Gratis reisvoorstel aanvragen

Familiereis naar Rome

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Rome (ItaliŽ)
Periode: april 2010
Vervoer: Vliegtuig Ė Easyjet
Accommodatie: Camping Fabulous Village

Foto van deze vakantie

Eens in de twee jaar gaan we met de gehele familie (lees; bijna 40 personen) op familieweekend. Elke keer gingen we naar een leuke groepsaccommodatie in Nederland en zo af en toe net over de grens in Duitsland of België. Oma vindt dit altijd erg gezellig, het komt namelijk niet zo vaak voor dat iedereen van de familie samen is. Helaas wordt oma elk jaar ouder en beseften we dat ook oma niet het eeuwige leven heeft. Hierdoor kwamen we op het idee om een verre reis te maken voor ons aankomende familieweekend; het werd Rome. Er waren nog maar weinig familieleden die in Rome waren geweest. En daarnaast is oma katholiek opgevoed en is ze ook nog wekelijks in de kerk te vinden; het idee was dat wij samen met oma de paus van dichtbij wilden gaan aanschouwen.

Voorbereidingen

Toen het idee op tafel lag namen drie mensen uit de familie de organisatie al snel op zich. De eerste aankondiging werd gedaan; er waren drie mogelijke vertrekdatums en iedereen kon laten weten op welke dag ze het liefste vertrokken en of ze überhaupt wel mee wilden reizen. Iedereen reageerde positief, maar helaas waren er toch een aantal familieleden die aangaven dat zij niet mee gingen. Na een hoop heen en weer bellen en mailen was het dan toch geregeld; alle 23 familieleden die aan hadden gegeven konden op dezelfde vlucht naar Rome. Voor de overnachting was het ook nog even zoeken; uiteindelijk werden het stacaravans op camping Fabulous.

De reis naar Rome

Donderdagavond 29 april was het dan toch echt zover; iedereen verzamelde zich bij Düsseldorf Airparks. Er was van tevoren gereserveerd zodat iedereen zijn auto kwijt kon op de grote parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is een gratis transfer naar het vliegveld, dat vanaf daar nog maar een kwartier rijden is. Daar stonden we dan, met 23 familieleden op Düsseldorf International Airport op zoek naar een incheckbalie. Één avond eerder hadden we online al ingecheckt maar vandaag moesten alle koffers nog ingeleverd worden. Na een tijdje zoeken hadden we de incheckbalie gevonden en begon het inchecken van 23 familieleden aan 3 balies. Ongeveer een drie kwartier later was iedereen ingecheckt en was het wachten op de vlucht onder het genot van een hapje eten en iets te drinken.

Nadat de laatste inkopen in de taxfree shop gedaan waren begon ook het boarden voor onze vlucht naar Rome. Na het boarden werden we met een busje naar het vliegveld gereden en was het dus even duwen en trekken voor een plaatsje in de bus. In het vliegveld waren vaste plaatsen, maar onderling werd er door een aantal mensen binnen de familie nog van plaats gewisseld. Nadat iedereen zijn plekje had gevonden kon het vliegtuig eindelijk opstijgen; voor een aantal kinderen uit de familie een speciaal moment omdat het hun eerste vliegtuigvlucht was.

Camping Fabulous

Na een voorspoedige vlucht kwamen we aan op vliegveld Fiumicino, waar onze transfer naar de camping al stond te wachten. Voordat we op reis gingen hadden we een transfermaatschappij in de arm genomen die normaliter alleen naar Rome centrum reed vanaf het vliegveld. Ons geluk was dat we met zo’n grote groep waren, hierdoor konden we een complete bus huren voor de transfer. Na een kleine drie kwartier kwamen we aan op de camping.

De organisatie ging naar binnen om het zo snel mogelijk af te handelen; helaas dachten de mensen achter de receptie hier anders over. Iedereen moest naar binnen om zijn of haar paspoort af te geven en te melden in welk huisje zij verbleven. Zo duurde het wel erg lang voordat we eindelijk aankwamen bij de huisjes. De kids werden meteen naar bed gebracht en de rest installeerde zich. Daarna werd er nog even gezellig een afzakkertje gedronken en afspraken gemaakt voor de volgende dagen waarna iedereen al snel zijn bed vond.

Hop-on-hop-off en zwembadpret

Voor de meesten was het alweer vroeg dag; snel ontbijten en dan naar Rome was het idee. Toch is dat iets lastiger wanneer je met 23 personen op reis bent. Er moesten broodjes, beleg en andere etenswaren gehaald worden en ook voor de busritten dit weekend moesten kaartjes geregeld worden. Met vijf personen gingen we op weg naar de winkel; de man achter de broodjesbalie keek ons wel een beetje raar aan toen we 55 harde broodjes, 10 pakken melk, 3 kilozakken koffie en een hoop broodbeleg bestelde, maar het was wel snel geregeld. De buskaartjes waren ook zo geregeld, vanaf de camping rijdt er een bus naar het metrostation vanaf waar je de metro naar het centrum kunt nemen. Voor al het openbaar vervoer was een driedagenkaart te krijgen; dus die hebben we toen 23x gehaald.

Na het ontbijt verdeelde de familie zich in drie groepen; één groep waren alle kleine kinderen met een paar ouders. Zij bleven op de camping bij het zwembad na de lange reis van de vorige dag. De tweede groep beschrijven we maar even als ‘de jongeren’, zij gingen in Rome met een hop-on-hop-off bus de stad verkennen. De derde groep ging wandelend Rome bekijken. Zelf behoorde ik tot de derde groep; ik heb een rondleiding door het colosseum gehad en daarna Forum Romano bewonderd. Nadat we dit allemaal hadden gezien was het alweer tegen het einde van de middag en zijn we op snelwandel tempo doorgelopen naar de Trevi fontein waar we ook de hop-on-hop-off groep weer tegenkwamen.

Na een lange en vermoeiende dag besloten we op de camping nog een hapje te eten in het restaurant. De kinderen hadden ook een lange dag gehad in het zwembad en hadden ook al gegeten bij hun stacaravan. De ouders die op de camping waren gebleven hadden overdag nog wat extra inkopen gedaan waardoor we ’s avonds lekkere hapjes en drankjes hadden. Het bleef hierdoor nog lang gezellig op de camping en er werd besloten om de volgende dag met de gehele groep naar Rome te gaan en daar pas te splitsen.

Wandelen voor blaren

Gelukkig was het weekend in Rome en was het minder druk in de bus als de vorige dag. We konden hierdoor met de hele familie de bus in op weg naar het metrostation. Eenmaal bij het station aangekomen moesten we allemaal ons kaartje scannen terwijl de metro er al stond. Iedereen wachtte netjes op elkaar maar één persoon sprong nog net de metro in en ging dus in haar eentje verder. Na een klein paniekmomentje onder de rest stapten we de volgende metro in en ontmoette we haar op het metrostation waar we allemaal zouden uitstappen.

Op het programma van de zaterdag stonden als eerste de Spaanse Trappen. Gelukkig stonden er rond deze tijd van het jaar nog vele bloemen op de trappen waardoor het erg indrukwekkend oogde. Één familielid dat er al eerder was geweest vertelde ons namelijk dat de trappen niet zo interessant waren; maar bij hun stonden er ook geen bloemen op de trappen. Het grootste gedeelte van de groep heeft toen de 152 traptreden beklommen naar de kerk die bovenaan de Spaanse Trappen staat.

De Spaanse Trappen
De Spaanse Trappen


Na de trappen splitste de groep zich op in twee groepen, omdat iedereen gisteren andere bezienswaardigheden heeft gezien. Ik ging weer met dezelfde groep op weg als gisteren, op ons programma stonden onder andere Piazza del Popolo, het Panteon, Piazza Navona en de mond der waarheid. De andere groep had een iets minder vol programma en hebben vooral lekker rustig aan rondgelopen. Aan het eind van de dag waren we allemaal vele indrukken en ik vooral een aantal blaren rijker. En konden we snel weer plaatsnemen voor een aantal drankjes en hapjes. Toch was het al snel weer donker, de volgende dag wilden we namelijk met de hele familie ‘op bezoek bij’ de paus. Dat was namelijk waarvoor we in de eerste instantie voor Rome hadden gekozen.

Op bezoek bij de paus

Zoals de meeste wel weten komt op zondag de paus op het balkon van de Sint Pieter om zijn zondaggebed te houden. Helaas had niemand ons op de hoogte gebracht van het feit dat de paus tijdens onze vakantie helemaal niet aanwezig was in Rome. Hierdoor kregen we de paus alleen te zien op grote schermen terwijl hij ergens anders een mis hield. Toch hadden we het met de hele familie goed naar onze zin op het Sint Pietersplein. Na een tijdje waren we overigens wel klaar met de grote schermen en ging iedereen weer op weg om de laatste dingen van Rome te zien.

Samen met de groep waarmee ik al twee dagen Rome had bekeken ging ik ook vandaag weer op pad. Als eerste wilde we erg graag de Sint Pieter van binnen bekijken, dus zo gezegd zo gedaan. Wat een prachtige kerk is het toch, ik heb in mijn leven denk ik geen mooiere toeristische attractie gezien! Nadat we twee uur de kerk hebben bewonderd gingen een aantal van ons naar de koepel van de Sint Pieter van waar je een prachtig uitzicht over heel Rome hebt. Je moest hiervoor alleen hele smalle trappetjes op en omdat ik nog blaren had van gisteren heb ik die klim even overgeslagen.

De volgende stop van de zondag was Castello d’Angelo die ongeveer een 800 meter van de Sint Pieter af ligt. Hier hebben we een lekker kopje Italiaanse cappuccino gedronken en vanaf het platte dak een prachtig uitzicht over Rome bekeken. Hierna was het alweer laat in de middag en was de moeheid aan iedereen af te zien, hierdoor besloten we maar snel wat te eten en terug te gaan naar de camping. Hierna nog een lekker afzakkertje gedronken en snel het bed in.

Castello d’Angelo
Castello d’Angelo

Laatste ochtendje Rome

Ook maandagochtend was het voor de meeste van ons weer vroeg dag; de laatste ochtend in Rome en iedereen wilde nog een hoop zien. De helft van de familie ging op weg naar Rome centrum terwijl de rest op de camping bleef om op hun gemak schoon te maken en de spullen in te pakken.

Wij wilden graag nog het Vaticaanmuseum bezoeken, maar wanneer we in de buurt kwamen merkten we al snel dat het er zo druk was dat we er geen tijd meer voor hadden. Dan maar op weg om nog een aantal souvenirs te scoren en een lekker ontbijtje te eten. Er waren ook nog een paar familieleden die na onze verhalen nog snel een kijkje in de Sint Pieter wilde nemen. Maar al snel kwam het onvermijdbare moment dat we weer terug naar de camping moesten om weer terug naar het regenachtige Nederland te gaan.

Eenmaal terug op de camping moesten we allemaal nog even snel onze laatste aankopen in de koffer doen en hopen dat het gewicht onder de limiet bleef. Het uitchecken ging vrij gemakkelijk en de borg werd teruggestort zodra ze de huisjes hadden nagekeken. Om twee uur stond dan toch echt de bus klaar om ons terug naar het vliegveld te brengen. Op het vliegveld hadden we na het inchecken nog lang de tijd omdat onze vlucht pas om kwart voor zeven zou gaan. Ieder gezin ging zelf een hapje eten en we spraken af om zes uur weer in de vertrekhal te zijn. Toen we terug waren in Düsseldorf was iedereen alweer snel bij de auto’s en konden we op weg naar Nederland.

Heb je interesse in een reis naar ItaliŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar ItaliŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen