Gratis reisvoorstel aanvragen

Op de fiets door de Bourgogne

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Dijon (Frankrijk) , B. La Bussière-sur-Ouche , C. Beaune , D. Santenay , E. Tournus , F. Cormatin , G. La Roche Vineuse
Periode: september 2008
Vervoer: Thalys en TGV
Accommodatie: Chambre d`hote of hotel

Foto van deze vakantie

Met dank aan de NS (of eigenlijk de vrachtwagenchauffeur die de bovenleiding eraf reed) heb ik de heenreis behoorlijk lopen stressen om mijn aansluiting met de Thalys te halen. Gelukkig kon ik uiteindelijk in Antwerpen in de juiste trein springen en kennis maken met de rest van de groep. Deze reis is namelijk op initiatief van het Frans Verkeersbureau Maison de la France. En de rest van de medereizigers zaten al in de Thalys. In Parijs zijn we overgestapt op de TGV richting Dijon. Om van de Thalys over te stappen op de TGV naar Dijon moet je eerst 2 haltes met de RER. Alles staat goed aangeven dus dat is geen probleem.

Om 17.30 uur komen we aan in Dijon. Hier worden we opgehaald door Veronique. Zij werkt bij het regionale VVV van de Bourgogne. Veronique brengt ons naar het 1e overnachtingshotel. Als we in hotel Phillipe le Bon aankomen staat onze gids al klaar. We leggen onze spullen snel op de kamer en beginnen aan de stadswandeling door Dijon. Dijon is de hoofdstad van het departement van de Côte-d'Or en van de regio Bourgogne, waartoe de Côte-d'Or behoort. Dijon was de hoofdstad van het grote Bourgondische Rijk, waartoe ook de Nederlanden behoorden. Hieraan dankt de stad haar rijkdom aan historische gebouwen, musea en kunstwerken. Veel van deze oude gebouwen zijn bewaard gebleven of grondig gerenoveerd.

Mosterd, cassis (zwarte bessen), pain d'épice (kruidkoek) en escargots (slakken) zijn producten waar Dijon om bekend staat. Zwartebessenlikeur (Crème de cassis) leidde tot een andere specialiteit: het aperitief 'kir', genoemd naar de oudburgemeester van Dijon, Félix Kir. De belangrijkste monumenten zijn: Palais des Ducs de Bourgogne, Cathédrale St. Bénigne, Musée Archéologique, Église Notre Dame, Musée des Beaux Arts en de Chartreuse de Champmol. Dijon is echt een stad om in rond te dwalen, langs de talloze patriciërshuizen, waarvan vele met prachtige binnenplaatsen, langs winkeltjes en over pleintjes. De lange winkelstraat, Rue de la Liberté en een deel van de zijstraten zijn autovrij (soms alleen openbaar vervoer), zodat je er goed kunt wandelen en winkelen. Na de rondleiding krijgen wij een heerlijk 4-gangendiner in Restaurant Les Oenophiles.

Dag 2 begint met een fietstocht van Dijon naar La Bussière-sur-Ouche. Het verkeersbureau heeft ons namelijk uitgenodigd om de fietsroute Bourgogne à vélo onder de aandacht te brengen. Deze route wordt in totaal 860 km lang en er is inmiddels al zo`n 600 km af. De route (voie vertes) loopt voornamelijk langs het Bourgondisch Kanaal, langs voormalige spoorlijnen en een gedeelte door de wijngaarden. De "Tour de Bourgogne à vélo" is opgebouwd uit vijf aparte fietsroutes, die op elkaar aansluiten en waarvan uitgebreide beschrijvingen gratis zijn te verkrijgen.

De rit van Dijon naar La Bussière-sur-Ouche is ongeveer 22 km en gaat voornamelijk langs het Bourgondisch Kanaal. Onderweg kun je genieten van de boten, sluizen en sluiswachterhuisjes. De lunch krijgen we bij een restaurant in La Bussière-sur-Ouche en omdat het heerlijk weer is kunnen we buiten zitten.

Na de lunch mogen we de fietsen laten staan en worden we door een minibusje met chauffeur naar Beaune gebracht. We rijden een stukje via de Route des Grands Crus. Eenmaal aangekomen in Beaune checken we in bij Hotel de la Paix. Vanaf hier krijgen we een rondleiding door Beaune door een Nederlandse gids.

Het gebied rond Beaune staat bekend om zijn wijnen en om zijn jaarlijkse wijnverkopen georganiseerd door de Hospices de Beaune. Deze organisatie werd gesticht in 1442 door Nicolas Rolin, kanselier van de Graaf van Bourgondië, en zijn vrouw. Dankzij giften in het verleden bezit deze organisatie wijngaarden in de beroemdste delen van de Bourgogne. Het Hôtel-Dieu van Beaune is de bekendste bezienswaardigheid. Het gebouw dateert uit de 15e eeuw en werd nog tot 1971 als ziekenhuis gebruikt. In het gebouw hangt een groot schilderij van Rogier van der Weyden, dat het Laatste Oordeel voorstelt.

Hotel-Dieu van Beaune
Hotel-Dieu van Beaune


Na de rondleiding hebben we 2 uur vrije tijd voordat we naar het restaurant gaan. Ik besluit om even het stadje door te wandelen en daarna een douche te nemen. Er zijn wat bekende modewinkels en kleine boetiekjes. Ook vind je er winkels met diverse streekproducten zoals de mosterd uit Dijon en allerlei soorten jam. Natuurlijk ontbreken de vele wijnhuizen ook niet. Het diner van deze avond is in restaurant Le caveau des Arches. Ook hier is het 4-gangendiner (incl. slakken) overheerlijk.

Het is alweer de 3e dag en ook vandaag beginnen we met een fietstocht. Bij het hotel staan de fietsen al klaar. De route van vandaag is van Beaune naar Santenay. Het is weer zo`n 22 km en deze route gaat door de wijngaarden. We hebben ontzettend veel geluk want de oogst is net begonnen. Overal zien we hardwerkende mensen met zware tonnen op hun rug. Deze tonnen wegen ongeveer 70 kilo als ze vol zijn. De werkdag begint voor hun al om 6 uur s`ochtends en meestal gaan ze tot een uur of 4 s`middags door. De oogst op de meeste wijngaarden duurt zo`n 2 weken maar is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het stuk grond en de werkwijze. De laatste jaren zijn veel boeren overgestapt naar machines om de druiven te plukken. Alhoewel de 'kenners' zeggen dat je het wel aan de wijn proeft.

We stoppen regelmatig om foto`s te maken. En in een dorpje onderweg zien we ook nog hoe de druiven geperst worden. In de Bourgogne groeien alleen de Chardonnay (witte druif) en de Pinot Noir (blauwe druif). Er wordt gezegd dat de beste wijnen hier vandaan komen.

Eenmaal aangekomen in Santenay brengen we een bezoek aan een wijnproeverij bij Domaine Chapelle Jean-Francois. We krijgen uitleg over de verschillende wijnen en mogen ze uiteraard ook proeven. Onze chauffeur staat alweer klaar en brengt ons terug naar de wijngaarden. Boven op een heuvel staat een molen en hier gaan we picknicken. Het uitzicht is echt prachtig. Na de lunch gaan we met de bus naar Tournus. Hier krijgen we een rondleiding van dezelfde Nederlandse gids als gister.

De bekendste bezienswaardigheden van Tournus zijn de kathedraal St. Philibert met de prachtige kloostertuin en hotel Dieu met het Greuze museum. Tournus is een dorp met zo`n 6000 inwoners. Je vindt er tevens wat terrasjes en winkels.

Op een paar kilometer van Tournus ligt het kleine dorp Brancion. Tot voor kort woonden er 12 mensen in het dorp. Een familie met 6 personen en 6 nonnen. De nonnen zijn recent vertrokken omdat hun onderkomen op instorten staat. Maar doordat het kasteel en de St. Peterskerk gerenoveerd zijn en er meer toeristen komen, groeit het aantal inwoners gestaag. Ook al is er verder niet veel te doen in Brancion, het kasteel en de kerk zijn zeker een aanrader.

Wij overnachten in hotel la Montagne de Brancion. Zoals de naam al zegt ligt het op een heuvel waardoor er een mooi uitzicht is over de wijngaarden. Het hotel beschikt over een uitstekend restaurant, waar wij het diner en het ontbijt krijgen geserveerd.

Dag 4 begint met een bezoek een kasteel Cormatin in het gelijknamige plaatsje Cormatin. Onderweg van Brancion naar Cormatin stoppen we nog even bij de St. Martin`s kerk in Chapaize. Deze kerk ligt op een bekende pelgrimsroute. Als we bij kasteel Cormatin aankomen moeten we even wachten op degene die de rondleiding geeft. We nemen de tijd om door de mooie tuin met labyrinth te lopen. Het kasteel is gebouwd tussen 1605 en 1625 en beschikt over diverse kamers zoals een bibliotheek, 2 slaapkamers, een keuken en een gastenverblijf. De gids vertelt veel over de vroegere bewoners en waar alle kamers voor hebben gediend.

We lunchen in een restaurant vlakbij het kasteel en hier staan ook onze fietsen klaar. De laatste fietstocht is van Cormatin naar La Roche Vineuse. Vandaag is de zwaarste dag omdat het hier behoorlijk heuvelachtig is. De route gaat door een tunnel en langs een spoorlijn en is in totaal ongeveer 30 km.

Na de fietstocht brengen we een bezoek aan Chateau de Fuissé. Een van de bekendste wijnboeren van de regio. Hier krijgen we uitleg in het Nederlands en proeven we 7 wijnen die Chateau de Fuissé uitgeeft. Er zitten enkele erg lekkere wijnen bij die helaas niet in Nederland bij de slijter te koop zijn. Wel worden ze in een aantal restaurants in Nederland geserveerd.

De laatste nacht van deze reis overnachten we in Domaine de Poiseuil in Vire (vlakbij Macon). De accommodatie is een chambre d`hote met 5 kamers, een gite voor 7 personen en enkele boomhutten. Die boomhutten lijken mij een geweldige ervaringen voor kinderen. De eigenaar heeft een heerlijk diner voor ons bereidt. Na het diner kletsen we nog wat na over de reis, natuurlijk onder het genot van de wijn van Chateau de Fuissé.

De laatste dag vertrekken we al vroeg om op tijd in Macon te zijn. Vanuit hier nemen we de TGV naar Parijs Lyon. Daar moeten we weer met de RER om naar station Parijs Nord te komen en vanuit daar nemen we de Thalys richting Amsterdam.

Heb je interesse in een reis naar Frankrijk? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Frankrijk, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen