Gratis reisvoorstel aanvragen

Minicruise met de Costa Diadema

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: Savona, Marseille en Barcelona, ItaliŽ
Periode: september 2015
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Cruiseschip/Costa Diadema

Foto van deze vakantie

Samen met ruim 3.000 mensen op een schip verblijven van 300 meter lang en 13 dekken hoog, met 7 restaurants, 15 bars, een spa van 7.800 m², een ongekend groot aanbod wat entertainment betreft en prachtige hutten. Bij het lezen van de omschrijving van dit schip viel ik van de ene in de andere verbazing. Ik heb deze enorme drijvende resorts al wel eens mogen bezoeken, er echt mee gevaren heb ik nog nooit. En daar merk je ook niet veel van, kom ik achter als we de haven van Savona al een stuk zijn uitgevaren en ik nog rustig op mijn bed lig te lezen. De reis kan beginnen!

We zijn eerder die (zeer vroege) ochtend vanuit Amsterdam naar Nice gevlogen, vanuit waar we met een taxi naar de havenplaats Savona worden gebracht. Het is een rit van ongeveer twee uur, de chauffeur zegt dat het maximaal anderhalf uur duurt, we begrijpen vrij snel waarom. De files die we tegenkomen beperken hem wat in zijn snelheid, toch komen we ruim op tijd aan in de haven, waar we de enorme Costa Diadema mogen betreden. Vanaf hier begint onze driedaagse cruise, van Savona naar Marseille en met als eindbestemming Barcelona.

De Costa Diadema!
De Costa Diadema!


Hetgeen wat mij misschien wel het meeste is bijgebleven en waar je gelijk mee in aanraking komt is de uitstekende organisatie op zo'n schip. Omdat wij alleen met handbagage reizen kunnen we gelijk doorlopen, maar anders kan je je koffer afgeven en wordt deze later gebracht op je kamer. Vervolgens krijg je een nummer aan de hand van een kaartje, waarmee in volgorde de inscheping volgt. Zo gezegd, zo gedaan en staan we een uur later in de hal van de Costa Diadema. De kamer is nog niet klaar, het buffet is echter wel open. Hier maken we graag gebruik van en voor buffeteten is het erg goed. Met het uitzicht op Savona en de zeer aangename temperatuur begint deze cruise perfect.
De haven van Savona
De haven van Savona


Mijn hut ligt op de 6e verdieping van het schip. We hebben het geluk allemaal een buitenhut met balkon te hebben. De kamers zijn zeer comfortabel en netjes ingericht. Naast een tweepersoonsbed, dat overigens heerlijk ligt, is er een (bed)bank ik de kamer, een minibar en een kleine badkamer. Op het balkon staan twee stoelen, zodat vanaf daar het uitzicht comfortabel kan worden aanschouwd. Ook een brede spiegelwand, een televisie en een persoonlijk programma zijn aanwezig op de kamer. Hierin staat, indien je net aan boord bent gekomen, welke informatie je allemaal nodig hebt bij de eerste keer aan boord, denk aan creditcard registratie, de rampoefening, haveninformatie en dinertijden. Daarnaast is er een televisie met veel internationale zenders aanwezig.
De balkonhut op de Costa Diadema
De balkonhut op de Costa Diadema

Wijnproeverij in La Duca di Toscana

We beginnen de middag met een wijnproeverij in La Duca di Toscana. We worden vriendelijk ontvangen door de Italiaanse sommelier en krijgen tijdens de proeverij verschillende wijnen te proberen. Naast de wijnen worden er ook voortreffelijke Italiaanse hapjes geserveerd die goed passen bij de te proeven wijn. Bij iedere wijn wordt er iets verteld over de herkomst en de smaak van de wijn. De sommelier laat tussendoor nog wat weten over zijn leven op het schip. Hij vaart 5 maanden lang op dit schip en heeft elke 1,5 maand vrij. Iedere week weer komt hij langs zijn thuishaven. Hij woont namelijk in Savona. Als hij de gelegenheid heeft kan hij zijn familie op die dag een paar uur bezoeken. Moeilijk blijft het wel telkens zo dicht bij huis te zijn. Hij vertelt echter dat hij het moeilijker vindt telkens weer hetzelfde moeten te zien. Er wordt continu hetzelfde rondje gemaakt waardoor er niet veel verandering in zit. Om weer terug te komen op de wijnproeverij, de wijntjes smaken heerlijk.

Wijnproeverij in La Duca di Toscana
Wijnproeverij in La Duca di Toscana


Eten doen we die avond bij het Club Restaurant en wel op sterrenniveau. Diverse sterrenkoks hebben het menu samengesteld waar wij die avond van mogen genieten. De kaart is niet groot, maar de dingen die er op staan zijn heerlijk. De service is ook weer geweldig, een leeg glas wijn zal je niet hebben. Dit concept is bij te boeken bij een cruise en zeker een aanrader. Het voortreffelijke eten dat je ervoor terug krijgt wil je niet missen. 
 

Bars aan boord

Bars zijn er in overvloed aan boord van de Costa Diadema. In totaal wel 15, die variëren van thema en plek op het schip. Zo is er een livebar aanwezig waar iedere avond een optreden is van een band. Daarnaast heb je de Pianobar, ook hier wordt live piano gespeeld. Aan de achterkant van het schip ligt Bar Teodora. Naast dat je hier binnen kunt zitten en naar de optredens van die avond kan kijken, is er ook een bar buiten aanwezig. Het geeft je echt het gevoel op het terras te zitten met vaak een schitterend uitzicht op zee of de haven waarin verbleven wordt. In de avond kan het er met de wind wel wat frisser worden, neem dus zeker een vestje mee. Ben je meer van een goed biertje op zijn tijd? In de Bierstube Dresden Green waan je je even in een Duits café, met een ober in klederdracht en enorm veel keus in bieren. Wat daarnaast erg leuk is, is dat er op diverse plekken op het schip tafeltjes buiten staan. Een van de bijzonderheden van dit schip is de promenade op dek vijf, die helemaal rondom het schip loopt. Hij is in totaal 500 meter lang en 5 meter breed. Op diverse plekken kan je wat drinken of eten, wat je een beetje het gevoel geeft over een boulevard in een Italiaanse badplaats heen te lopen. Dit is zeker een pluspunt van het schip.

De promenade op dek vijf
De promenade op dek vijf


Er is tevens een discotheek aanwezig aan boord, waar het na 00.00 uur ook interessanter wordt voor de iets oudere onder ons. Daarvoor zijn er opvallend veel kinderen aanwezig. Als je onbezorgd je drankjes wilt kunnen nuttigen is het aan te raden om het all inclusive pakket af te nemen bij de rederij. Voor een slordige 25 euro per persoon per dag maak je hier al gebruik van, dit is inclusief alcoholische dranken, iets wat vrij veel lijk maar je er met alle lekkere alcoholische versnaperingen toch al vrij snel uit haalt. Drink je geen alcohol? Dan kan je voor 16 euro per dag een pakket afnemen.
Livemuziek aan boord
Livemuziek aan boord

Het ontbijt

Mijn dag begint die dag goed. In het Fiorentino Restaurant, gelegen op dek 3 en 4, kan je ontbijten op de tijd dat jij dat wilt. Naast een lekker buffet merk ik al snel dat het ook mogelijk is van de kaart te bestellen. De ober staat gelijk naast mijn tafeltje om mijn stoel aan te schuiven, koffie of thee in te schenken en mijn bestelling op te nemen. Omdat ik niet heel veel tijd heb besluit ik van het ook niet verkeerde buffet gebruik te maken.
 

Ontspanning ten top

Die ochtend staat er een portie ontspanning op de planning in de Samsara Spa. Dit is een van de paradepaardjes van Costa en niet voor niets. Met een oppervlakte van 7.800 m² is het de grootste Samsara Spa van de vloot. Tijdens een wandeling door de spa valt gelijk op hoe groot het inderdaad is. Er is bovendien voor iedereen wel iets aangenaams te vinden, denk aan de sauna, hamam, een solarium, massagebaden, zwembaden, behandelruimtes en een fitnessruimte. Na een kopje thee in de theeruimte, wordt ik geroepen voor mijn Balinese massage. Alle masseurs die hier werken zijn opgeleid tot masseur en verrichten echt top werk. Het vrouwtje dat mij een uur lang een massage geeft komt uit Mauritius. Onder het masseren door wordt meerdere malen gevraagd of het goed is. Naderhand neemt ze de zwakke plekken met je door, waarbij ze bij mij opmerkt dat ik kantoorwerk doe. Me regelmatig laten masseren zou de oplossing zijn voor stijve spieren. ''De mensen in jullie land kunnen echter niet echt masseren'', zegt ze. Daar moest ik wel om lachen. ''Maar wat vaker op vakantie naar Azië', voeg ik er lachend aan toe.

Een van de behandelkamers
Een van de behandelkamers


De Samsara Spa is voor één dag te boeken, maar ook voor je gehele verblijf. Ik kan me voorstellen dat je hier speciaal komt voor de geweldige spa, toegang tot de spa voor een week of je gehele verblijf is bovendien veel voordeliger dan een dagpas. Naast dat je als 'gewone' cruisereiziger gebruik kunt maken van de spa, is het ook mogelijk een Samsara hut te boeken. Deze liggen op de 10e en 12e verdieping en hebben een speciale toegang naar de spa. De hutten zijn van binnen hetzelfde ingericht als de andere hutten, de decoratie is echter anders. In totaal zijn er 130 Samsara hutten en 11 Samsara suites. Deze beschikken ook nog eens over een balkon met jacuzzi.
Een van de wellnessruimtes
Een van de wellnessruimtes


Na een ontspannen ochtend volgt een lunch in het Samsara Restaurant, wat weer geheel in stijl is van het wellnessleven. Het restaurant doet wat Japans aan en is stijlvol en elegant ingericht. Het menu bestaat uit diverse lekkere maar vooral ook gezonde gerechten. Dit restaurant is ook weer een van de aanvullende à la carte restaurants waarvoor je bij moet betalen. En wederom geldt: het is het waard.
 

Marseille

De tweede stad van Parijs, Marseille, bezoek ik die middag in een flitsbezoek. Het schip vertrekt die avond weer om 6 uur en omdat ze liever niet wachten is op tijd terug zijn raadzaam. Met het pasje dat je aan het begin hebt gekregen check je uit, waarna er diverse opties zijn om in het centrum van de stad te komen. Doordat het toch een kilometer of 6 naar het centrum is, is een taxi of bus geen overbodige luxe als je maar weinig tijd hebt. Vanuit Costa gaat er een bus naar het centrum waarvoor je een bepaald bedrag betaald, ik vond dit wat duur en besluit de publieke bus te pakken. Hiervoor moet je wel eerst nog 1,5 kilometer lopen naar de bushalte. Eenmaal in de bus rijden we door een lelijk en armer stuk van Marseille. Beton, uitlaatgassen, lelijke gebouwen en veel wegen domineren het beeld van deze stad op het moment nog. Gelukkig komt hier vrij snel verandering in bij het naar binnenlopen van het centrum.

Kinderen spelen in het water bij MuCEM
Kinderen spelen in het water bij MuCEM


Kinderen spelen op surfboards in het water, jongeren springen vanaf grote hoogte de wateren bij Marseille in. Het zonnetje schijnt en de dag doet aan als een warme en zomerse dag. Het fort en het MuCEM komen dichterbij en zien er beide prachtig uit. Het is een goede combinatie van oud en nieuw bij elkaar. MuCem is het Museum van de Beschavingen van Europa en de Middellandse Zee. Het gebouw is enorm en een knap staaltje werk als het gaat om architectuur. Rondom het fort loop je zo de nieuwe haven van Marseille in, met uitzicht op de hoger gelegen basiliek van Marseille. Een klim hiernaartoe kost nu helaas te veel tijd, maar schijnt je een prachtig uitzicht over de stad te geven. Het is jammer dat we maar zo weinig tijd hebben in Marseille, ik had graag wat Franse eettentjes, leuke boetiekjes en interessante bezienswaardigheden bezocht. Desalniettemin heb ik een goede eerste indruk gekregen en is het zeker een stad waar ik nog eens naar terug zou willen. Terug wordt er een taxi gepakt, in 20 minuten sta je weer voor de Costa Diadema en ben je zo'n 23 euro armer.
De haven van Marseille, met uitzicht op de basiliek.
De haven van Marseille, met uitzicht op de basiliek.

Teppanyaki Restaurant

Een van de hoogtepunten als het gaat om eten vond ik wel het Japanse Teppanyaki Restaurant. Een avond vol amusement is gegarandeerd en het smaakt ook nog eens ontzettend lekker. We nemen plaats aan een lange bar, waaraan een enorme bakplaat ligt waar de chef-kok die avond zijn kookkunsten zal laten zien. En dat het echte kunsten zijn blijkt al snel als de chef begint. De ene na de andere spatel vliegt door de lucht, gevolgd door eieren, rijst en groenten. Ook het peper en zout stelsel moet eraan geloven. De grappen vliegen je om de oren, net als overigens de stukken ei die bij iedereen een voor een de mond in worden gegooid (allemaal mis). Vooraf geef je aan welk gerecht de chef voor jou mag maken en zit je met je neus bovenop het kooktafereel. Gezien de rij met mensen die achter ons door het glas naar binnen staan te kijken is het een echt spektakel. En ook nog eens lekker!

Kok in het Teppanyaki Restaurant
Kok in het Teppanyaki Restaurant

Barcelona

Barcelona is de eindbestemming van de minicruise. Met koffertje en al vertrek ik weer van de boot, waarna er nog een bezoek aan Barcelona op de planning staat. Het vliegtuig vertrekt immers pas in het begin van de avond. Een taxi brengt ons tot aan de Rambla, waarna we de gezellige straat afstruinen naar een leuk koffietentje. Bij de Mercad de la Boqueria ligt een erg leuk cafeetje waar we neerstrijken. Ondertussen wordt de markt natuurlijk ook bezocht. Dit is namelijk de grootste versmarkt van Spanje en direct gelegen aan de Rambla. De markt is internationaal bekend en wordt door zowel toeristen als lokale klanten goed bezocht. Dit zorgt voor een erg leuke mix tussen toeristen en locals. Het stikt er van de tentjes met fruit, vleeswaren, de lekkerste hapjes en nog veel meer. De temperatuur is zeer aangenaam en we besluiten een restaurant op te zoeken voor een lunch. Het wordt een Italiaans restaurant, hoe toepasselijk na mijn eerste en heerlijke cruise met de Italiaanse rederij Costa Cruises.

Mercad de la Boqueria
Mercad de la Boqueria

De Costa Diadema

De Costa Diadema heeft een vaste vaarroute van 7 dagen langs de mooiste plaatsen aan de Middellandse Zee. Bijzonder is dat er in iedere haven kan worden opgestapt, wat de cruise heel toegankelijk maakt voor een groot publiek. Zo worden de havens van het bruisende Barcelona aangedaan, maar ook La Spezia en Cinque Terre, de vijf kleurrijke dorpen die uitkijken over zee. Daarnaast wordt de historische stad Napels bezocht, het Franse Marseille en het culturele Palma op Mallorca. Een geweldige cruise op het nieuwste vlaggenschip van Costa Cruises, voorzien van de modernste technologieën, een gemoedelijke en aangename Italiaanse sfeer en culinair genot.

Heb je interesse in een reis naar ItaliŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar ItaliŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen