Gratis reisvoorstel aanvragen

Kerstweekend in Berlijn

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Berlijn (Duitsland)
Periode: december 2013
Vervoer: Auto
Accommodatie: easyHotel Berlin

Foto van deze vakantie

Omdat we gehoord hadden dat er rond de kerst een erg leuke sfeer hangt in Berlijn en het overal mooi versierd is, besloten we het weekend voor kerst een hotelletje te boeken in het centrum van Berlijn. Met in totaal zeven personen en twee auto's vertrokken we de zaterdag voor kerst naar Berlijn.

De afstand naar Berlijn valt eigenlijk erg mee. Over de 630 kilometer doe je ongeveer 5,5 uur, omdat je in Duitsland natuurlijk iets harder mag rijden dan in Nederland. Met stops erbij duurt het een uurtje langer. Om 15.00 uur kwamen we aan bij het hotel. We hadden gekozen voor het easyHotel Berlin. Het hotel was zeer centraal gelegen en bovendien erg goedkoop. De inrichting van het hotel viel ons ook reuze mee. De kamers zijn wel erg klein maar alles is nieuw en schoon en in het kamertje zit alles dat je nodig hebt. Ook de U-Bahn ligt op 100 meter afstand.

Hackescher Markt en Potsdamer Platz
Om gelijk in de kerststemming te komen wilden we graag een kerstmarkt bezoeken. Aangezien het stikt van de kerstmarkten in Berlijn is dit niet heel moeilijk. Op internet hadden we gelezen dat er een kerstmarkt op de Potsdamer Platz te vinden is. Om ook nog wat van de stad te zien liepen we vanuit ons hotel, dat op slechts een kilometer afstand van de Fernsehturm lag, naar de Hackescher Markt. Ook hier bleek een kerstmarkt te zitten. Na een rondje te hebben gelopen vervolgden we onze weg naar de Potsdamer Platz. Om met de U-Bahn verder te kunnen reizen heb je echter wel een vervoersbewijs nodig. Na meerdere malen vragen welk vervoersbewijs we het beste konden aanschaffen met zo'n grote groep hadden we een speciaal groepsticket kunnen bemachtigen bij een klein stationswinkeltje. Nu moesten we alleen nog de weg vinden naar Potsdamer Platz. Dit bleek echter moeilijker dan verwacht. We werden meerdere keren de verkeerde kant op gewezen als we het gingen vragen. Ook de politieagenten die er rondliepen wisten niet waar ze je heen moesten sturen. Na vele rondjes gelopen te hebben vonden we eindelijk iemand die ons wel de goede kant op wees.

Eenmaal aangekomen op de Potsdamer Platz en al behoorlijk hongerig gingen we op zoek naar een restaurant. We liepen over de kerstmarkt naar het einde van de Potsdamer Platz, waar een enorme en kleurrijke kerstboom stond. Natuurlijk hebben we hier even een fotootje gemaakt. Een redelijk eettentje hadden we helaas nog niet gezien. Potsdamer Platz is een modern stuk in Berlijn met veel hoge en moderne gebouwen, een groot winkelcentrum en grote eettenten als McDonalds. Hier hadden we niet zo'n zin in aangezien we allemaal graag iets typische Duits wilden eten. We besloten de U-Bahn weer te pakken terug naar de Hackescher Markt. Hier hadden we namelijk al diverse leuke eettentjes gezien.


Kerstboom Potsdamer Platz, Berlijn, Duitsland
Kerstboom Potsdamer Platz, Berlijn, Duitsland


Onder de boogjes van het station op de Hackescher Markt zitten diverse cafés en restaurants. Er is voor iedereen wel iets lekkers te vinden. Wij kozen voor een tentje met onder andere pizza's en typisch Duitse gerechten. Na het eten liepen we weer terug naar ons hotel, waar we in een café tegenover het hotel nog wat gedronken hebben.

Gedenkstätte Berliner Mauer, Holocaust monument, Reichstag
De volgende ochtend stonden we alweer vroeg op, om die dag zoveel mogelijk te kunnen zien van de stad. Ontbijt zat niet bij de prijs inbegrepen en dus zijn we bij de broodjestent naast het hotel wat gaan eten. Na het ontbijt vervolgden we onze weg met de U-Bahn naar de Gedenkstätte Berliner Mauer. Dit monument is gelegen op een punt waar vroeger de Berlijnse muur stond. Er zijn dan ook nog oude stukken van de Berlijnse muur te zien. Verder wordt er door middel van een wandeling meer uitleg gegeven over de geschiedenis van de muur en de slachtoffers die hierbij gevallen zijn.

De Brandenburger Tor stond als tweede op de planning. We dronken wat bij Starbucks, met uitzicht op de Brandenburger Tor, en hebben toen nog wat foto's gemaakt voor de poort. De Reichstag en het Holocaust monument liggen vlak bij de Brandenburger Tor. Het Holocaust monument zelf is niet heel indrukwekkend, het museum wat er onder zit echter wel. Toegang is gratis en in verschillende kamers wordt er meer verteld over de Joden uit die tijd. Dit werd gedaan aan de hand van foto's, brieven die mensen verstuurd hadden naar familieleden en vrienden en door middel van familieportretten. Ook werden er diverse films afgespeeld. Zeker een bezoekje waard als je het monument bezoekt!

Brandenburger Tor, Berlijn, Duitsland
Brandenburger Tor, Berlijn, Duitsland


Tot slot stond de Reichstag op de planning. Ook hier maakten we weer alleen een foto. Het is ook mogelijk om de Reichstag zelf te bezoeken, hiervoor dien je echter twee dagen van te voren een reservering te maken. Toegang is wel gratis. De grote glazen koepel met uitzicht over de stad kan je dan ook in. Wat ons opviel was trouwens dat op bijna ieder stoplicht op straat een grappig mannetje te zien is, in plaats van het gewone oversteekpoppetje. Dit typisch Berlijnse mannetje wordt Ampelmann genoemd en is in heel Berlijn terug te zien.

Reichstag Berlijn, Duitsland
Reichstag Berlijn, Duitsland


Kurfurstendamm en Gendarmenmarkt
Winkelen mag natuurlijk niet worden overgeslagen als je in Berlijn bent. We kozen ervoor om naar de Kurfurstendamm te gaan. Deze bekende winkelstraat in Berlijn bevat veel moderne en grote winkelketens. Tijdens de kerst is de straat bovendien mooi versierd met lichtjes. Om nog wat energie op te doen aten we een traditionele curryworst. Na een aantal uur gewinkeld te hebben spraken we af in het Hard Rock Cafe, ook gelegen aan de Kurfurstendamm. We dronken en aten wat en vertrokken rond een uur of zeven 's avonds richting de Gendarmenmarkt. Hier is namelijk een prachtige kerstmarkt te vinden en ook zitten er diverse restaurantjes rondom het plein. We hadden van te voren al een restaurant uitgekozen, deze bleek echter vol te zitten. Op advies van een medewerker van het restaurant gingen we eten bij een naastgelegen restaurant met een Beierse keuken. De inrichting was typisch Duits en de jongens kozen voor een echte Duitse vleesschotel.

De kerstmarkt op Gendarmenmarkt bezochten we daarna. Gendarmenmarkt is een van de mooiste pleinen in Berlijn. Je moet hier entree voor betalen (€1,-), maar dat is het wel waard. De sfeer is er erg leuk, er zijn enorm veel kraampjes en je kan er lekkere glühwein drinken.

Fernsehturm en Friedrichstraße
De laatste dag konden we niet heel veel meer doen, omdat we ook nog naar huis moesten rijden. We checkten uit bij het hotel en liepen toen naar de Fenrsehturm. Deze enorme tv-toren heeft een uitkijkplatform op 203 meter hoogte. Op deze manier kan je Berlijn vanuit alle hoeken bekijken. Een paar meter hoger ligt een restaurant dat draait. Hiervoor dien je echter wel tijdig te reserveren. Omdat we nog niet genoeg hadden van het winkelen bezochten we de Friedrichstraße nadat we rond hadden gekeken op de toren. Ook hier zijn weer veel grote modeketens te vinden. Het bekende warenhuis Lafayette uit Parijs bijvoorbeeld ook. Na twee uurtjes winkelen moesten we de metro richting de auto alweer pakken. 's Avonds om 21.00 uur kwamen we thuis aan.

Uitzicht Fernseturm Berlijn Duitsland
Uitzicht Fernseturm Berlijn Duitsland


Berlijn is een erg leuke stad om te bezoeken en om meer te weten te komen over bijvoorbeeld de oorlog, de Berlijnse muur en de holocaust. Doordat er vroeger echter zoveel platgebombardeerd is heeft de stad wel een beetje een grijs aanzicht. De lampjes tijdens de kerst maken dit echter weer helemaal goed. Ik kan me echter voorstellen dat wanneer je naar Berlijn gaat tijdens een grijze dag in de herfst, het minder leuk en sfeervol is dan tijdens de feestdagen. Ook de kerstmarkten vrolijken de boel goed op. Het hotel was super en zou ik zo weer boeken bij een stedentrip naar Berlijn. Die drie dagen waren namelijk veel te weinig om alles te kunnen bezoeken.

Heb je interesse in een reis naar Duitsland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Duitsland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen