Gratis reisvoorstel aanvragen

Stedentrip Düsseldorf

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Düsseldorf (Duitsland)
Periode: april 2012
Vervoer: Trein
Accommodatie: A&O hotel

Foto van deze vakantie

Op vrijdag 27 april vertrek ik voor een stedentrip naar Düsseldorf. Met een klein groepje mensen hebben we een vol programma gepland met gidsen die ons de stad laten zien en informatie zullen geven. Vrijdagavond pak ik de trein naar Arnhem, de plek waarvan ik met de ICE naar Düsseldorf zal reizen. Ik ontmoet hier de overige mensen waar ik deze trip mee zal gaan maken. Na ongeveer een uurtje kom ik aan op Düsseldorf Hauptbahnhof.

Het nachtleven van Altstadt

Op het station valt het me al op dat er erg veel jongeren rondlopen. Vanuit hier nemen we een taxi naar ons hotel, het A&O hotel. Dit hotel heeft ook een hostel, wat eronder zit zodat mensen in het hotel hier geen last van hebben. Het hotel is prima en de kamer ziet er netjes uit. Na een kwartiertje loop ik weer naar de lounge, want hier spreken we af om met een gids het nachtleven van Düsseldorf te verkennen. Tijdens deze tour gaan we naar Altstadt, hét uitgaansgebied van de stad. Ook laat onze gids ons verschillende kroegjes en discotheken zien die de moeite waard zijn om eens te bezoeken. De stad heeft meer dan 260 bars, restaurants en cafés. Het nachtleven van Düsseldorf bruist, alle straten staan vol met allerlei mensen. Ook vrijgezellenfeesten zien we hier erg veel. We drinken bij een kroegje een altbiertje, dit is een traditioneel bier wat alleen in Düsseldorf geschonken wordt. Andere soorten bier zijn hier dan ook moeilijk te krijgen. Het drankje is een donker bier, wat erg bitter smaakt. Zelf vind ik het niet erg lekker, maar ik ben dan ook geen echte bierdrinker. Grappig is hier, dat als je bier op is er steeds een nieuwe gegeven wordt. Wanneer je niet meer wilt, maak je dat duidelijk door je viltje op het glas te leggen. Het is opvallend dat het nog redelijk vroeg is (10.00) en al erg druk is.

Vervolgens gaan we naar een ander café, waar we ook altbier bestellen, zelf sla ik hem over, omdat ik de vorige niet echt lekker vond. Maar blijkbaar smaakt deze minder bitter, dus proef ik toch even. Er wordt verteld dat er 2 verschillende soorten zijn en deze smaakt inderdaad minder bitter. Helaas begint het te regenen en zijn we ook erg moe, dus skippen we de rest van de tour en nemen een taxi terug naar ons hotel en gaan slapen.

Klein Tokyo

Vandaag moeten we om 9.00 uur weer klaarstaan, dus om half 9 ontbijt ik samen met de anderen. Daarna krijgen we een korte rondleiding door het hotel. Vervolgens nemen we met 2 gidsen de tram naar het Japanse deel van de stad. Na Londen en Parijs, is dit het grootste Japanse gedeelte van Europa. Dit is voornamelijk op de Immermannstrasse gelegen. Wanneer je hier komt waan je je meteen in Japan, of zoals ze in Düsseldorf zeggen: klein Tokyo.

We gaan hier eerst naar hotel Nikki, een 5-sterren hotel voor Japanse zakenlui. We worden hier verwelkomd met een goodiebag waar informatie over het hotel in zit. Ook krijgen we matcha thee voorgeschoteld. Dit is een Japanse thee die wordt omschreven als 'de espresso van de groene thee'. Het is een sterke drank, omdat de poeder van groene thee hiervoor wordt gebruikt, wat letterlijk vertaald 'matcha' is. Deze warme drank bevat veel cafeïne en wordt geserveerd traditioneel met Japanse zoetigheden, wat uit sojabonen en suiker bestaat. Wij krijgen er in plaats van deze zoetigheden een potje honing bij, wat speciaal voor toeristen is. De thee wordt door Japanners gedronken tijdens ceremonies. Het drinken van de drank is een vorm van meditatie, Japanners gaan geknield en draaien het kopje eerst 3 keer in hun handen, daarna maken ze een compliment over het kopje waarin de thee geserveerd wordt. Vervolgens nemen ze 3 keer een nip en daarna mag de thee gedronken worden. De drank is even wennen, maar met het hele potje honing erin vind ik het wel te drinken.

Matcha
Matcha


In dit hotel is ook een souvenirwinkel en een Japanse kapper gevestigd, die gespecialiseerd is in Japans haar. Nadat we nog wat informatie hebben gekregen over het gedeelte lopen we het hotel uit. We bezoeken nog verschillende Japanse boekenwinkels, delicatessewinkels, supermarkten en ander soort winkels. In de boekenwinkels zijn allerlei Japanse tijdschriften, comics en boeken te vinden.

Nadat we overal een beetje rond hebben gekeken, stoppen we even voor een kleine pauze bij Toykio. Dit is een winkel en een bar tegelijk, er staan allerlei Japanse poppen en andere speeltjes die te koop zijn. We drinken hier een cappuccino die ons erg goed smaakt en nadat we weer opgeladen zijn, nemen we, na afscheid genomen te hebben van 1 van de 2 gidsen, een taxi naar Flingern, een kunststadje waar veel studenten en kunstenaars wonen.

Flingern

Het is in Flingern relatief goedkoop om te wonen, maar omdat er steeds meer te doen is stijgen de prijzen wel langzaam. We lopen wat rond en zien veel kunstateliers en vintagewinkels. De woorden die we bij allerlei winkels en eetgelegenheden terug vinden zijn dan ook vintage, fairtrade, organisch en vegetarisch. We krijgen informatie van de gidsen over verschillende winkels en galerieën die hier te zien zijn. Vervolgens komen we nog langs een 'givebox'. Dit is een klein hok waar mensen hun spullen die ze niet meer gebruiken neer kunnen leggen, zoals boeken en kleren. Andere mensen kunnen hier weer in rondsnuffelen en meenemen wat ze graag willen hebben. De spullen liggen hier maximaal 2 weken.

Na even naar de mensen te hebben gekeken die spullen in de givebox stopten of er juist iets uithaalden, lopen we naar de plek waar we zullen gaan lunchen. Dit doen we bij een restaurantje dat Beethoven heet. Ik neem hier een salade die erg lekker is.

'We love music'-tour

Nu we weer wat energie hebben gaan we met de trein naar Altstadt, waar we gisteravond ook zijn geweest. Weer zien we bij de kroegen allerlei mensen in de raarste pakjes voor hun vrijgezellenfeest. Als we aankomen op de 'marktplatz' ontmoeten we de gids die met ons de 'we love music'-tour gaat doen. Hij staat bij 2 14-jarige jongens die een liedje voor ons rappen. We verstaan er niets van, omdat het veel te snel gaat en in het Duits is, maar ze zijn goed! Op dit plein staat ook het beeld van Johann Wilhelm.

Het beeld van Johann Wilhelm
Het beeld van Johann Wilhelm


In 1585 stond hier het eerste opera gebouw, het opera house. Deze locatie werd door Napoleon gekozen, maar werd door de oorlog in 1944 gebombardeerd en verwoest. Deze is toen opnieuw gebouwd, maar is niet meer zoals het was. We lopen verder en krijgen ondertussen veel informatie, wat niet altijd even goed te volgen is aangezien we er door tijdsgebrek gehaast doorheen gaan. We komen nog langs de Lambertuskirche en onder andere de club 'Blue Note' wordt ons aangeraden. Een club waar niet veel toeristen vanaf weten en waar op een later tijdstip een dj draait en het erg druk is. We nemen nog een kijkje in het Opera House, waar het erg druk is. We lopen naar het podium, waar allerlei mannen hard aan het werk zijn het podium voor de avond gereed te krijgen. Ook lopen we de kelder in, die maar liefst 2 voetbalvelden groot is. Hier hangen alle kostuums die ooit voor de shows gebruikt zijn. Eens in de tijd worden sommige hiervan verkocht.

Na deze drukke dag zijn we ondertussen wel een beetje moe geworden dus lopen we nog langs hoffgarten, wat het oudste park van Düsseldorf is en drinken wat op een terrasje. De zon schijnt en het is heerlijk weer. Na een drankje, pakken we een taxi terug naar het hotel om even te douche en een uurtje uit te rusten. Daarna pakken we weer een taxi terug naar het centrum en eten we bij Brouwerij Im Füchschen op de Ratingerstrasse. Hier ontmoeten we de organisator van het Open Source festival, die ons wat meer vertelt over dit festival. Het festival duurt een hele dag en nacht. Hier zijn allerlei optredens te zien in de stijlen house, techno, dubstep, rock en disco. Bij het restaurant waar we zitten, moet je echt van vlees houden. Zelf vind ik het eten een beetje tegenvallen. Ook de bediening is niet erg aardig, maar daar schijnt deze eetplek bekend om te staan.

Night of the museums

Na het eten is het vanavond een speciale nacht, namelijk 'night of the museums'. De gebeurtenis is 1 keer per jaar en tijdens deze nacht heb je een kans om de musea op een abnormale manier te ervaren, namelijk in de nacht. De night of the museums begint op Grabberplatz. Er zijn veel activiteiten, zoals muziek en allerlei soorten kunst en cultuur. We zijn naar 1 museum gegaan, wat er erg spectaculair uitziet. Overal zijn lichten en klinkt muziek.

Hierna zijn we naar een cafeetje gegaan om cappuccino te drinken. Vervolgens gaan we nog naar een andere kroeg en drinken we nog wat. Wanneer we moe worden, nemen we weer een taxi terug naar het hotel. Hier maak ik nog even gebruik van het WIFI in de lobby en vervolgens ga ik slapen.

Metro Group Marathon Düsseldorf

Vandaag is de laatste dag alweer aangebroken, ik slaap een beetje uit tot 9 uur en ga ontbijten. Onze bagage is al gepakt, maar deze laten we nog even bij het hotel achter, zodat we er niet de hele dag mee rond moeten lopen. We gaan te voet naar de MediaHarbour, waar onze volgende tour zal zijn. We kunnen niet met het openbaar vervoer, omdat de Metro Group Marathon Düsseldorf vandaag wordt gehouden. We zien overal mensen over straat rennen en mensen aan de kant moedigen de renners aan. De marathon is 42 kilometer lang en na een poos zien we de winnaar als eerste binnenkomen, dit doet hij in een tijd van 2 uur en 8 minuten.

MediaHarbour

Vervolgens lopen we door naar de MediaHarbour. Dit is een haven, die zijn naam te danken heeft aan de media die ze willen aantrekken om hier hun bedrijf te vestigen. In de jaren '70 is deze haven gebouwd en het plan is om hier over een paar jaar ook huizen te hebben. We gaan eerst de Rhine Tower in, die 182 meter hoog is.

De Rhine Tower
De Rhine Tower


We stoppen op platform 186 en hebben hier een mooi uitzicht over de stad, die zelfs tot Keulen kan rijken. We zien hier ook het enige stadstrandje van Düsseldorf, die aan de Rijn ligt. In de Rijn is het verboden om te zwemmen, omdat de stroming gevaarlijk is. We maken wat foto's en verlaten de toren weer.
Op de MediaHarbour zelf zien we bijzondere gebouwen, namelijk een gebouw van aluminium (gehry) en een gebouw met allemaal verschillende kleuren figuren erop.

We komen nog langs een atelier dat 'MicMac' genaamd is en nemen een kijkje. De eigenaresse biedt ons een kop koffie aan dus drinken we wat en stellen we nog wat vragen. Vervolgens gaan we naar een stadje dat 'Unterblik' heet. Eigenlijk is het de bedoeling dat we hier nog een rondleiding krijgen, maar hier is geen tijd meer voor aangezien we onze trein terug naar huis moeten halen. We lunchen bij een Noord-Koreaans restaurantje wat erg lekker is. Daarna nemen we een taxi naar het hotel waar we onze bagage pakken en terugrijden naar het treinstation van Düsseldorf.

De trip zit er weer op en Düsseldorf was echt een verrassing voor mij. Het is veel hipper, jonger en bruisender dan ik had verwacht, dus zeker de moeite waard om eens te bezoeken voor een stedentrip!

Wil je meer weten over Düsseldorf kijk eens op Duesseldorf-Tourismus.de.

Heb je interesse in een reis naar Duitsland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Duitsland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen