Gratis reisvoorstel aanvragen

Langs historische steden in Nedersaksen

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Hannover (Duitsland) , B. Celle , C. Goslar , D. Hildesheim
Periode: juni 2016
Vervoer: Auto
Accommodatie: Hotels

Foto van deze vakantie

Vol gas scheuren we de brede Duitse snelweg over. Met een temperatuur buiten die bijna de 26 graden aantikt loopt de temperatuur in de auto wel erg snel op. Airco hebben we niet, arko daarentegen weer wel (alle ramen kunnen open). Redelijk oververhit rijden we al snel de regio Nedersaksen in. Deze tussen de Eems en de Elbe gelegen deelstaat in Duitsland is een regio vol diversiteit aan landschappen en historische steden. Wij bezoeken vier steden in deze regio, die zo sterk van elkaar verschillen maar toch ook weer zoveel gemeen hebben. Historische wijken, idyllische marktpleinen, de befaamde vakwerk-huizen, gezellige cafés en niet te vergeten (en zeer belangrijk voor vriendlief die ook mee is): de biergartens!

De Rode Draad door Hannover

Nadat we onze zeer riante hotelkamer hebben betreden in Grand Hotel Mussmann in Hannover (lees: met bubbelbad, douche met luidsprekers, televisie in de badkamerspiegel en aparte woonkamer) lopen we naar beneden om Elke te ontmoeten. Een enthousiaste en vrolijke vrouw komt op ons afgestapt met een alles behalve Duits accent. Later blijkt dat ze haar jeugd in Amerika heeft doorgebracht, vandaar dus. We beginnen met het Leibniz Kekse, waar we na die lange reis in de auto best wel aan toe zijn. Meneer Leibniz zijn hoofd en naam staat tegenwoordig op een koekje, vroeger was hij een bekende inwoner van Hannover en groots denker uit de 17e eeuw. De koekjes smaken overigens erg goed.

We beginnen de rondleiding door de stad recht voor het centraal station. Bij Unterm Schwanz om precies te zijn, wat letterlijk betekent ‘onder de staart’. Hier staat namelijk een beeld van Ernst August op zijn paard, hij was koning in 1837 en tegenwoordig is zijn standbeeld een beroemd trefpunt voor mensen. Vandaar ‘onder de staart’, van het paard natuurlijk. Ernst was tegen het station dat hier in 1847 toch werd gebouwd. Hij vond dat dit soort vervoer alleen voor hem en de rijkere was, het beeld staat daarom ook met zijn rug naar het station toe.

Unterm Schwanz bij het station van Hannover
Unterm Schwanz bij het station van Hannover


Hannover is een enorme stad. Met ruim 530.000 inwoners, Volkswagen als belangrijke werkgever en ook nog eens de titel ‘Groenste stad van Duitsland’ heb je eigenlijk geen idee wat je je ervan bij voor moet stellen. Daar komen we al snel achter door middel van de Rode Draad. Dit informatieboekje is te verkrijgen bij de VVV in Hannover en brengt je langs de belangrijkste punten in de stad. De route is zelfs op de meeste plekken gedrukt op de straat. Door middel van dit boekje komen we onder andere langs een stukje van de oude stadsmuur, de Aegidien Kerk en het Nieuwe Stadhuis. We eten die avond wat bij Bavarium, een restaurant en biergarten midden in het centrum van Hannover. Het is warm dus kunnen we gelukkig buiten zitten. Een Duits biertje en wijntje worden geproefd en niet veel later volgt het typische Duitse eten. Inclusief pretzel natuurlijk.
De biertuin in Hannover
De biertuin in Hannover


Na het eten lopen we verder door de stad. We bereiken het oude gedeelte dat weer totaal anders is dan het stuk waar we hiervoor door hebben gelopen. Tijdens de oorlog is Hannover zwaar getroffen, 90% van alle gebouwen is destijds verwoest. Hier en daar vang je nog een glimp op van een oud gebouw, maar het meeste is nieuw. Indrukwekkend om te zien zijn de maquettes in het Nieuwe Stadhuis. Hier zie je hoe Hannover eruitzag voor de oorlog, net na de oorlog en tegenwoordig. Een wereld van verschil. Het gedeelte dat is overgebleven noemen ze nu De oude Binnenstad. Oude huizen met vakwerkgevels, kleine en gemoedelijke pleinen met terrassen en vele horecagelegenheden vind je in het oude centrum. Ook wij nemen na onze wandeling even een pauze bij een bierbar, genaamd Craft Bier Bar. Bij binnenkomst valt gelijk de enorme bar met een 25-tal taps op. Genoeg keus dus! Naast de tap zijn er ook nog genoeg flesjes bier te krijgen. We houden een kleine bierproeverij met vier biertjes en vervolgen onze weg weer richting het nieuwe centrum. We zeggen Elke gedag en bedanken haar voor een geweldige avond door haar Hannover. Morgen verkennen we de stad verder.
Craft Bier Bar
Craft Bier Bar


De ochtend daarna dwalen we wat rond door Hannover. We beklimmen de toren van het Nieuwe Stadhuis (of nemen eigenlijk gewoon de lift), waardoor je een prachtig uitzicht hebt op heel Hannover. In de buurt van het stadhuis ligt de vlooienmarkt, die hier iedere zaterdag te vinden is. Deze enorme markt is zeker een aanrader! Winkelen in Hannover kan je ook zeer goed, hebben we in een kleine 1,5 uur kunnen ontdekken.
Het uitzicht vanaf het Nieuwe Stadhuis
Het uitzicht vanaf het Nieuwe Stadhuis

Hertogen en koningen in Celle

Celle staat die middag op het programma. Met de auto is het ongeveer 45 minuten rijden vanaf Hannover. Daar wacht Jytte op ons, die ons die middag Celle zal laten zien. Het weer is nog steeds prachtig, veel mensen genieten van de zon of eten een ijsje in de Franse tuin in het stadje.

Fontein met zwanen in de Franse tuin
Fontein met zwanen in de Franse tuin


Iets verderop ligt Celler Schloss, een prachtig kasteel met binnenin een museum dat geheel gewijd is aan de tijd dat de hertogen en koningen hier nog woonden. Celle is tijdens alle oorlogen geheel ongeschonden gebleven, iets dat zeer bijzonder is voor deze regio en zeker als je kijkt naar hoe erg Hannover getroffen is. Doordat het zo ongeschonden is gebleven is al dat moois van vroeger hier nu nog met eigen ogen te aanschouwen. Celle was een van de meest belangrijke verblijfplaatsen voor hertogen in de deelstaat Nedersaksen. Voor bijna drie eeuwen was het de vaste verblijfplaats van de hertogen van Brunswijk-Lüneburg. Tot 1705 was het een barokke residentie en diende het als zomerverblijf voor de koningen van Hannover in de 19e eeuw. De hofgeschiedenis komt volledig tot leven in het Residenzmuseum in het kasteel. Levensechte poppen met originele kledij, gebruiksvoorwerpen uit die tijd en zelfs meubilair dat nog intact is gebleven zijn te bewonderen. Daarnaast herbergt het kasteel het oudste baroktheater van Duitsland, dat ook nog eens gebruikt wordt hedendaags, evenals de slotkapel met de volledig originele renaissance-inrichting. De geschiedenisliefhebber haalt hier ongetwijfeld zijn hart op!
Celler Schloss met binnenin het Residenzmuseum
Celler Schloss met binnenin het Residenzmuseum


Recht tegenover het kasteel ligt de oude binnenstad van Celle. Wat een plaatje is deze schilderachtige vakwerkstad! Dwalend door een oud Duits sprookje strijken we neer bij een welbekend restaurant in het centrum, waar we een echte Duitse (goed vullende) maaltijd eten. In het centrum zijn meer dan 500 vakwerkhuizen te vinden van meer dan 700 jaar oud. Al lopende door het centrum vertelt Jytte ons meer over de stad. Zo was Celle ooit de hoofdstad van dit gebied. Een goede gids tijdens een bezoek aan Celle is zeker een aanrader en kan geboekt worden bij de lokale VVV.
Het centrum van Celle
Het centrum van Celle

International Fireworks Competition

Een letterlijke en figuurlijke klapper van een afsluiting van de dag hebben we 's avonds in de Royal Gardens of Herrenhausen in Hannover. De International Fireworks Competition wordt hier die avond gehouden. Voor dit evenement koop je vooraf een kaartje, het is namelijk helemaal uitverkocht. De Herrenhäuser Gärten, zoals het ook wel in het Duits wordt genoemd, is een van de belangrijkste historische baroktuinen in Europa. Aan de voorzijde ligt Schloss Herrenhausen, dat uitkijkt op de immense tuin.

De Herrenhäuser Gärten
De Herrenhäuser Gärten


Het geeft me een beetje het gevoel in Versailles te zijn, zo prachtig aangelegd is het. Er zijn diverse plekken op het gras waar mensen met hun dekentje zijn neergestreken voor een picknick. Op aanraden van Elke hebben ook wij onze koeltas en picknickkleed meegenomen. Onder het genot van een wijntje luisteren we op ons kleedje naar de muziek en wachten we op de vuurwerkshow. Rond 22.00 uur is het dan zo ver en begint de show. Onder begeleiding van zeer goed gekozen muziek worden de mooiste vuurwerkpijlen de lucht in geschoten. Dit is niet zomaar een vuurwerkshow maar duidelijk een van zeer hoog niveau. We zijn er naderhand stil van, ondanks dat het maar zo'n 20 minuten duurt maakte het veel indruk op ons. Dat was nog eens een show!
Het publiek voor aanvang van de vuurwerkshow
Het publiek voor aanvang van de vuurwerkshow

Mijnbouw in Goslar

We duiken nog wat verder de historie in van de steden rondom Hannover. Goslar is een plaatsje dat op ongeveer een uur rijden van Hannover ligt. Hier ontmoeten we de Nederlandse gids Theo die ons die ochtend het centrum van Goslar laat zien.

Een van de straatjes in Goslar
Een van de straatjes in Goslar


1100 jaar geleden werd Goslar gesticht vanwege de ligging in de Harz. Dit gebied in Duitsland is al 3000 jaar de plek waar de mijnbouwactiviteiten plaatsvinden, waardoor Goslar is ontstaan. De Rammusberg, die we vanuit het centrum kunnen zien liggen, is naast koper, lood en zink ook goed voor zilver. Met veel passie en liefde voor de stad Goslar neemt Theo ons mee de geschiedenis in. We beginnen op het marktplein, waar die dag een middeleeuwse markt wordt gehouden. Er worden zelfs een aantal oude ambachten uitgevoerd. Tijdens een rondje door de stad laat Theo weten dat Goslar vroeger een vrije rijksstad was omdat het in 1290 het ambt van rijksvoogd krijgt. Daarnaast was het ook nog een hanzestad tot 1566 en was het voor die tijd een rijke stad. De stad maakt echter ook wat problemen mee gedurende de geschiedenis. De mijnbouwactiviteiten liggen eind 14e eeuw bijna geheel stil vanwege wateroverlast, in 1522 moet de stad noodgedwongen afstand doen van alle rechten op de Rammelsberg, de stad wordt bezet door Zweedse troepen in 1632 en om het rijtje compleet te maken vinden er ook nog twee grote stadsbranden plaats in de 18e eeuw.
De markt in Goslar
De markt in Goslar


Door deze roerige en heftige geschiedenis is er in Goslar veel te zien. In de 11e eeuw werd bijvoorbeeld het Keizerpalts gebouwd, wat hedendaags nog steeds te bewonderen en te bezoeken is. Andere interessante historische gebouwen zijn het Raadhuis, de Sint-Stefanuskerk en de Klauskapel. Deze kapel was bedoeld voor de mijnwerkers en is gebouwd tegen de oude stadsmuur aan. Iets verder uit het centrum ligt het Mijnmuseum, waar je meer leert over de rol van Goslar in de mijnbouw.
Het Keizerpalts
Het Keizerpalts


Iets dat je ook zeker niet mag overslaan is een wandeling door het plaatsje. Het is weer zo ontzettend fotogeniek! Aan de hand van een gids of een treintje dat door de stad rijdt leer je ook nog eens meer over de geschiedenis van de stad. We sluiten de ochtend af met een lunch op een ontzettend gezellig terras. Wist je daarnaast dat de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Het maakt zijn plaatsje op deze lijst meer dan waard tijdens een bezoek aan de stad.
Het terras in Goslar
Het terras in Goslar

De kerken van Hildesheim

Wederom een stad die je niet mag missen als je in deze regio bent: Hildesheim. We beginnen ons bezoek aan deze stad in het VVV gebouw, waarin op een prachtige manier wordt verbeeld hoe Hildesheim er voor de stadsbrand en de oorlog uitzag. De ooit zo glorieuze en belangrijke stad werd na een brand in de oorlog voor driekwart neergehaald. De stad werd herbouwd, maar niet meer op de originele manier. Het geld was op en het boeide men niet dat de gebouwen niet mooi waren. In 1980 besloten ze echter de draad weer op te pakken en de lelijke en snel gebouwde gebouwen te vervangen voor gebouwen in de originele staat. Een nieuw stad, maar met een oude uitstraling dus. Als je het mij vraagt weet menigeen toerist die in deze stad rondloopt niet eens dat eigenlijk het grootste gedeelte nieuw is.

Het marktplein van Hildesheim
Het marktplein van Hildesheim


Een gebouw dat voor een groot deel nog origineel is is het gemeentehuis, gelegen op het marktplein vlakbij ons hotel. Een ander mooi gebouw aan het plein is het gebouw van kledinghandelaar Hans Storre. Hildesheim verdiende zijn geld vroeger voornamelijk door te handelen in stof en wol. De bakkers gilde is het hoogste houten huis in de wereld en tevens hier gelegen. Dit huis van 28 meter hoog heeft de gehele geschiedenis omschreven aan de hand van tekeningen op de gevels. Wist je trouwens dat de volledige stad herbouwd is door middel van foto's die ze hadden van de gebouwen? Er waren plekken waar ze geen foto's van hadden, zoals de zijkant van het huis van de bakkers gilde, en die konden ze dus ook niet exact namaken. Hier werd geïmproviseerd, onder andere door de hulp te gebruiken van lokale kunstenaars die prachtige illustraties maakten.

Hildesheim staat echter vooral bekend om de vele kerken die er te vinden zijn. De St. Michael Kathedraal bijvoorbeeld, die direct na de bombardementen tijdens de oorlog werd herbouwd. Deze kerk staat bovendien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De kerk is zo belangrijk voor gelovigen omdat de splinters van het kruis van Jezus hier aanwezig zouden zijn. Een ander leuk weetje is dat de kerk voorheen gesplitst was in een katholieke en protestantse kerk, deze mochten zich in die tijd absoluut niet samenvoegen, waardoor tussenliggende deuren dichtgemetseld werden. Tegenwoordig is het open voor beide geloven. Vergeet niet even naar boven te kijken als je in de kerk bent, het plafond is prachtig.
De St. Michael Kathedraal
De St. Michael Kathedraal


De dom van Hildesheim, ofwel de Mariendom, is een tweede enorme kerk die we bezoeken. Volledig verwoest tijdens de oorlog maar ook weer opgebouwd is deze kerk nog steeds in zijn oude glorie te aanschouwen. Ook deze kerk is weer opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Alle kerken hebben bijzondere verhalen in Hildesheim. Zo ook deze kerk, waarbij een rozenstruik een grote rol speelt. Het verhaal gaat dat de koning op deze plek een reliekschrijn aantrof die was vastgegroeid aan de rozenstruik. De Rosa Canina, die hier waarschijnlijk al honderden jaren staat, overleefde zelfs de brand die hier in de Tweede Wereldoorlog woedde. Doordat de roos de puinhoop van de oorlog heeft overleefd, heeft dit de legende alleen maar extra kracht gegeven. De roos is hierdoor tegenwoordig het symbool voor de stad Hildesheim.
De rozenstruik
De rozenstruik


Later bij een wandeling door het stadje zien we dat de roos nog echt leeft in Hildesheim. Je ziet geen straat zonder kleurrijke rozenstruiken. Naast de rozenstruiken zijn ook de gebouwen in Hildesheim weer prachtig. Er zijn talloze smalle steegjes te vinden waar je uren doorheen kan struinen. De tour door Hildesheim was veel uitgebreider dan hier beschreven, dit is het leukste om zelf te ontdekken tijdens een rondleiding met een gids. Deze boek je bij het toeristenbureau dat gevestigd zit op de markt. We eindigen onze middag en tevens bezoek aan de Duitse historische steden op het terras op het marktplein. Met een Duits biertje!
Een van de vele leuke straatjes in Hildesheim
Een van de vele leuke straatjes in Hildesheim


Heb je interesse in een reis naar Duitsland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Duitsland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen