we een wandelbordje tegen met mogelijke wandeling naar een ander meer. We besluiten deze route volgen. Na een tijdje komen we uit bij een kapel die ook door de Paus is bezocht. We schrijven onze namen in het boek en doen de groeten aan alle Nederlanders. We vervolgen onze weg over een oud treinspoor. Aan het einde van het spoor stappen we over op een andere route die naar een bergtop lijkt lopen. Als we dichterbij komen zien we dat we een kruis op de top staat. Aangekomen bij de berg klimmen we omhoog en bereiken het kruis. Hier is weer een boek waar we onze namen inzetten als eerste Nederlanders van dit jaar. Na de afdaling van de top, lopen we via de andere kant terug naar de auto in Bruel Cervina en maken op de manier onze rondwandeling compleet.

Dagje winkelen in Milaan

Vandaag staan we al om kwart voor vijf op en vertrekken we naar Milaan. Op het station blijkt het allemaal niet zo gemakkelijk te zijn als we aanvankelijk dachten. Een Italiaanse die redelijk goed Engels spreekt, legt ons uit hoe we in Milaan kunnen komen. De rechtstreekse trein rijdt niet vanwege een lawine. We moeten eerst met de bus naar Bourgo Franco en vervolgens met de trein naar Chivasso. In Chivasso stappen we over op de trein naar Milaan. Om 9.40 komen we aan in Milaan. Eerst nemen we een ontbijt in de Burgerking. Daarna gaan we winkelen en eten we Italiaans ijs in een Gelateria. 's Middags nemen we ook weer een lunch in de Burgerking. Daarna winkelen we nog tot half vier. Wanneer we terug willen naar het station raken we even de weg kwijt, maar deze vinden we gelukkig snel weer terug.

Galleria Vittorio Emanuele II, Milaan
Galleria Vittorio Emanuele II, Milaan


Door de hitte en al het overstappen was deze dag nogal vermoeiend. Ook was het jammer dat we geen gidsje hadden van Milaan, daardoor hebben we eigenlijk maar weinig gezien.

Weer een keer lekker niets doen

Na een lange en vermoeiende dag komen we weer wat bij op de camping en verder kijken we nog wat rond in de omgeving.

Cascade du Frenay

We besluiten om een kleine wandeling naar het Cascade du Frenay te maken. Aan het einde van de wandeling komen we dan ook uit bij een vrij grote waterval.

Tête entre deux sauts

We laten onze auto achter bij La Vachey op 1642 meter hoogte en lopen vandaar uit via een vrij steil paadje door het bos eerst naar Rifugio Bonatti op 2025 meter. We vervolgen onze route en rusten uit bij een waterreservoir voor koeien. Daar komen we een Nederlands echtpaar tegen die de tour de Mont Blanc aan het lopen zijn. We onthouden de route en plannen het al meteen in voor een van onze toekomstige vakanties. We steken de col Entre Deux Sauts over op 2524 meter hoogte en hebben vanaf daar uitzicht op de Mont Blanc als de wolken ons even een blik op deze berg gunnen. Tijdens de afdaling komen we nog een oud verlaten hutje tegen. Eenmaal in het hutje lijkt het toch wat minder verlaten te zijn dan we dachten. Er liggen nog wat pakken met eten en er staan een aantal bedden in.

De terugreis verloopt spoedig en zonder enige problemen.

Heb je interesse in een reis naar ItaliŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar ItaliŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen