Gratis reisvoorstel aanvragen

Heuvelachtig Limousin

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Aubusson (Frankrijk) , B. Chamberet , C. Nedde
Periode: juni 2010
Vervoer: Air France
Accommodatie: Diverse hotels

Foto van deze vakantie

De Limousin is een streek in Frankrijk die niet heel bekend is bij Nederlanders, vandaar dat de lokale VVV heeft besloten om een aantal Nederlandse journalisten uit te nodigen en zo de streek wat meer te promoten. Als een van de gelukkigen mocht ik ook mee. In eerste instantie zouden we maandag 17 mei vertrekken maar door de aswolk werd dit verzet naar 15 juni.

Klein vliegtuigje

Vanuit Schiphol worden we met een bijna privé-jet van Air France naar de luchthaven van Clermont-Ferrand gevlogen. Er kunnen maar 37 passagiers in het vliegtuig, dat heb ik nog nooit meegemaakt. De reis begint gelijk met een unieke ervaring dus. Eenmaal aangekomen op de kleine luchthaven van Clermont-Ferrand halen we onze huurauto op. We zijn met z`n 4en dus dat past allemaal in 1 auto. Onderweg maken we kennis met Isabelle, de persverantwoordelijke voor de regio. Zij brengt de rest van de dag met ons door. Na ongeveer 1,5 uur rijden komen we aan in Aubusson waar we beginnen met een heerlijke lunch. Onderweg genieten we van het heuvelachtige landschap.

Na de lunch gaan we eerst op bezoek bij mevrouw Gerbaud, zij heeft een ecologisch beplante siertuin in de heuvels van de Creuse. In de tuin bevindt zich een grote collectie vlierbomen en meer dan 250 soorten rozen. De eigenaresse onderhoudt de tuin ook volledig ecologisch en is daar vele uren mee bezig.

We vervolgens ons reisje met een bezoek aan een woonwagen. Het is even zoeken maar als we het gevonden hebben blijkt dit echt een unieke overnachtingsmogelijkheid vlakbij de stad Aubusson, en dat voor maar 65,- euro per nacht incl. ontbijt (prijzen 2010). De woonwagen is sfeervol ingericht en er is echt gelet op de details. De eigenaresse (mevr. Janex-Lefort) heeft op hetzelfde terrein haar eigen huis staan, die volledig duurzaam is gebouwd incl. een planten/grasdak.

We rijden naar Hotel Le France in Aubusson voor de eerste overnachting. Ook krijgen we hier een heerlijk diner waarna iedereen het bed opzoekt. Het was een enerverende maar ook vermoeiende dag. Het was vandaag trouwens behoorlijk bewolkt en de voorspellingen voor de rest van de week beloven niet veel goeds.

Regenachtig Limousin

Na een goede nachtrust beginnen we met een ontbijt in het hotel. We zijn vanochtend opgestaan met regen en dit zal de rest van de dag ook zo blijven, en dat terwijl het in Nederland ongeveer 22°C is en droog...

We laten ons niet uit het veld slaan door de regen en gaan naar Les Anes de Vassiviere. Op deze grote boerderij kun je een wandeling maken met ezels. Er zijn mogelijkheden voor een wandeling van een paar uur tot een paar dagen. Kinderen tot 30 kilo kunnen ook plaats nemen op de rug van de ezel. Je kunt ook overnachten op de boerderij, in originele joerten (woontenten uit Mongolië). Op deze plek kun je echt tot rust komen aangezien er geen bereik is voor de mobiele telefoon.

Limousin
Limousin


Na de lunch bezoeken we Le Maison de l`Arbre en het arboretum van Chamberet. Dit bomenmuseum is erg leerzaam en interactief, vooral voor kinderen. Je kunt o.a. door te ruiken, luisteren en/of voelen raden wat het is. Er wordt dmv van films veel uitgelegd over de natuur. (Helaas is de film alleen in het Frans). In het winkeltje worden we verwend met een heerlijke biologische appelsap en cider, deze flessen mogen we als aandenken mee naar huis nemen.

Op ongeveer 300 m van het museum en de tuin bevinden zich 45 woonwagens. Hier gaan wij vannacht ook in slapen! We bezichtigen er een aantal en maken kennis met de rest van de omgeving.

Het blijkt een leuke park voor kinderen met speeltuin en zwembad. Ook bevindt zich hier een `sterrenkubus`, door het glazen dak in het plafond kun je de hele nacht naar de sterren kijken.

Er blijkt ook een groep Duitse journalisten te zijn en `s avonds gaan we gezamenlijk dineren in heen restaurant in Chamberet. Aangezien het vandaag geen half uur droog is geweest en er morgen weer veel buitenactiviteiten op het programma staan ben ik eerst op zoek gegaan naar een regenpak. Toen ik een mooi groen pak had gevonden bleek dat de mountainbiketocht van morgen is komen te vervallen aangezien het pad te modderig is. Maar goed, ik heb in ieder geval bescherming tegen de regen.

De legende van Maymac

`s Ochtends blijkt dat het weer behoorlijk is opgeklaard. Gelukkig maar, beter met regenpak geen regen dan andersom. In plaats van een rondje te mountainbiken gaan we het stadje Maymac verkennen. Het blijkt een mooi stadje met een interessante geschiedenis, vooral de legende over een oud-inwoners is leuk om te horen. Wil je dit verhaal ook horen, vraag ernaar bij de plaatselijke VVV.

Na wederom een heerlijke lunch gaan we een wandeling maken door het Regionaal Natuurpark la Tourbière du Longeyroux. Dit turfgebied is vrij toegankelijk en er zijn 2 wandelroutes die je kunt volgen.

We overnachten in Hotel le Verrou in Nedde. De eigenares van het hotel verzorgt een uitstekend diner voor ons. Na het eten willen we eigenlijk wel de wedstrijd Frankrijk - Mexico zien, dus gaan we op zoek naar een bar. Alles in het stadje blijkt dicht en uitgestorven en uiteindelijk komen we terecht op een vakantiepark waar in de animatie-ruimte een tv-scherm staat. Samen met 30 bejaarde Fransen kijken we (slechte) wedstrijd die met 2-0 door Frankrijk wordt verloren.

Boottocht over het meer van Vassivière

Na het ontbijt gaan we een boottocht maken over het meer van Vassivière. Le Lac de Vassivière is geen natuurlijk meer maar uitgegraven na WOII. Er loopt een pad langs het meer waar je kunt lopen, fietsen en paardrijden. Een rondje om het meer in ongeveer 30 km. Rondom het meer vindt je restaurants, havens, bootverhuur en natuurgebied. In het meer ligt een eiland waar een kunstcentrum is en er worden de hele zomer verschillende festivals gehouden. Op het meer is een gratis bootservice die op vastgestelde tijden van haven naar haven vaart.

We lunchen in een restaurant aan het meer waar ze erg moderne en wederom heerlijke gerechten serveren. Na de lunch rijden we terug naar de luchthaven. Het kleine vliegtuigje van Air France brengt ons vroeg in de avond weer terug naar Nederland.

Heb je interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Frankrijk, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen