Gratis reisvoorstel aanvragen

Stedentrip Thüringen incl. fietstocht

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Erfurt (Duitsland) , B. Weimar
Periode: mei 2011
Vervoer: Trein
Accommodatie: Hotel

Foto van deze vakantie

Wat een luxe, een keer niet als eerste opstaan en vroeg naar Schiphol vertrekken, we gaan met de trein namelijk. Tijdens de laatste halte in Nederland, Arnhem, kan ik opstappen. De reis gaat deze keer naar Thüringen, eerst overstappen in Frankfurt en vervolgens door naar Erfurt, hoofdstad van de deelstaat. We gaan de hoogtepunten van de regio beleven o.a. met de fiets. Na een reis van bijna 6 uur worden we verwelkomd op het centraal station. We brengen de koffers naar het hotel en beginnen aan onze rondleiding door de stad Erfurt. Aangezien we nog niet geluncht hebben lopen we als eerste naar Faust Food, een populaire eetgelegenheid waar ze de lekkerste bradwursten hebben van de regio. Tenminste dat zeggen ze zelf. De worsten worden op een grillplaat gebakken en geserveerd met gepofte aardappel of salade naar keuze. En inderdaad, ze zijn heerlijk.

Als we genoeg energie hebben opgedaan gaan we verder met de stadstocht. We lopen langs de kathedraal en als we eenmaal binnen zijn worden we verrast door een mooi orgelconcert. We lopen verder via de Fishmarkt naar der Alten Synagoge (de oude synagoge). Het is de oudst bewaard gebleven synagoge van Midden-Europa en pas ontdekt in 1998. In het begin van de 20e eeuw was het een luxe verblijf van de Nazi`s, ze dansten en maakten plezier in een gebouw waarvan ze niet wisten dat het zich boven op een synagoge bevond. In de kelder wordt een unieke schat tentoongesteld met sieraden van welgestelde Joden uit een lang verleden. In de 14e eeuw brak er Pest uit in de stad en de Joden werden hiervoor verantwoordelijk gehouden, zij werden op gruwelijke wijze uitgeroeid. Eén van deze Joden verstopte een schat in de synagoge bestaande uit sieraden, zilveren munten en andere kostbaarheden. Het is een indrukwekkend geheel wat zeker aan te raden is als je een bezoek brengt aan de stad. We lopen verder en komen o.a langs een aantal winkels en een antieke boekhandel.

Antieke boekenwinkel
Antieke boekenwinkelVervolgens lopen via de Kamerbrucke naar het Chocoladehuis van Goldhelm Schokolade. Hier krijgen we een drankje wat lijkt op sherry en zelfgemaakte bonbons en truffels. Het drankje is mij te sterk maar de bonbons en truffels zijn daarentegen overheerlijk! De eigenaar heeft meerdere zaken in Erfurt, de oudste staat bekend om haar warme chocolademelk en in de winkel waar wij zijn wordt binnenkort een restaurant geopend waar chocolade een belangrijke rol zal spelen op het menu. Aan het einde van de stadstoer blijkt dat we geen vrije tijd meer over hebben om zelf de stad in te lopen en gaan we dus direct terug naar het hotel waar het diner wordt geserveerd. We kunnen kiezen uit verschillende menu`s, mijn voorkeur gaat uit naar asperges met vis. Een goede combinatie blijkt later.

Vrijdag de 13e, als dat maar goed gaat... We beginnen de dag met een goed ontbijt waar zelfs gerookte zalm bij hoort in dit hotel. Het taxi-busje staat al klaar om ons naar Nationaal Park Hainich te brengen. Hier nemen we het Baumkronenpfad, ofwel een route die je tot boven de boomtoppen brengt. Met mijn lichte vorm van hoogtevrees vind ik het erg uitdagend en zie al taferelen van klimmende en slingerende journalisten in de jungle voor mij. Gelukkig is het een stevig, breed wandelpad gemaakt van ijzer. Zo lang je niet naar beneden kijkt heb je niet eens door dat het zo hoog is. De gids vertelt met veel enthousiasme over de dieren en planten die zich in het nationaal park bevinden. Er leven vlinders en wilde katten en het bos bestaat vooral uit beuken- en eikenbomen. Na de wandeling nemen we een kijkje in het bezoekerscentrum wat een interactief centrum is waar de kleine en grote kinderen zich prima vermaken.

We lunchen ook in het park en krijgen wederom een bord vol eten, de één met vlees, aardappelpuree en salade, de ander met bradwurst, aardappelpuree en zuurkool. We worden door het taxi-busje naar Weimar gebracht. De tweede grote stad van Thüringen met 65.000 inwoners. De stad staat o.a. bekend vanwege de Bauhaus-universiteit en is daarnaast een echte kunststad. Na het inchecken beginnen we aan de stadsrondrit, de gids loopt met ons door het park die eindigt in het centrum van Weimar. Hier bezoeken we o.a. het raadhuisplein met hotel Elephant. In de hoogtijdagen van Hitler heeft hij een toespraak gehouden vanaf één van de balkons. Na de rondleiding hebben we nog weinig tijd om terug te gaan naar het hotel en we besluiten om een drankje te gaan drinken bij de Vinoteca. De spritze en rosé smaken goed. Aansluitend krijgen we een diner in restaurant Residenz in het centrum van de stad. Na een wandelingetje door het park nemen we nog een afzakkertje op het terras van het hotel.

Vroeg opstaan om 38 km te fietsen vandaag. Het is erg druk bij het ontbijt, dat komt waarschijnlijk omdat het vandaag zaterdag is en er veel families/gezinnen in het hotel verblijven. Om half 10 staan onze fietsen klaar en we rijden eerst door het park naar het parkhuis van Goethe. Hij heeft hier een aantal jaren gewoond. Het huis ademt een schrijflustige sfeer uit met een eeuwenoude bibliotheek en secretaire. We vervolgen de weg naar Schlosspark Tiefurt. Dit 21 ha grote kasteelterrein ligt aan de rand van de stad Weimar. Daarna fietsen we verder naar Ossmanstedt waar de dichter Christoph Martin Wieland heeft gewoond. In de tijd dat wij het graf van deze man bezoeken wordt er een bbq voorbereidt en als we terug komen zijn de kippetjes en bradwursten klaar om op te eten. Samen met een pastasalade en sla met tomaat is dit een heerlijk, uitgebreide lunch.

Als we de fietstocht vervolgens haakt één groepslid af, zij wil nog een museum bezoeken in Weimar. Met de rest fietsen we door richting Auerstedt. De weg gaat over een aantal behoorlijke hoge heuvels en onderweg maken we nog één stop bij een park met drijvende hutten. Een leuke overnachtingsmogelijkheid als je met kinderen op vakantie bent. Met onze tong al half op de schoenen staan we voor een moeilijke keuze, 10 km over een vlakke weg of 2,8 km over een weg die 6% omhoog gaat. Er wordt voor het laatste gekozen en we zetten de klim in. Links van ons wordt de lucht steeds donkerder dus we houden de vaart erin. Na een tijdje klimmen kunnen we eindelijk afdalen en in dit dal ligt onze eindbestemming, Auerstedt. Bij Schloss Auerstedt worden we opgewacht met een glaasje witte wijn uit de streek en heerlijke hapjes. Dat hebben we wel verdient!
Wijn uit Thuringen
Wijn uit Thuringen


De bedrijfsleider laat ons het bijhorende museum zien met oude huifkarren, zelfs één die gemaakt is in Amsterdam. De meeste huifkarren zijn in het bezit geweest van leden van het koninklijke huis of families van adel en zien er prachtig.

Als de taxi naar Toskane Therme klaar staat stappen we snel in. Na de fietstocht is relaxen een aangename afwisseling. De therme is een ruim opgezet complex met zoute zwembaden waarbij badkleding is verplicht. Zodra je de hal doorloopt richting de sauna`s is badkleding uit den bozen. Beide complexen zien er prima uit en je kunt je hier wel een aantal uren vermaken. Ik boek voor mezelf nog een heerlijke wellness-massage en voel me echt als herboren. Er is een aparte ruimte voor ons klaargemaakt waar een goed buffet is gemaakt. Helaas hebben we niet veel honger meer na alle bradwursten van deze dagen en blijft er veel liggen. De taxi is gearriveerd en we vertrekken naar het hotel. Iedereen is aardig vermoeid van het fietsen en zoekt de kamer op.

Zondag is een reisdag, We vertrekken rond 10 uur vanuit Weimar en zijn `s middags om 16.30 weer in Arnhem. Tijdens de tussenstop in Frankfurt kopen we allemaal een broodje die we later in de trein opeten. Onze reis zit erop, in Arnhem gaat ieder zijn eigen weg.

De regio Thüringen is aan te raden voor iedereen die een weekendje weg wilt. Je kunt bijvoorbeeld de steden Weimar en Erfurt met elkaar combineren tijdens een stedentrip of in een van de dorpen verblijven en lopend of per fiets genieten van de natuur. Er is genoeg cultuur om te ontdekken maar ook om te relaxen zijn er voldoende mogelijkheden. Ook als je op doorreis bent naar bijv. Italië of Hongarije is het een ideale plek om een paar dagen te stoppen!

Heb je interesse in een reis naar Duitsland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Duitsland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen