Recept: Portugese rijstschotel
Als jij ooit in Portugal bent geweest snap je dat Francesca van Francesca Kookt verliefd werd op de Portugese keuken! In de Portugese keuken draait het vooral om eenvoud en eerlijkheid, maar waar het uiteindelijk allemaal om gaat is de liefde en passie voor het eten. In Portugal gebruiken ze verse ingrediënten van eigen land en de vis komt rechtstreeks uit de Atlantische Oceaan. Daarom is een vakantie naar de Algarve voor visliefhebbers echt een aanrader. Soms moet je wel even zoeken naar de authentieke Portugese restaurants met heerlijke gerechten, maar geloof ons dat het zoeken wordt beloond. Het leuke aan dit Portugese gerecht is dat het een beetje van Portugal is en een beetje van Francesca Kookt en daarom vinden wij het een genoegen dat wij dit recept met jullie mogen delen. Ook al zijn we niet in de kuststreek in het prachtige Algarve, in Nederland smaakt het net zo lekker!
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 8 à 12 grote garnalen
- 1 winterwortel
- 2 uien
- 8 teentjes knoflook
- 1el olijfolie om in te bakken
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1 blik tomatenblokjes (goede kwaliteit)
- 750 ml water
- 2 laurierblaadjes
- 1tl rietsuiker
- 1el vers citroensap
- zeezout
- 500 gr mosselen
- 1 groene paprika
- 6 ansjovis filets
- 300 gr stevige witvis (zeewolf of vraag aan je visboer wat hij vers heeft liggen)
- 1 bosje platte peterselie
- 1 citroen
- 400gr risottorijst (arborio bijvoorbeeld)
- 150ml droge witte wijn
- 1 blik tomatenblokjes (goede kwaliteit)
- 2tl gemalen chilipeper
- 2 el olijfolie
Bereidingstijd: 2,5 uur inclusief wachttijd.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Bereidingswijze
1. Snijd de koppen van de garnalen af en leg de rest van de garnalen in de koelkast voor later gebruik. Snijd de winterwortel, een ui en 4 teentjes knoflook in grove stukken. Verwarm dan de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de winterwortel en garnalenkoppen toe en bak dit zo'n 5 minuten. Schep daarna het mengsel in de keukenmachine en maal het helemaal fijn.
2. Snijd de 2 uien en 4 teentjes knoflook in grove stukken. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper met een scherp mesje en snijd ook deze grof. Vul een grote soeppan met de ui, knoflook, rode peper, tomatenblokjes, water, laurierblaadjes, suiker, citroensap en het gemalen garnalenmengsel. Voeg als laatste een snuf zeezout toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 10 minuten koken op middelhoog vuur en draai daarna het vuur laag. Nu moet je het 50 minuten zachtjes laten pruttelen totdat het een bouillon is. Voeg wanneer het te snel verdampt tussentijds water toe.
3.Ondertussen als de bouillon opstaat kun je al verder gaan met de rest van de vis.
- Spoel de mosselen met koud stromend water. Op deze manier controleer je of de mosselen goed zijn. Houd hierna één voor één de mosselen onder het stromend water, wanneer de mosselen open blijven staan en wanneer er een mossel kapot is, moet je ze helaas weggooien. Controleer de mosselen die open zijn door er tegenaan te tikken. Als ze gelijk weer dichtgaan zijn ze goed.
- Snijd de ansjovis in kleine stukjes en zet het afgedekt in de koelkast.
- Snijd de witvis in grove stukken en zet ook deze afgedekt in de koelkast.
Voor de groente:
- Verwijder de zaadlijsten van de paprika's en snijd ze in kleine stukjes
- Hak de peterselie fijn
- Snijd de citroen in dikke schijven
4. Wanneer de bouillon klaar is, zet je het vuur uit. Als de bouillon te dik is, kun je wat extra water toevoegen zodat je een vloeibaar geheel hebt waarmee je de risottorijst kunt bereiden. Haal de bouillon door een fijne zeef zodat je alleen vocht overhoudt voor de rijst. De grove stukken van de bouillon kun je weggooien.
5. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en schep hier zo'n 1 minuut de risottorijst doorheen. Voeg vervolgens een flinke scheut witte wijn toe en roer door totdat het bijna is verdampt. Zet nu het vuur lager en voeg iedere keer één of twee grote soeplepels vocht, een scheut wijn en een deel tomatenblokje toe en laat dit pruttelen totdat het bijna verdampt is. Roer goed na elke toevoeging en zorg dat de rijst niet aankoekt. Blijf doorgaan totdat je al het garnalenvocht, witte wijn en tomatenblokjes hebt toegevoegd. Laat de rijst zo'n 40 à 45 minuten garen.
6. Let op: Ondertussen als de rijst aan het garen is, moet je op een aantal momenten nog wat ingrediënten toevoegen. Voeg na 10 minuten de ansjovis en chilipeper toe. Na 20 minuten de groene paprika. Kook bij 25 minuten de mosselen gaar in een aparte pan in maximaal 4 minuten. Giet ze daarna af in een vergiet. Voeg na 30 minuten de witvis toe. Schep de witvis langzaam om. Voeg na 35 minuten de garnalenlijven toe. Ook deze schep je langzaam om. Zorg dat er voldoende vocht in de pan zit. Als je toch wat vocht mist voeg dan een scheut water toe.
7. Als de rijst na 40 à 45 minuten gaar is (dit kun je het beste even proeven) schep je de mosselen en de peterselie door de rijst heen. Voor de smaak kun je er nog een beetje citroensap over sprenkelen. Breng op smaak met chilipeper, zeezout en citroen. Laat de rijstschotel nog zo'n 20 minuten staan met deksel (vuur uit), zodat alle smaken ook in de mosselen trekken.
Tip: Serveer deze overheerlijke rijstschotel met schijfjes citroen en eventueel een frisse salade.
Reisexpert Algarve: Patricia
'Wil je naar Algarve? Stuur me je reiswensen en ik maak gratis een reisvoorstel op maat. Je kunt dit onderaan de pagina aanvragen.'
,
Patricia - reisexpert Algarve