Gratis reisvoorstel aanvragen

Het studentenleven in Aix en Provence

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Aix-en-Provence (Frankrijk)
Periode: januari 2011
Vervoer: Vliegtuig, Eurolines, Trein, Bus
Accommodatie: Appartement

Foto van deze vakantie

Eindelijk is het zover, ik ga naar Aix-en-Provence. In dit mooie Franse gebied zal ik 5 maanden gaan studeren. Na afscheid genomen te hebben van mijn familie en vrienden vertrok ik om 06.00 uur naar Weeze airport. De reis verloopt vrij vlot en ik krijg het Frankrijk gevoel al helemaal toen we boven Marseille vlogen.

Aankomst
Eenmaal aangekomen in Marseille neem ik de bus naar Aix en Provence, wat ongeveer 30 minuutjes rijden is. Eenmaal aangekomen ga ik op zoek naar een kaart en vervolgens naar de plek waar ik heen moet. Na een tijdje heb ik het gevonden: La Cité Universitaire.

Ik ga naar de receptie, waar mijn papieren gecontroleerd worden en ik ineens de hele huur van het half jaar moet betalen, waar ik niets vanaf wist. Helaas kan ik dit niet met de pin betalen, aangezien je maar 500 euro per dag kunt pinnen. We spreken af dat ik de sleutel mag hebben tegen inlevering van mijn legitimatiebewijs en dan ga ik uitpakken. Daarna ga ik de stad verkennen. Verder ga ik naar de universiteit om te melden dat ik er ben, mijn rooster op te halen en informatie te verkrijgen over de boeken die ik aan moet schaffen.

Eerste lessen
Het voelt al erg snel normaal om hier te wonen. Afgelopen weekend is er een studiegenoot van thuis ook hierheen gekomen, zij gaat hetzelfde als mij doen. We wonen in hetzelfde gebouw en gaan in de middag naar het centrum, waar we eten en wat rond lopen. De dag erna lopen we wat rond in het park tegenover onze kamers en gaan hier een tijdje in de zon liggen.


Park met fontein, Aux en Provence, Frankrijk
Park met fontein, Aux en Provence, Frankrijk


Op maandag is het zo ver, we gaan onze eerste lessen volgen. De eerste les begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Het vak wat we krijgen is de Franse taal voor gevorderden en het is de bedoeling dat we aan het eind van onze studie dit niveau hebben. Hierna volgen we Franse cultuurkunde van 16.00 uur tot 19.00 uur. Deze dag ontmoeten we twee Duitse mensen waarmee we in het universiteitsrestaurant eten.

De dag erna hebben we les vanaf 09.00 uur en in de avond gaan we uit. Ik besef me in deze universiteit hoe luxe het in Nederland is. Bij de universiteit hier bladdert de verf van de muren, stoelen en tafels zijn bijeen geraapt, plafonds zijn niet afgewerkt en ga zo maar door.

Marseille
Het valt me op dat ze in Frankrijk erg geïnteresseerd zijn en van alles van je willen weten. Ook heb je hier overal papieren voor nodig om iets te regelen. Deze week vallen er veel lessen uit en ga ik in de stad wat drinken met drie vriendinnen en daarna gaan we naar de bioscoop. Wanneer het weekend aanbreekt gaan we met de bus naar Carrefour, een ontzettend grote supermarkt waar we bijna 3 uur mee kwijt zijn. In het weekend gaan we een dagje naar Marseille, wat een erg mooie stad is. Hier gaan we onder andere naar de haven en zien we in de avond de zonsondergang. Daarna gaan we terug naar Aix om te eten en Bière-lime (Bier met cider of limonade) te drinken.

Haven Marseille, Frankrijk
Haven Marseille, Frankrijk


De week daaropvolgend heb ik weer verschillende colleges en gaan we nog een avond uit, naar de Sunset Bar waar een Erasmusfeest plaatsvind.

Toulouse
Dit weekend gaan we stappen en leren we al snel nieuwe Franse mensen kennen. We gaan samen naar een Irish Pub wat erg gezellig is. Na een aantal drankjes gaan we door naar een nachtclub die 'Skat' heet. Hier was het ontzettend druk dus stonden we al snel weer buiten.

Na het weekend begint het schoolleven weer en volgen we weer les. Ook gaan we tussendoor nog een aantal keer uit. Op vrijdag neem ik samen met een vriendin de trein naar Toulouse, waar haar vader ons ophaalt. Hij woont namelijk op het platteland, een uur van Toulouse af. Het is hier prachtig! De volgende dag gaan we twee dorpjes bezoeken die in de omgeving liggen; Castelnau-Barbarens en Auch. Ook rijden we paard bij een manege. In de middag maken we op de Gator een rondje op het land, liggen we nog wat in de zon en gaan we nog een stukje hardlopen.

De volgende dag rijden we terug via de route du soleil en rijden langs het plaatsje Salon de Provence. Dit valt een beetje tegen, het is een beetje een spookstadje; allerlei sloten met een te koop bordjes en de stad is erg verlaten. Wel ligt er een erg mooi kasteel. Na een half uur hebben we het weer gezien en rijden terug naar Aix.

Barcelona, Avignon en Nice
De dagen erop ga ik naar de universiteit en in het weekend rijden we naar Baux de Provence en Arles. Hier snuiven we wat cultuur en genieten we van Frankrijk. We gaan hier uit eten en op stap. De rest van de week verken ik Frankrijk wat meer en gaan we naar de bioscoop.

Aan begin van het weekend gaan we met de Eurolines bus naar Barcelona, waar we een weekend zullen verblijven. We bekijken hier de stad, eten lekker en kopen kaartjes voor de hop on, hop off bus. Omdat het zo druk was in de stad, moesten we soms erg lang op de bus wachten. Wel hebben we allerlei bezienswaardigheden gezien, onder andere La Sagrada Familia, Casa Mila van Gaudi en Park Guell. Op onze laatste dag gaan we naar een park en nemen we een fietstaxi naar Ramblas. In de avond vertrekken we weer naar Aix en Provence.

Doordeweeks gaan we een dag naar Avignon, wat 1,5 uur reizen is met de bus. Hier bezoeken we de pont d'Avignon en het pausenpaleis. Daarnaast winkelen we en pakken een terrasje. In de avond gaan we weer naar huis.

Avignon, Studentenleven Frankrijk
Avignon, Studentenleven Frankrijk


In het weekend gaan we met een busreis voor studenten naar het Carnaval in Nice. Helaas is het niet zo lekker weer, maar we vermaken ons hier prima. Er is een parade te zien maar toch wordt dit feest minder uitbundig gevierd dan in Nederland.

Carnaval in Nice, Frankrijk
Carnaval in Nice, Frankrijk


Parijs en bezoek
Momenteel heb ik voorjaarsvakantie en ga ik met een vriendin 4 dagen naar Parijs om 2 vriendinnen van thuis op te zoeken die hier tijdelijk studeren. De eerste dag winkelen we wat en gaan we naar het Louvre en zie ik de Mona Lisa van DaVincie. Ook lopen we richting de Eiffeltoren en in de avond eten we crêpes. De volgende dag zitten we een tijd op de trappen voor de Sacre Coeur om naar de vele straatmuzikanten te luisteren, gaan we naar Montmartre en bezoeken we de Notre Dame. In de avond gaan we naar het toneelstuk 'La Cantatrice Chauve', eten en drinken we nog wat en gaan we slapen.

Na uitgeslapen te hebben, eten we een broodje op de Champs Elysées en gaan vervolgens naar het Centre Pimpidou. Hier heb ik afgesproken met een Frans meisje waar ik ooit mee samen heb gewerkt op een camping. Dit is erg gezellig. In de avond zijn we de stad in gegaan en de volgende dag was het alweer tijd om terug te gaan naar Aix.

Na 2 dagen rust kreeg ik bezoek van het thuisfront uit Nederland. Ik heb ze opgehaald van het vliegveld en rondgeleid. We gaan de stad in, brengen een bezoek aan Marseille en gaan uit eten. Het was een erg geslaagde week!

Franse dorpjes
In de tussentijd gaat mijn leven hier routinematig verder en bezoek ik Les Gorges de Verdon en Ste Marie de Moustiers. Les Gorges de Verdon is een canyon, waar de rivier door de berg loopt die helderblauw water heeft. Ook het andere dorpje was een succes. Ondertussen is ook het weer beter geworden en heeft de zon zich laten zien. Mijn vriendin en haar familie komen langs en daarmee breng ik veel tijd door in het park, hebben we terrasjes gepakt in de stad en zijn we naar de zee in Marseille gegaan.

Deze week hebben we nog met verschillende mensen afgesproken, gewinkeld en hebben we het dorpje Puyloubiers bezocht. Dit is een klein authentiek dorpje, maar erg leuk! We lopen hier wat rond, maken foto's en gaan naar een wijnproeverij. De rest van het weekend brengen we door in het park.

De laatste lessen
Mijn laatste lesdag is alweer aangebroken en na een week vakantie heb ik dan tentamens. In mijn vakantie ga ik naar Nederland toe om Koninginnedag te vieren en gewoon weer even vertrouwd thuis te zijn. De laatste dagen breng ik nog een bezoek aan Cannes en neem ik afscheid van iedereen. Ik heb een erg leuke tijd gehad hier, maar het is weer tijd om terug te gaan naar Nederland!

Heb je interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Frankrijk, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen