Gratis reisvoorstel aanvragen

Herfstvakantie in Rome

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Rome (ItaliŽ)
Periode: oktober 2009
Vervoer: Vliegtuig - Ryanair
Accommodatie: Hotel/Veio Park
Organisatie: Booking.com

Foto van deze vakantie

Maandagavond 19.30 uur vertrekken wij vanaf Eindhoven met Ryanair richting Rome Ciampino. Tot ons genoegen is het maar 1 uur en 40 minuten vliegen. Wij hebben geen bagage ingecheckt dus staan na de landing met 5 minuten buiten! Voor de luchthaven staan bussen die naar het hoofdstation Termini in het centrum van Rome rijden. Een half uur later en 4 euro armer staan wij in het donker op een megagroot station... En nu? Volgens de beschrijving op internet moeten wij eerst bus 2 hebben om ergens over te stappen naar een andere bus. Op het busstation kent niemand bus 2 maar volgens een buschauffeur moeten we de bus hebben die voor ons staat, die gaat wel naar de overstapplaats. Eenmaal in de bus blijkt dat die buschauffeur geen Engels spreekt en ook geen enkele moeite wilt doen om ons te helpen. (Hoop niet dat alle Italianen zo zijn...) Goed, daar zit je dan om 23.00 uur `s avonds in het donker en je hebt geen idee waar je eruit moet! Gelukkig komt iemand ons te hulp, hij weet waar we over moeten stappen en welke bus we dan moeten hebben! Rond middernacht zijn we dan (eindelijk) in Veio Park Hotel in Rome Lazio.

Dinsdagochtend staan we vroeg op om tijdens onze eerste kennismaking met Rome het centrum te gaan verkennen. Aangezien het onze eerste bezoek is aan de stad, beginnen we met de bekende bezienswaardigheden. We worden door een jongen van het hotel naar de trein gebracht en krijgen een kaart mee waarop staat dan we na 8 haltes kunnen overstappen naar de metro. We besluiten om vlakbij de Trevifontein uit te stappen en die eerst te gaan bezichtigen. Aangezien we de plattegrond nog niet helemaal door hebben komen we bovenaan de Spaanse Trappen uit. Hier zitten een aantal kunstenaars te schilderen. Vervolgens lopen we een stuk door het centrum richting de Trevifontein. De Trevifontein is een van de bekendste fonteinen ter wereld en het is de grootste fontein van Rome. De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII. In in 1762 werd de bouw voltooid. Vroeger dronken de soldaten het water uit de fontein in de hoop dat ze dan veilig zouden terugkeren, tegenwoordig zegt men dat een muntje in de fontein moet gooit als je ooit nog eens terug wilt komt in Rome. Dat hebben we dus gelijk maar gedaan.

Trevifontein in Rome
Trevifontein in Rome


We lopen via het Pantheon richting Campo de`Fiori. Op Campo de`Fiori is tot 14.00 uur een markt dus we moeten opschieten om daar nog wat van te zien. Het Pantheon moeten we op de terugweg nogmaals aandoen. De markt op Campo de`Fiori is leuk om te zien, er wordt allerlei groente, fruit, honing, limoncello en balsamicoazijn verkocht. Het is wel allemaal behoorlijk prijzig hier. We lopen via wat winkelstraatjes weer terug naar het Pantheon. Het Pantheon werd in opdracht van keizer Hadrianus gebouwd tussen 118 en 125 na Chr. en betekent 'gewijd aan alle goden'. Het werd eigenlijk herbouwd na een grote brand, het oorspronkelijke gebouw dateert uit 27 v.Chr. Achter het Pantheon is Piazza della Minerva. Op dit plein staat een standbeeld van een olifant die een Egyptische Obelisk draagt, gemaakt door Bernini. Er is tevens een kerk, Basilica di Santa Maria Sopra Minerva. In deze gothische kerk vindt je o.a. de graven van Santa Catherina van Siena, Fra Angelico en verschillende Medicinipausen.

Na al de indrukken van vandaag besluiten we dat het tijd wordt om op het terras te gaan zitten en te genieten van een Italiaans wijntje. De ober raadt ons een Pinot Grigio aan en deze is inderdaad heerlijk. We zitten in een straatje achter de Trevifontein en verbazen ons erover hoeveel toeristen er in de stad zijn. Overal is het druk en lopen mensen met dezelfde plattegrond als wij. Na een klein uurtje is het weer tijd om door de slenteren. We besluiten om te gaan winkelen. De Via del Corso is de langste winkelstraat in Rome. Hier vind je verschillende Italiaanse winkels. Er zijn (gelukkig) niet zoveel ketens, natuurlijk zit er wel een H&M, Zara en Lush. Maar 1 winkel in de hele straat en niet 5 zoals in de Nederlandse steden. Aan het eind van Via del Corso, achter Piazza del Popolo, zit een metro-station. Wij gaan hier in de buurt op zoek naar een restaurant. En komen uit bij een klein Italiaans restaurant waar we allebei een pasta-gerecht bestellen. Een met kaas en een met zalm, beide erg lekker! Na een ritje van ongeveer een uur zijn weer terug in het hotel en vallen vrijwel direct in slaap.

Woensdagochtend gaan we eerst Vaticaanstad verkennen. In de boekjes gelezen dat je er vroeg moet zijn, dus om 9.30 uur staan wij op het Sint-Pietersplein. Het is een drukte van jewelste en voor de Sint-Pietersbasiliek staan allemaal stoeltjes. Het zal toch niet zo zijn dat de paus vandaag een toespraak gaan houden?! Of is het hier altijd zo druk. We besluiten om toch maar plaats te nemen op de stoeltjes en af te wachten wat er gaat gebeuren. Rond 11 uur wordt het erg onrustig en JA HOOR, de paus komt aanrijden. Hij maakt een rondje en neemt daarna plaats voor de Sint-Pietersbasiliek. Er wordt in verschillende talen wat gezegd waarna de paus zelf ook een toespraak houdt. Aan het einde van zijn verhaal worden de vele groepen met scholen omgeroepen en de paus zwaait naar ze. Wat uniek om dit mee te maken. Waarschijnlijk een 'once in your lifetime experience'!

Aangezien het erg druk is bij het Vaticaan besluiten wij om een andere dag terug te komen om de Sint-Pietersbasiliek en het Vaticaanmuseum van binnen te bekijken. We lopen via winkelstraat Via Cola di Rienso richting de Tiber om zo naar Castel Sant`Angelo (Engelenburcht) te gaan. Castel Sant`Angelo is in 139 na Chr. gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus. Vanaf de 3e eeuw werd het gebruikt als fort, in de Middeleeuwen als gevangenis en tegenwoordig is het een museum. Er zijn verschillende zalen met fresco`s en andere kunstwerken. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over Rome.
Castel Sant`Angelo
Castel Sant`Angelo


Voor het museum brengt de Ponte Sant`Angelo je over de Tiber naar het centrum van Rome. De Ponte Sant`Angelo is een van oorsprong Romeinse brug gebouwd in 134 na Chr. Deze brug stortte in 1450 in en werd weer herbouwd. Het is een van de mooiste bruggen over de Tiber. Op de brug staan de engelen van Bernini. Deze kunstwerken heeft hij in de 17e eeuw gemaakt. Wij lopen via deze brug richting Piazza Navona. Op dit plein zitten veel kunstenaars te schilderen en kun je bijv. een karikatuur van jezelf of je kinderen laten maken. Het plein is ovaal van vorm omdat het op de resten van een Romeins athletiekstadion is gebouwd. Wij hebben hier heerlijk gezeten met een Castelli Romani, een witte wijn uit een dorpje vlakbij Rome. Vervolgens zijn we doorgelopen naar de winkelstraat Via del Corso om wat souvenirs te kopen. Een van de zijstraten is Via Condotti, hier zitten alle dure, bekende modemerken zoals Gucci, Max Mara, Cartier enz. Een paar straten hiervandaan hebben we een erg gezellig restaurant gevonden en een pizza besteld. De mini-pizza kostte 4,50 euro en op de kaart stonden wijnen van 1.500,- euro... Wij houden het maar bij een flesje Prosecco van 17,- euro!

Donderdagochtend nemen we de metro richting het Colosseum en Forum Romanum. Ergens gelezen dat je eerst naar het Palatijn/Forum Romanum moet gaan en daar entreekaartjes moet halen. Dit kaartje is namelijk ook geldig voor het Colosseum en dan hoef je daar niet in de rij te staan. Erg goede tip, want bij het Colosseum is de rij veel langer. We beginnen dus met Forum Romanum en de Palatijn.
Forum Romanum in Rome
Forum Romanum in Rome


Na hier zo`n 2 uur te hebben rondgewandeld en de meeste ruïnes te hebben bekeken gaan we verder naar het Colosseum. Het Colosseum werd geopend in 80 na Chr. De opening werd gevierd met 100 dagen en nachten spelen. Er was plaats voor meer dan 50.000 toeschouwers en er werden o.a. gladiatorgevechten gehouden. Het Colosseum was het grootste Romeinse amfitheater en heette destijds Flavisch amfitheater. Pas aan het eind van de 19e eeuw is een begin gemaakt met het restaureren van het Colosseum.

Vervolgens lopen we richting Via del Corso om te gaan lunchen. Aangezien we de voetjes behoorlijk voelen van 3 dagen wandelen blijven we een tijdje zitten bij het restaurant. Ik bestel hier Bucatini all`Amatriciana, een soort reuzenspaghetti met bacon. Schijnt een streekgerecht te zijn en smaakt prima! Na een beetje te zijn uitgerust vervolgen wij onze wandeling richting het Palazzo del Quirinale. Sinds 1947 is dit de residentie van de president van de Italiaanse republiek. Het gebouw is in de 16e eeuw gebouwd als zomerverblijf voor de paus.

Vrijdagochtend, na het ontbijt checken we uit want vandaag is alweer de laatste dag in Rome. De koffers laten we in het hotel staan. We gaan eerst richting de Sint-Pietersbasiliek. Omdat de rij hier erg lang is besluiten we eerst naar het Vaticaanmuseum te gaan. Het museum is uiteraard bekend om de Sixtijnse Kapel maar heeft nog veel meer historische schatten. Ik besluit om een guide tour (soort telefoon die uitleg geeft over de kunstwerken) te halen en we beginnen aan de ontdekkingstocht door het Vaticaanmuseum. Het is echt behoorlijk groot en er staan veel oude beelden/schilderijen en andere interessante voorwerpen. Op de Egyptische afdeling ligt o.a. een mummie uit de 2e eeuw v.Chr.

Als we uit het museum komen blijkt het we niet genoeg tijd meer hebben om de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken. Jammer maar wel een goed excuus om nog een keer terug te gaan! We gaan terug naar het hotel om de koffers te halen en nemen vervolgens een taxi naar station Termini, hier staat de shuttle-bus klaar om ons naar de luchthaven te brengen. Aangezien het vrijdagmiddag is en een stuk drukker dan op de heenweg komen we maar net optijd aan op de luchthaven Ciampino. Met een beetje stressen zitten we nog net op tijd in het vliegtuig en na 2 uurtjes vliegen staan we weer op Nederlandse bodem.

Heb je interesse in een reis naar ItaliŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar ItaliŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen