Gratis reisvoorstel aanvragen

Fietsvakantie in Frankrijk

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: Nantes,, Frankrijk
Periode: mei 2012
Vervoer: Fiets
Accommodatie: Tent

Foto van deze vakantie

Euro-vélo van 30 april 2013 tot en met 20 mei 2012. Drie vrouwelijke deelnemers. Doel van de reis: Vakantie met de fiets van aan de Atlantische oceaan in Nantes (Frankrijk) naar de Zwarte Zee. Eerste deel tot in Besançon (Frankrijk) (=1273 km). 

Maandag 30.04.2012

Antwerpen – Pornic : met trein + fiets

Het is mogelijk je fiets op de trein (TGV) mee te nemen (zonder deze op te vouwen of in een doos te steken). Daarvoor moet je even checken of de TGV het symbool heeft van fietsentransport. Dat is niet bij niet elke TGV-trein. Een kaartje voor passagier + fiets kan je enkel telefonisch boeken op het nummer: 070-797970. We planden ons vertrek vanuit het station in Antwerpen-Centraal met een rechtstreekse trein naar Lille. Sinds 16 april 2012 bleek de dienstregeling van de treinen veranderd te zijn: er is geen rechtstreekse trein meer naar Lille. Een vriendelijke treinbegeleidster informeert ons dat wij in Kortrijk moeten overstappen. Er zijn in Kortrijk echter geen roltrappen noch een lift om van perron te veranderen en de overstaptijd is kort. Zij ziet hoeveel moeite wij hebben met onze bepakte fietsen. Is dat nu vrouwensolidariteit? Even later komt zij stralend het goede nieuws melden: de trein van Antwerpen zal binnenlopen op het tegenoverliggende perron van deze van de trein naar Lille. Joepie, en hartelijk bedankt. Een mooie start met zoveel vriendelijkheid. Met de TGV Lille-Nantes hebben wij geen enkel probleem, er is voldoende tijd om over te stappen. In Nantes wacht ons weer een koude douche: de treinstaking is er aan de gang. Hoe geraken wij nu nog in Pornic? Uiteindelijk blijkt er toch nog een regionale trein tot Pornic te rijden. Onze fietsen kunnen probleemloos mee.

In Pornic loopt de trein binnen in het station en parkeert zich tussen verschillende andere treinstellen. Wanneer wij eindelijk onze fietszakken terug op onze fietsen hebben gehangen blijkt iedereen verdwenen te zijn, en het station is helemaal op slot. Met hoge afsluitingen overal rondom heen is er geen ontkomen aan. Door de treinstaking was al het personeel al vroeger opgestapt. Gelukkig ziet de conducteur ons nog tussen de tralies van het hek. Na wat heen en weer getelefoneer, slaagt hij erin iemand met de sleutels te vinden. Na onze bevrijding springen wij op onze fiets en trappen of ons leven er van af hangt. De camping wil net gaan sluiten toen wij toekwamen. Moe maar uiterst tevreden kruip ik voor de eerste nacht in mijn tentje.

Overnachting: Camping Bon Acceuil Pornic
€ 18,00 3 personen met 3 fietsen en 3 eenpersoons tentjes.

Dinsdag 01 mei 2012

Pornic – Le Mignon 60 km

In Pornic starten wij en volgen de Vélocean (goed aangeduid). Die brengt ons naar Saint-Brévin-les-Pins. Hier start de fietsroute “Eurovélo 6”. De camping in Le Mignon is gesloten. De toiletten zijn gelukkig niet afgesloten. Wij besluiten om hier toch onze tenten op te zetten. Onder een zalig zonnetje koken wij aan de oever van het kanaal Maritime de la basse Loire. Vlakbij ontdek ik een natuurcentrum: Quai le vert.. Hier kunnen wij ons bevoorraden met water, van luxe sanitair gebruik maken en een heerlijk warme chocomelk drinken. Net allemaal voor sluitingsuur. Midden in de nacht worden wij opgeschrikt door een oorverdovend lawaai. Ik kruip uit mijn tent en zie aan de overzijde van het kanaal een fabriek die hel verlicht is en gassen de lucht in stuurt; hier komt dus dat hels geluid vandaan. Wat een hemelsbreed verschil met een avond eerder: genietend van een ondergaande zon op een ponton, omringd door watervogels, rust en stilte.

Woensdag 02 mei 2012

Le Mignon – Ancenis (74 km?)

’s Morgens schijnt de zon, in het mooie dorpje blijkt niet eens een bakker te zijn. Dan maar onze restjes bij elkaar gesprokkeld. Het is heerlijk fietsen, mooie landschappen, vredig, lief. Zeer afwisselend, soms langs de Loire, soms langs haar zijarmen, met een overzet in Le Pellerin. De omgeving van Nantes is minder leuk, er is veel industrie. De stad Nantes zelf laten we langs de overkant van de Loire liggen. De eerste dag hadden we ons al even in de stad onder gedompeld: het is een gezellige stad die er prat opgaat voor ieder inwoner groen te hebben.

Camping Mauves-sur-Loire was niet te vinden, zou er niet meer zijn. De eerst volgende camping in Oudon was gesloten, voorbijgangers waren zo vriendelijk om op hun iPhone de dichtstbijzijnde camping te zoeken, en voor ons nog even te bellen om te horen of ze open was. De camping l’Ile Mouchet in Ancenis is groot en luxueus. € 17,00

Donderdag 03 mei 2012

Ancenis – Anger 68 km

Ancenis is een leuk stadje. Na een bezoek aan de markt en onze bevoorrading vertrekken we. Loire is zwaar buiten haar oevers getreden. Het had de afgelopen twee weken aan één stuk geregend volgens de mensen hier. Wij schrikken van een serieuze slang die zich op het asfalt van het fietspad komt opwarmen. In St-Florent-le-viel komen wij een groepje Franse fietsers tegen. Allen 60-plussers die ook al twee dagen onderweg zijn. Er is dus toch nog een toekomst voor ons weggelegd.

Onder een stralende zon fietsen wij verder. In Anger pakken dikke wolken samen. Wij bereiken de camping. Op deze camping is zelfs een weide voorzien voor Eurovélo’ers. Wij maken kennis met een man die de route voortdurend op en neer fietst om te controleren, maar er nu de brui aangeeft: hij is al die regen beu en de vooruitzichten zijn niet veel beter. Net als onze tent staat opgesteld, barst het onweer los.

Camping Au bord du lac de Maine € 26,00
Dure camping zonder bijzondere voorzieningen

Vrijdag 04 mei 2012

Anger – Saumur 78 km

Regenbuien zorgen ervoor dat wij onze tent nat moeten inpakken, we ontbijten al staande en fietsen naar het station van Angers. In de regen raken wij onze weg kwijt en belanden uiteindelijk na een stukje autostrade terug op onze route. Dit is volledig af te raden. Tip van drie verdwaalde meiden: keer steeds terug naar het laatste punt waar je het nog wel aanwijzingen had. Normaal gezien moesten wij onszelf overzetten met een “barque à chaine”, maar omdat de Loire te zwaar gezwollen was geraakten wij met geen mogelijkheid aan het bootje. Een fietser aan de overkant (die de route omgekeerd volgde) raadde ons aan de omleiding te nemen. En ja op een paneel vonden wij info in geval dat … We pauzeerden even in la Daguenière, een mooi Frans dorpje, voor onze picknick. Le Theureil (?), een dorpje met authentieke charmante huizen in gele zandsteen waar vele oude blauwe regens de gebouwen sieren, doet Middeleeuws aan. Dit is de volle sfeer van Frankrijk. Overnachting in Saumur, met een jeugdherberg vlak aan de camping. In de ruime zalen (eet- verblijfszaal) en gangen kunnen wij onze natte tenten te drogen leggen. Een meevaller. Eten doen wij in een ‘Brussels’ restaurant.

Centre International de Séjour, CIA
Saumur – Flower camping l’île D’Offard. € 49,00 (kamer met ontbijt)

Zaterdag 05 mei 2O12

Saumur – Azay-le-rideau 65 km

’s Morgens vertrekken we in de mist en gaan bovenlangs door de wijnvelden. Wij genieten van mooie vergezichten, fietsen door het kunstdorpje met ateliers in rotsen Turquant, en ademen de vredige sfeer in. Azey le rideau is een typisch Frans stadje, met een kasteel. Deze stad verwelkomt ons met een stortbui. Eigenlijk is het geen bui, maar een echt regengordijn (le rideau). In geen tijd waren wij druipnat. In de plaatselijke toeristinfo informeren wij naar een overnachting. Het wordt een B&B of Chambre d’Hôte. We komen aan bij vriendelijke mensen die ons (drie druipnatte en lekkende vrouwen) binnen laten. De uitbaters begrijpen ons volkomen als wij onze droge kamer niet meer uit willen op zoek naar eten. Meneer bakt voor ons een heerlijke omelet, wij mogen kiezen tussen bien cuit en à point.

B&B Jounault Av. De la gare Azay le rideau € 75,00

Zondag 06.05.2012

Azay le rideau – Amboise 70 km

Dit is een hele fijne rit, er zijn goede en afzonderlijke fietspaden, door heen de velden en langs zijarmen van de Loire en daarna weer langs de Loire zelf. We bewonderen de buitenkant van het kasteel Vilandrie. Wij fietsen hier immers op de kastelenroute van de Loire. Wij worden geconfronteerd met meer en meer toeristen. In de kleine dorpjes is er onverwacht veel leven, er blijken presidentsverkiezingen te zijn. Camping municipale Ile d’Or. Voor het eerst tellen we meerdere tenten en campers, aan het onthaal is het aanschuiven. Na het aanschouwen van een ondergaand zonnetje, is het heerlijk terug in tent en slaapzak te overnachten. En ‘s morgens weer een mooi zonnetje.

Camping municipal de l’ile d’or - Amboise € 11,60

Maandag 07.05.2012

Amboise – Chaumand sur la Loire 57 km

Stralende dag. Wij zijn het land in gefietst voor het kasteel van ‘Chenonceaux’. Dit was evenwel niet te zien van buiten af; de toeristenindustrie moet immers iets opbrengen. De rit was niet zo mooi, en kende ook heel zware en vele sterke stijgingen. We hebben toen goed geslapen in onze tentjes. Er was ’s nachts wel eens een buitje, maar ’s morgens was alles terug droog.

Overnachting op camping municipal Chamand sur la Loire € 11,85

Dinsdag 08.05.2012

Chaumand sur la Loire – Blois 25 km

‘s Morgens waren we droog opgestaan, en daarna kwam er zonder ophouden regen, regen, regen. Chailles is een mooi middeleeuws dorpje dat opdoemt na Chaumont-sur-Loire. De huizen zijn mooi bewaard en hebben een authentieke uitstraling, rond het dorp vinden we wuivende velden.

Het regent inmiddels al een hele tijd, en het blijft maar regenen. Doornat stoppen wij in Blois. We zijn veel te doorweekt om verder te trekken. We overnachten in Hostellerie Notre Dame de la Trinidité, een klooster op de route van St Jacques van Compostela. Hier worden wij in de watten gelegd. De keuze om hier te avondmalen was een schot in de roos, en dit voor weinig geld, en met super veel menselijkheid overgoten. Om jullie even te doen watertanden: 4 gangen menu: tomaatjes met balsamico, beefsteak met groeten + brood, kaasschotel, dessert: kaas met versgebakken koekjes (hazelnoot en framboos) –h-e-e-r-l-i-j-k. Kamillethee met heerlijke klassieke muziek als afsluiter. Als ik ooit nog eens in Blois kom….

Elke dag mis – om 7u30, om 8u00 Laudes, om 11u messe des pélérins. Blois is een aangenaam middeleeuws stadje, je daalt ellenlange trappen af vanuit het klooster van Blois, en wandelt langs de Loire naar de oude stad. Vanuit de burcht zagen wij bewegende drakenkoppen uit de luiken van een huis steken. Grappig. Heerlijk geslapen in een bed met gesteven lakens: ‘reprendre souffle c’est prendre un peu de récul’. Ook al zijn wij geen echte pélérins, toch doet het ons goed.

Notre-dame de la trinité Blois € 97,23 (half pension met wijn)

Woensdag 09.05.2012

Blois – Beaugency 55 km

We vertrekken met wolkjes uit Blois en trekken het binnenland in naar Chambord. Ja, naar het beroemde kasteel van Chambord. Na Chambord fietsen we op vrij brede wegen (hebben we het fietspad gemist?) naar Saint Dyé-sur-Loir. We komen aan in Beaugency. Op de camping is er weinig volk, het sanitair is verouderd.

Camping municipal du Val de Flux Beaugency € 11,00

Donderdag 10.05.2012

Beaugency – Sully sur Loire 92 km

We fietsen vanuit Beaugency langs velden en slingerende weggetjes. We genieten.
We brengen een bezoek aan Orléans, de kathedraal van Jeanne D’Arques. De stad hing vol vlaggen, wimpels en luidsprekers in voorbereiding op het feest van Jeanne d’Arques. Eerst werd ze verketterd en op de brandstapel geplaatst, daarna terug bovengehaald om mensen te lokken.

Ook in deze stad vinden we een parkje waar je vrij (?) Wifi kan gebruiken (nadat de toeristische dienst je een paswoord heeft bezorgd). Ik vraag me af : ’Hoe vrij, hoe gecontroleerd is dit?’ De camping is mooi gelegen langs de Loire met een mooi uitzicht over de Loire. ’s Avonds horen wij nog een uil, en een kikkerconcert. Spijtig genoeg is het sanitair beperkt tot 1 toilet en 1 douche.

Camping Sully-sur-Loire € 15,00

Vrijdag 11.05.2012

Sully-sur-Loire - Bonny-sur-Loire 65 km

Een warme dag (31°C). Een tocht langs de rivier, over dijken, en langs graanvelden. Wij zien onze eerste kanaalbrug: dat is een kanaal die een rivier oversteekt. Mooi, mooi, mooi. Daarna komen wij uit in het jachthaventje Briare, en ge-n-ie-t-en hier van een drankje. What is important in life?

De gemeentelijke camping ligt eerder langs een drukke weg, er staan enkele zigeunerfamilies, dit geeft een bevreemdend effect. Verder trekken? De volgende camping ligt vlakbij een kerncentrale (volgens de kaart). Neen, bedankt. Want ook dat is fietsen langs de Loire, meermaals komen wij grote kerncentrales tegen. ’s Avonds komt een gemeentearbeider langs om ons in te schrijven. Op het bordje bij de camping staat “camping inondable”. Geen van ons drieën weet wat dit nu weer betekent.

’s Avonds overtrekt het opnieuw. Zullen wij proefondervindelijk ervaren wat “inondable” wil zeggen? Neen toch niet, ook na wat regenval blijven onze tentjes droog staan. Op andere momenten kan alles wel eens onderstromen. De camping wordt immers door een rivier omzoomd. Ondanks de regenbuien ’s nachts en ’s morgens heb ik heerlijk geslapen en is alles droog geblazen door de felle wind.

Camping Du Val Bonny-sur-Loire € 12,00

Zaterdag 12.O5.2012

Bonny-sur-Loire - La-Charity-sur-Loire 66 km

Deze tocht brengt ons langs natuurgebieden. Op het warme asfalt kronkelden twee slangen, die snel wegstoven als wij passeerden. Het laatste stuk van deze weg leek wel eindeloos, dit is een recht stuk naast Loire: toegegroeid aan de ene kant met bos en velden aan de andere kant. De afwijkende tocht naar Nevers werd na enkele kilometers afgelast: gewoon veel en veel te steil. Dit is wel ideaal fietsweer, niet te warm met een windje uit de goede richting en droog. Wij komen vroeg aan op de camping, maar gaat pas open om 16:00 uur. Er zijn hekken rond, dus je kunt er niet door. Het is een mooie grote camping op een eilandje in de Loire. Wij moeten twee maal een brug over. Hier staat veel volk. Op de camping vinden we zelfs 2 Roulottes (Pipo-wagens), die je kunt huren.

Camping municipale de la Saulaie La-Charité-sur-Loire € 20,00

Zondag 13.05.2012

La-Charity-sur-Loire - Décize 82 km

Wat een ijskoude wind! De tocht brengt ons verder langs het kanaal en de velden. Opnieuw moeten wij een kanaalbrug over, een zeer mooie en zeer lange kanaalbrug. Da’s nog eens een architectonisch wonder. De Loire stroomt eronderdoor. Iemand op de brug heeft een reuze vis gevangen en levert een gevecht om deze op te halen. Vrienden snellen hem ter hulp, zowel beneden als boven. Dit wordt, met een beetje geluk, het middagmaal voor een groepje mannen die misschien geen andere middelen van bestaan hebben. De vis zou een servaux (= snoek?) zijn. Wij blijven niet toezien, de strijd duurt te lang.

Wij volgen een mooi weggetje, vervolgens is er geen enkele aanduiding meer van de Euro-vélo; het is hoe langer hoe meer toegegroeid, en zelfs niet meer berijdbaar. Blijkbaar moet de fietsweg hier nog aangelegd worden. Nou, dan fietsen we maar gewoon langs de grote baan naar Décize. Dit gaat wel veel vlotter, maar is helemaal niet aangenaam, de auto’s vliegen voorbij. Wij komen aan in de grote stad van Décize en moeten naar de camping zoeken. Ze ligt mooi langs de rivier, tegenover een eiland met zandbanken bevolkt door een hele kolonie vogels. Vlakbij is er nog een rommelmarkt, annex biomarkt met keramiek.

De koude douche, ik wilde mijn haar wassen, en had mij net ingezeept, maakt het plaatje wat minder charmant. Na heel wat reclamaties van de gasten probeert de jonge uitbaatster toch van alles uit, en even is er warm water, even, heel even. Het is sowieso erg koud buiten. De noordenwind zorgt ervoor dat wij buiten eten aan een tafeltje, rillend met onze jas aan.

Camping des Halles Décize € 15,00

Maandag 14.05.2012

Décize - Bourbon-Lancy 62 km

We vertrekken vanuit Décize naar een plezierhaventje om Wifi te vinden. Uiteraard is dit nieuw aangelegd met een subsidie van de Europese Gemeenschap. Het vervolg van de fietsroute Eurovélo moeten we op een andere plek gaan zoeken, en dat is echt zoeken. We vinden uiteindelijk fietstekentjes langs het kanaal, en daarna vinden we - aan de hand van beschrijving van Eurovélo - de fietsroute terug, meer het binnenland in. Het is er zeer heuvelig. Vanaf Décize belanden wij in Bourgonje. De omgeving boeit ons, ze brengt ons veel afwisseling, met mooie gehuchtjes, een fijne landelijke sfeer, met vergezichten en weidse velden.

Onze aankomst in Bourbon-Lancy is totaal anders met de nieuwbouw. Dit is een vrij grote stad, er ligt tevens een mooie camping aan het meer, met nieuw sanitair. Bourbon-Lancy zou een middeleeuws centrum hebben. Dat wordt afwachten of we dit morgen kunnen bezoeken. Ik heb nog even rond gewandeld, deze omgeving nodigt uit tot ontdekken. Ziezo, de startplek van de eurovélo-rit voor morgenvroeg, heb ik ondertussen ontdekt.

Tip: verken ’s avonds de omgeving om zo de volgende ochtend zonder problemen onmiddellijk op de goede route te zitten. ’t Is zo gemakkelijk zonder bagage, en handig!

Camping Bourbon-Lancy € 20,00

Dinsdag 15.05.2012

Bourbon-Lancy – Palinges 72 km en wind

De hoog zwangere uitbaatster is zeer vriendelijk. Wij mogen onze bagage op de parking laten terwijl wij een bezoek aan het stadje brengen. Een heerlijke fietsweg langs park en meer leidt ons tot in het oude centrum van het mooie stadje. We dronken een koffietje in het centrum, en namen een kleine attentie mee voor de campinguitbaatster. Na het oppikken van onze bagage vervolgen we onze fietsroute. De Eurovélo loopt hier samen met de Bourgogne route.

We komen langs veel picknickplaatsen (met banken, tafels) en een openbaar toilet volgens de laatste snufjes dat volledig automatisch werkt (met zelf reinigende brillen, etc.). Een chique man in pak springt op mijn route en vraagt te stoppen. Wat krijgen wij nu? denk ik ,“ de getuigen van Jehova”. Neen, deze man is directeur van de toeristische dienst in Digion, en wil ons wat vragen stellen. Hoe we de route vinden, wat verbetertips zouden kunnen zijn. Is er hier enige relatie tot de picknicktafels en het toilet? Hij nodigt ons uit op de toeristische dienst om een camping te zoeken een beetje verder. Volgens onze gegevens (van de kaart Eurovélo) was er niets in de omgeving te vinden. We werden er nog getrakteerd op een frisdrankje, en met enkele adressen extra geraakten wij terug op onze route. Digoin is een kleine stad met een plezierhaventje. De man had ons nog een tip gegeven om eventueel door te steken van het “Canal du centre” naar Cluny en deze route te volgen langs wijngaarden en historisch aantrekkelijke plaatsen zoals Beaune en Dijon. Omdat de meerderheid beslist, vervolgen we onze klassieke uitgestippelde route.
Terwijl wij een foto nemen van het moment dat we de duizend kilometer sinds onze start overschrijden, komen er twee mannen langs gefietst (een Limburger en een Duitser). De Duitser had zowat de halve wereld rond gefietst. Van zulk een onderneming kunnen we alleen maar dromen. Hun gouden tip: bezoek de Basiliek van Paray le Monial. Die is gebouwd naar analogie van de abdij van Cluny, maar is veel kleiner. En inderdaad, dit is het bezichtigen meer dan waard. Een historische kloostertuin maakt het plaatje volledig. De kou die ons al de hele dag vergezelde, verandert in regendruppels, en stopt. Op weg naar Palings wordt de wind harder en harder, en verandert in harde regenbuien. Wij arriveren op de camping, de afgelopen buien doen ons naar een chaletje grijpen, hier kun je een chalet boeken. De avond eindigt nog mooi, de wolken weerspiegelen in het water, de avondnevel legt zich over het meer. Dat is pas een bijzondere gewaarwording. Net voorbij het meer vertrekt morgen onze route.

Camping du Lac, Palinges chalet € 52,00

Woensdag 16.05.2012

Palinges – Chagny 76 km zon, wolken, ijskoude wind

De eerste 10 kilometer gaan sterk bergop, bergaf tot aan Ciry-le-noble. Hierna fietsen we terug langs het kanaal, en vervolgens door de industriestad Montceau-les-Mines. Het dorpje Ecuisses bevindt zich langs een mooi stukje meer en water. Tijd voor een picknick. En daarna terug over land en heuvels gedurende 10 kilometer: van St. Julien-sur Dheune tot aan St. Bérain-sur-Dhune. Wat een mooie vergezichten!

Morey is een heerlijk rustig dorpje met een prachtig kerkje. Nu fietsen we terug langs het kanaal, hier is het druk. Er loopt nu een groene weg tot aan camping Du Paquier Fane. Deze camping staat vol mobilhomes. Het zou vannacht minus 2 graden Celsius worden, ook de avond is al heel koud. Gelukkig is er mogelijkheid om binnen iets te drinken. Afwachten maar.

Camping Du Paquier Fane Chagny € 19,45

Donderdag 17.05.2012

Chagny – Verdun sur le Doubs 57 km

Afgelopen nacht viel niet mee, de slaapzak was niet warm genoeg, door de koude ben ik voortdurend wakker geworden.

Van Chagny naar Chalon sur Saône is het weer een mooi stukje fietsroute. Het is druk en wij komen veel fietsers tegen. Ach ja, het is Hemelvaart en een vrije dag. In dit mooie stadje hebben we gegeten op een pleintje voor de kathedraal. Vervolgens werd ik domweg omver gereden door een achteruit rijdende auto terwijl ik stilstond. Verdorie! Mijn fiets tegen de grond en zelf lag ik er ook, dit is geen leuk vertrek uit de stad.

Het pad dat wij volgen, is fel verwilderd. Waar loopt dit heen? Er zijn geen aanduidingen meer. We vragen de weg aan Duitse toeristen die hier wild kamperen. En ja, na 8 km zouden wij uiteindelijk terug in de bewoonde wereld belanden. Dit stuk van de “Eurovélo n°6” staat op de kaart aangegeven als ‘nog uit te bouwen’. We belanden op een aangename en heel grote camping aan een rivier in Verdun sur le Doubs. We krijgen een super onthaal door twee jonge mannen met hun gezin. Opgelet, juist hiervoor merkten wij een kleine camping op die wel charmant oogt op eerste zicht, er is echter geen onthaal, en het sanitair staat op instorten. Gelukkig fietsten wij een eindje verder over de brug en daar vonden wij dit pareltje.

Camping La Plage Verdun sur le Doubs € 9,80
Aangename camping veel plaats, veel sanitair, veel sfeer.

Vrijdag 18.05.2012

Verdun sur le Doubs – Saint-Jean-de-Losne 56 km

Na een aangename nacht (warm genoeg) bestijgen we weer ons stalen ros. We houden halt in Sernesse, en zien daar een mooi klein kerkje met een prachtig dak vol geografische figuren zoals in Beaune, en even verder nog een schitterende boerderij. In Seurre pauzeren we even en vervolgens houden we een picknick langs de boord van de Saone in Le Chatelet.

Camping les Herlequins Saint-Jean-de-Losne € 24,00
Onvriendelijk, niet gezellig en super duur.

Zaterdag 19.05.2012

Saint-Jean-de-Losne – Ranchot 54 km

Na even fietsen komen wij bij de overgang naar het kanaal Loire – Rhin. Dole is een mooi middeleeuws stadje met hele smalle straatjes. Na dit stadje worden wij nog getrakteerd op veel mooie dorpjes. Vanaf Rochehaut stroomt het kanaal langs een rotswand. Dit bezorgt ons een hele bijzondere sfeer. Daarna weer landinwaarts. Wij zien een oude man worstelen met zijn tent. Hij blijkt effectief voor de eerste keer zijn tent recht te zetten. Het resultaat ziet er wat bizar uit. Maar niet gelachen, de volgende ochtend blijkt hij nog zeer tevreden over zijn tent, zelfs na een nachtelijke zondvloed. Mijn tentje deed het minder goed. Tijdens de stortregens komt mijn angst bovendrijven voor binnen stromend water. Zal de tent het houden tot morgenvroeg? Naast de luchtmatras vormde zich een plas, uiteindelijk ben ik toch ingeslapen. Op achtergrond hoorde ik voortdurend het ruisende water. Ik ontwaak met een mager zonnetje. En zie achter de hoek enkele fameuze watervervallen. Wat een opluchting.

Camping de l’Ile Ranchot

Zondag 20.05.2012

Ranchot – Besançon 35 km

Vandaag hebben we een stralende dag. De route is heel mooi, we zien veel recreanten te voet, op de fiets, op in-line skates. Wat is er veel volk. Teveel volk. Blijkbaar wordt er een jogging georganiseerd in deze stad. Massa’s volk. Op hetzelfde moment als wij arriveren aan het hotel in Besançon, komen ons echtgenoten in de auto de hoek omgedraaid. Beter hadden wij niet kunnen afspreken. Morgen trekken we met zijn allen nog even de stad Besançon in. Om praktische redenen overnachten we in een hotel, en keren met de auto en fietsdrager terug naar de thuisbasis.
Het was een fijne ervaring.

De fiets en kamperen: dat is goedkoop en intens reizen.

Overzicht afstanden:

dinsdag 01 mei 2012: Pornic – Le Mignon 60 km
woensdag 02 mei 2012: Le Mignon – Ancenis 78 km
donderdag 03 mei 2012: Ancenis – Anger 68 km
vrijdag 04 mei 2012: Anger – Saumur 78 km
zaterdag 05 mei 2012: Saumur – Azay-le-rideau 65 km
zondag 06 mei 2012: Azay le rideau – Amboise 70 km
maandag 07 mei 2012: Amboise – Chaumand sur la Loire 57 km
dinsdag 08 mei 2012: Chaumand sur la Loire – Blois 25 km
woensdag 09 mei 2012: Blois – Beaugency 55 km
donderdag 10 mei 2012: Beaugency – Sully sur Loire 92 km
vrijdag 11 mei 2012: Sully-sur-Loire - Bonny-sur-Loire 65km
zaterdag 12 mei 2012: Bonny-sur-Loire - La-Charity-sur-Loire 66 km
zondag 13 mei 2012: La-Charity-sur-Loire - Décize 82 km
maandag 14 mei 2012: Décize - Bourbon-Lancy 62 km
dinsdag 15 mei 2012: Bourbon-Lancy – Palinges 72 km
woensdag 16 mei 2012: Palinges – Chagny 76 km
donderdag 17 mei 2012: Chagny – Verdun sur le Doubs 57 km
vrijdag 18 mei 2O12: Verdun sur le Doubs – Saint-Jean-de-Losne 56 km
zaterdag 19 mei 2012: Saint-Jean-de-Losne – Ranchot 54 km
zondag 20 mei 2012: Ranchot – Besançon 35 km
1273 km

Overzicht logies: (telkens voor drie personen)

maandag 30.04.2012: camping Bon Acceuil Pornic € 18,00
dinsdag 01 mei 2012: camping municipal Le Mignon € 00,00
(was gesloten, op de wei gekampeerd)
woensdag 02 mei 2012: camping l’Ile Mouchet - Ancenis € 17,00
(groot en luxueus)
donderdag 03 mei 2012: Camping Au bord du lac de Maine - Angers € 26,00
dure camping zonder bijzondere voorzieningen
vrijdag 04 mei 2012: Centre International de Séjour, CIA
Saumur – Flower camping l’île D’Offard. (kamer met ontbijt) € 49,00
zaterdag 05 mei 2012: B&B Jounault Av. De la gare Azay le rideau € 75,00
(kamer met ontbijt)
zondag 06 mei 2012: Camping municipal de l’ile d’or - Amboise € 11,60
maandag 07 mei 2012: camping municipal Chamand sur la Loire € 11,85
dinsdag 08 mei 2012: Notre-dame de la trinité Blois *** € 97,23
(half pension, ontbijt, uitstekend 3 gangen avondmaal met wijn)
woensdag 09 mei 2012: Camping municipal du Val de Flux Beaugency € 11,00
donderdag 10 mei 2012: Camping Sully-sur-Loire € 15,00
vrijdag 11 mei 2012: Camping Du Val Bonny-sur-Loire € 12,00
zaterdag 12 mei 2012: Camping municipale de la Saulaie La-Charité-sur-Loire € 20,00
zondag 13 mei 2012: Camping des Halles Décize € 15,00
maandag 14 mei 2012: Camping Bourbon-Lancy € 20,00
dinsdag 15 mei 2012: Camping du Lac, Palinges chalet € 52,00
woensdag 16 mei 2012: Camping Du Paquier Fane Chagny € 19,45
donderdag 17 mei 2012: Camping La Plage Verdun sur le Doubs € 9,8O
Aangename camping veel plaats, veel sanitair, veel sfeer.
vrijdag 18 mei 2O12: Camping les Herlequins Saint-Jean-de-Losne € 24,00
onvriendelijk, niet gezellig
zaterdag 19 mei 2012: Camping de l’Ile Ranchot ??
zondag 20 mei 2012: Besançon overnachting in hotelletje
Logis Florel 6, Rue de La Viotte, aangenaam hotel, vernieuwd,
vriendelijk behulpzaam personeel

Tip:

Procedure tickets + fiets op TGV:
- gepaste datum en tarief opzoeken
- telefonisch (070/79.79.70) of per mail (spp@rail1.be) passagiersticket en fietsticket SAMEN bestellen!
Treinrit Lille – Nantes op TGV: Prijs per fiets 10 euro
Prijs per volwassene in tweede klasse: 67 euro
Dossierskost: 20 euro

Heb je interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Frankrijk, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen