Gratis reisvoorstel aanvragen

Kamperen in het historische en avontuurlijke Diois

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Die (Frankrijk)
Periode: augustus 2009
Vervoer: Auto
Accommodatie: Camping de Justin

Foto van deze vakantie

In de zomer van 2009 ben ik met een groep naar het Franse Die geweest. Een charmante en historische stad in de groene regio Diois. Dit jaar kampeerden wij voor de tweede keer op de gemoedelijke gemeentecamping van Die. Op deze camping hebben wij ook dit jaar weer twee weken vertoefd.

Een aangename, schaduwrijke camping

Na een tweedaagse autorit zijn we dan eindelijk gearriveerd op de gemoedelijke 'camping de Justin', een betaalbare gemeentecamping met zwembad. Vrijwel direct worden wij door de baas van de camping begroet en al gelijk voelen wij ons thuis. Na de reservering afgehandeld te hebben brengt hij ons naar onze kampeerplaats. Wanneer alles staat is het tijd om de camping te bezichtigen. We lopen langs de bijna 200 standplaatsen, langs de rivier de Drôme, kijken naar de bergen op de achtergrond en gaan naar het zwembad. Gelukkig was het zwembad ditmaal wél gevuld met water. Twee jaar geleden moest het zwembad namelijk nog worden gebouwd waardoor wij alleen konden zwemmen in de rivier. Helaas zag de rivier er toen niet al te verleidelijk uit: dat jaar had het zoveel geregend dat het een Baileys rivier leek! Dit jaar was het heerlijk weer en ook de rivier zag er verfrissend uit.

Op de camping zelf is de receptie dagelijks geopend voor vragen over activiteiten en de streek. Het leuke is dat altijd de Franse baas zelf, of zijn vrouw, aanwezig is. Hij spreekt goed Engels met een leuk Frans accent. Naast (gratis) warme douches, wasmachines, afvoervoorzieningen en waterkraantjes is de camping ook voorzien van WIFI. Verder organiseert de baas samen met zijn zoon regelmatig sportieve activiteiten zoals jeu de boules, pingpong, kinderspelletjes en volleybal. De badmeesters waren altijd in voor een gezellig én competitief potje volleybal tegen de avond. Ten slotte is het positieve van de camping dat het slechts op 5 minuten lopen van de stad Die afligt.

Het historische Die

Wat heeft Die toch een prachtige ligging. De hoofdstad van regio Diois is gelegen aan de voet van het gebergte Glandasse, midden in het Parc Naturel Régional du Vercors, aan de oever van rivier de Drôme en tussen de wijngaarden en de lavendelvelden in. Kan het nog Franser? Het centrum is daarnaast ook nog eens erg historisch en typisch Frans met het Gallo-Romeinse gedeelte, de kathedraal Notre Dame, de Porte Saint-Marcel, het historisch en archeologisch museum, de Saint-Nicolas kapel, de Cisterciënzer abdij van Valcroissant en natuurlijk de gezellige markten. Elke woensdag en zaterdag vinden in het stadscentrum markten plaats waar je kunt genieten van heerlijke regionale wijnen, lekkere Franse kazen, noten en nog veel meer. Natuurlijk zijn er ook een aantal typische Franse winkeltjes te vinden, maar van de 'mode' hoef je hier niets te verwachten!

Bezoek ook eens de kleine snackbar in het centrum, waar zowel Nederlandse snacks als zelfgemaakte pizza's worden aangeboden. De eigenaren, een Franse man en zijn Nederlandse vrouw, zijn onwijs gastvrij en bereiden lekker eten. Zij belonen herhaaldelijk bezoek met kortingen op pizza's.

Feest van de Clairette

In september vindt in het stadscentrum La fête de la Clairette plaats, ofwel het feest van de Clairette. Clairette is een sprankelende regionale wijn die erg geliefd is onder lokale inwoners en toeristen. Dat de inwoners niet vies van deze wijn zijn, is op het feest duidelijk te merken. In plaats van een biertje in de hand hebben bijna alle inwoners een hele fles wijn aan de lip! Dit bewijst maar weer eens wat voor zuipschuiten Fransen zijn. Op de achtergrond horen wij de klanken van Franse liederen en zien wij Fransen helemaal uit hun dak gaan. Al met al een zeer interessante, typisch Franse ervaring.

Avonturenpark

Op een mooie dag gaan we naar het Acro' Parc in Die. Dit is het grootste avonturenpark van de Drôme met meer dan 180 stoppunten, 8 parcours, 1.000 meter aan looptouw in hoge bomen, 5 Tarzan punten en een hoge kabelbaan. We komen aan en weten niet wat we zien, zo'n groot avonturenpark hebben wij nog nooit eerder gezien! Na even rondkijken worden we gelijk in een klimpak gehesen en de bomen in gezet. Avontuurlijk is de tocht in de bomen wel, vooral de zogeheten Tarzan punten zijn best heftig. Zo springen we als echte apen vanuit een boom in een net van touw en zweven we met de kabelbaan weer terug naar beneden. Doordat er verschillende parcours zijn van verschillende niveaus, is het park geschikt voor zowel jong als (redelijk) oud.

Berg beklimmen

Vlak achter de camping ligt een vrij hoge berg die gedurende de vakantie onze aandacht trok. Eindelijk besluiten we om het avontuur aan te gaan en de berg te beklimmen. In de hitte wroeten wij ons in bergschoenen en gaan op pad. Na ongeveer 3 uur stevig doorstappen onder de brandende zon, zijn we op het hoogste punt gearriveerd. Bovenop de berg hebben we een prachtig uitzicht over onze camping, de stad Die en omgeving. Na een aantal foto's en een zangconcert vanaf de top besluiten we om terug te gaan naar de camping, want het zwembad zag er van bovenaf wel erg verleidelijk uit.

Luchtbed tocht over de Drôme

Twee jaar geleden jaar hadden wij een kanotocht gehouden over de Drôme. Omdat we dit jaar in zijn voor variatie, gaan we met onze luchtbedden het water in om vervolgens rustig een deel van de Drôme af te dalen. De rust zit er echter niet lang in, want al bij de eerste stroomversnelling zit het tempo er goed in en begint de strijd om wie het snelst bij het eindpunt is. Bij het eindpunt dobberen degenen met de hele luchtbedden in het water onder de zon en niet veel later worden we opgehaald met de auto.

Parapenten

Een echt leuke ervaring is met een parachute de berg af, ofwel parapenten. In Die vinden we een sportclub die gespecialiseerd is in parapenten. Na wat geoefend te hebben in een simulator vertrekken we met een gammel busje naar de top van de berg. Daar krijgen wij een grote rugzak om waar we uiteindelijk in kunnen zitten. Eenmaal bij het punt wordt de parachute klaargelegd en staan we vol adrenaline klaar voor vertrek. De bedoeling was dat we op het teken als een gek van de berg af gingen rennen, maar dit zit er helaas niet gelijk in door het zware gewicht van de rugzakken. Na oneindig vaak 'COURS' aangehoord te hebben slagen we er uiteindelijk in om alsnog de berg af te rennen.

In enkele seconden zitten we in de lucht en daar voel ik mij zo vrij als een vogel. Vanuit de parachute genieten we van een prachtig uitzicht over de groene omgeving en na een aantal minuten heb ik het geluk om letterlijk de touwtjes in handen te nemen. De centrifugerende kracht is duidelijk merkbaar bij een rondje door de lucht en dit voelt als een echte attractie. Parapenten kan ik iedereen aanraden, zelfs de echte angsthazen.

Steppen van de berg

Met de auto gaan we naar du Col de Rousset, waar het een stuk koeler aanvoelt in de bergen. Na een aantal helmen gepast te hebben gaan we met de stoeltjeslift de berg op. Hier begint ons stepavontuur. Eenmaal op onze step gaan we naar beneden. Het eerste deel is redelijk vlak en de stoere praatjes nemen de overhand. De praatjes zijn echter niet van lange duur, want al snel merken we de steeds steiler wordende afdalingen. Zelfs bij het vrijwel volledig indrukken van de rem ga je als een tierelier van de berg af. Erg leuk voor avonturiers, maar niet voor angsthazen.

De Franse stad Die is uitermate geschikt voor kampeerders die genieten van een mooie natuur, de typische Franse cultuur, historie, avontuur en natuurlijk een lekker glaasje wijn.

Heb je interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Frankrijk, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen