Gratis reisvoorstel aanvragen

Brocante in Noord-Frankrijk

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Amiens (Frankrijk)
Periode: april 2012
Vervoer: Auto
Accommodatie: Chambre d'Hotes

Foto van deze vakantie

Op nog geen 400 km rijden vanaf Eindhoven ligt Amiens, een charmante stad in het noorden van Frankrijk. Twee keer per jaar wordt hier de grootste brocante-markt van Frankrijk georganiseerd. Dit jaar vond de markt plaats op 29 april. Een goede reden voor ons om er een kijkje te gaan nemen. Naast de markt staat ook de grootste gotische kathedraal van Europa er en zijn er veel winkels in de stad.

Op naar Amiens

Op zaterdagochtend zijn we al vroeg uit de veren om aan onze rit naar Noord-Frankrijk te beginnen. Het is ongeveer 360 km rijden, dus in zo`n 4 uurtjes moeten we wel op de bestemming zijn. Het weer zit helaas niet zo mee in Nederland, we hopen dat het beter wordt naarmate we verder naar het zuiden rijden. Via Antwerpen en Lille rijden we naar Amiens, een charmant stadje in Picardië. Deze regio bestaat uit drie departementen: Aisne, Oise en Somme. Wij verblijven in het departement Somme, bekend vanwege de gelijknamige rivier. Amiens is de hoofdstad van Picardië en tevens de grootste stad in deze regio. Op zoek naar onze Chambre d'Hotes rijden we door het binnenland en komen veel oorlogsmonumenten tegen. Het zijn monumenten voor o.a. Australiërs, Canadezen en Engelsen. Later blijkt het er vooral in de Eerste Wereldoorlog erg veel gevochten in dit gebied. Naast verschillende graven zijn er ook diverse musea waar je meer te weten kunt komen over deze zwarte tijd uit de geschiedenis.

Rond 14.00 uur hebben wij de Chambre d'Hotes gevonden en worden we vriendelijk welkom geheten door de vrouw des huizes. We mogen een kamer kiezen en spreken af dat we de volgende dag om 9.00 uur willen ontbijten. We leggen onze spullen op de kamer, drinken een kop thee en stappen weer in de auto om naar het centrum van Amiens te rijden. Volgens onze gastvrouw is het erg leuk om met een bootje de tuinen te bezichtigen, maar helaas regent het daar nu iets te hard voor. Onze wens voor beter weer, is helaas niet uitgekomen. Als we de auto hebben geparkeerd lopen we snel de kathedraal Notre Dame in om te schuilen voor de regen, maar ook omdat het een prachtige kerk is. Het enorm grote bouwwerk stamt al uit de 12e eeuw en is een van de grootste gotische kathedralen van Europa. Er is een huwelijksdienst gaande, wat het bezoek een bijzonder tintje geeft.

Notre Dame Amiens
Notre Dame Amiens


Eenmaal buiten gaan we snel een winkel in om een paraplu te kopen en lopen we nog wat langs de winkels. Alle grote merken zijn er te vinden maar ook veel kleine (brocante) winkels, echt een stad naar mijn hart dus. Aangezien we best gaar zijn van de autorit gaan we na het eten terug naar de Chambre d'Hotes en liggen we op tijd op bed.

Brocante-markt

Al om 5 uur s'ochtends begint de markt in Amiens en aan het gestommel van onze buren te horen willen zij er dan al bij zijn. Naast het geluid van de buren horen wij het ook heel hard regenen en besluiten om nog heerlijk in ons warme bed te blijven liggen. Als we om 8 uur opstaan regent het nog steeds, maar we gaan toch naar de markt. Het ontbijt staat al klaar en is goed verzorgd. Als we in Amiens aankomen regent het nog steeds maar wordt het gelukkig wel minder. Eenmaal op de markt stopt het snel met regenen en kunnen we heerlijk langs alle kraampjes struinen. Dat dit een van de grootste markten van Europa is wordt snel duidelijk, maar liefst 50 straten vol met mensen die hun spullen op deze vlooienmarkt willen verkopen. Er staan ook veel handelaren en dat zie je helaas wel terug in de prijs. Maar het mag de pret niet drukken. Je kunt er van alles kopen; van zinken melkbussen tot tassen en jassen en van platenspelers tot bistro-setjes. Ook qua eten en drinken kom je niets te kort, de restaurants verkopen de meest uiteenlopende etenswaren; van galettes (gevulde pannekoekjes) tot sandwich met gegrild vlees. Wij lopen tot aan het eind van de middag over de markt en kunnen een leuke plantenbak op de kop tikken. Mocht je het laatste weekend van april of het eerste weekend van oktober geen tijd hebben om naar Amiens te rijden, geen paniek. Bijna ieder weekend is er wel ergens een vlooienmarkt te vinden in de regio van Amiens. Vraag ernaar bij de plaatselijke VVV of let goed op de borden die je onderweg tegenkomt.

Zonsondergang in St. Valery sur Somme

Aan het begin van de avond zijn we terug in de Chambre d'Hotes maar vinden het zonde om nu al naar ons bed te gaan. We zoeken op de kaarten die er liggen naar een leuke bestemming en besluiten om naar de kust te rijden. Als we opschieten kunnen we daar wellicht een mooie zonsondergang meemaken. Het is ongeveer 70 km rijden en na een goed uur komen we aan in St. Valery sur Somme, een middeleeuws plaatsje aan de baai van Somme. Aangezien het zondag is zijn alle winkels dicht maar we zien wel vele restaurantjes en cafés. Wij komen voor de zonsondergang en zoeken een goede plek om deze te bekijken. We lopen wat langs de kust en genieten van de rust en de vele wilde konijnen die hier rondspringen. Het is een heel toeristische stadje met veel historische gebouwen, zo zie je er o.a. de poort waar Jeanne d'Arc langskwam. Op het strand liggen een aantal windzeilen en in de zomer worden hier leuke festivals georganiseerd zoals de Schildersdagen, een Muziekfestival en het Festival van de Zee.

Oorlogsmonumenten

De volgende ochtend is het alweer tijd om te vertrekken, nu wel met een stralende zon... Op de heenweg kwamen we al langs verschillende oorlogsgraven en op de terugweg besluiten we te stoppen bij zo'n begraafplaats. Het is een herdenkingsmonument voor de Australische militairen die er zijn gesneuveld. Als je de data op de grafstenen bekijkt besef je je weer hoeveel jonge jongens zijn gestorven tijdens deze Eerste Wereldoorlog. We sluiten onze rit af met een bezoek aan een grote supermarkt en kopen wat jam en wijn, zo kunnen we thuis nog nagenieten van dit mooie stukje Frankrijk.

Oorlogsmonument in Noord-Frankrijk
Oorlogsmonument in Noord-Frankrijk

Tips

- Heb je op de markt geen leuke brocante-spullen gevonden? In de buurt van Amiens bevindt zich een Emmaus. Dat is een soort kringloopcentrum waar ze vaak erg leuke spullen verkopen tegen een kleine prijsje.
- Verblijf in een chambre d'hotes; de eigenaren vinden het leuk om wat te vertellen over de omgeving en je krijgt altijd een warm welkom.
- Jules Verne heeft de laatste jaren van zijn leven in Amiens doorgebracht en heeft hier veel van zijn romans geschreven. Het huis waar hij woonde is te bezoeken.

Heb je interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Frankrijk, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen