Gratis reisvoorstel aanvragen

Berlijn is zeker de moeite waard

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Berlijn (Duitsland)
Periode: december 2004
Vervoer: Trein
Accommodatie: Gasthuis

Foto van deze vakantie

Berlijn is vanuit Nederland makkelijk te bereiken met de ICE. Een comfortabele en snelle treinreis van ongeveer 6 a 7 uur.

Wandelen door Berlijn

Als we arriveren in Berlijn is het weer niet al te best. Maar dit weerhoudt ons niet om een eerste wandeling te maken door de stad, natuurlijk wel met een waterdichte jas en paraplu. Vlakbij ons gasthuis staat een stukje van de Berlijnse muur, dit is de East site. Het is hier veel minder toeristisch dan bij Charley am Checkpoint. De Berlijnse muur slingert door de stad, en er zijn zelfs nog stukken met prikkeldraad. De hele Berlijnse muur staat volgekliederd met graffiti. Je kunt je moeilijk beseffen wat voor een impact dit op de inwoners en de stad inwoners heeft gehad. Meer dan 10 jaar na de val zijn er nog steeds behoorlijke verschillen tussen het oosten en het westen van Berlijn. Via de muur lopen we richting de Fernsehenturm en Alexanderplatz. Hier gaan we wat eten, het valt op dat het overal nog aardig rustig. Komt het door de regen of omdat iedereen nog thuis kerst aan het vieren is?!

Brandenburger Tor, Reichstag en een kerstmarkt

De volgende ochtend regent het nog steeds een beetje, maar wij vertrekken toch naar de Brandenburger Tor. De poort valt me in eerste instantie eigenlijk een beetje tegen. Het is wel een belangrijk herkenningsteken van de stad. Het staat symbool voor de koude oorlog en de laatste jaren van de hereniging van west en oost. Om de hoek van de Brandenburger Tor ligt de Reichstag. Hoewel we aardig vroeg zijn, staat er toch al een lange rij op de trappen van de Reichstag. De file wordt alleen maar langer naarmate het later wordt. Gelukkig valt onze wachttijd mee als ik het vergelijk met vele anderen. Maar als we denken er bijna te zijn komen er vanuit verschillende hoeken en gaten groepen mensen. Ze hebben blijkbaar 1 persoon aangesteld om in de rij te gaan staan. Niet echt eerlijk natuurlijk... We nemen eerst de lift naar de koepel van de Reichstag. Het vele staal en glas staan in contrast met de rest van het gebouw. Via een spiraal kom je naar de top van de koepel. Erg veel mensen genieten hier van het uitzicht. Ik vind het leuk om de moderne architectuur te fotograferen.

Met de Lonely Planet in onze handen maken we de wandeling 'Contemporary Architecture'. De wandeling begint bij de Reichtag en gaat daarna richting de Siegessäule, beter bekend als het Victory Monument. Het monument bestaat uit een slanke zuil met een gouden engel en staat op een druk verkeersplein. Berlijn is uitgestrekt en groen zien wij tijdens de wandeling. We lopen verder door een park richting de wijk met alle ambassades. Hier staat echt hele grote huizen/gebouwen. Het valt ons op dat alle vlaggen halfstok hangen. Later lezen we in de krant dat dit ter nagedachtenis is van de tsunami die de dag ervoor heeft plaatsgevonden.

Er is een leuke kerstmarkt in het Sony Center. Zelfs incl. ijsbaan waar net een demonstratie 'curling' wordt gegeven. Wij willen naar boven om de koepel beter te kunnen bekijken, maar het lukt ons helaas niet om helemaal bovenin te komen. Via het filmmuseum kom je wel boven de centrale hal uit. `s Avonds is het Sony Center erg verlicht, dat is zeker ook een bezoekje waard!

Als we naar de Potsdammerplatz lopen, komen we langs het Holocaust-monument, dit is een vrij nieuw monument. Het bestaat uit allerlei betonnen blokken, heel eenvoudig maar ik waardeer die eenvoud wel. Het geheel is nog niet af. Hiermee laat Duitsland zien dat uit durft te komen voor fouten die ze in verleden gemaakt hebben en stoppen ze de jaren `30/`40 niet in de doofpot. Een behoorlijk contrast met landen als Japan, maar zelfs ook Nederland (VOC/slavernij enz). We lopen verder over Unter den Linden en de Fiedrichstraße, de bekenste boulevards/winkelstraten van Berlijn. De meeste internationale merken hebben hier een winkel, maar wij zoeken een barretje op voor een kop thee of koffie. Weer een beetje opgewarmd lopen we verder richting de Französicher Dom en de Deutscher Dom op het Gendarmenmarkt. Ik begrijp alleen niet waarom er twee van die kerken tegenover elkaar staant. Aan een andere kant van de Gendarmenmarkt staat het concertgebouw. Vanaf de trappen heb je een prachtig uitzicht over het plein. Het wordt al een beetje donker en het plein is verlicht. De Kerstmarkt (incl. Gluhwein) maakt het plaatje helemaal compleet.

Nog meer historie in Berlijn

Vanochtend beginnen we met het beklimmen en bekijken van de Berliner Dom. Het is alweer bewolkt, daardoor is het uitzicht niet echt goed. We hadden het plan om weer naar de Fernsehenturm te gaan, maar dat laten we maar even varen... De Berliner Dom is echt gaaf van binnen. Na de verwoestingen door de Tweede Wereldoorlog hebben ze de Dom weer in ere proberen te herstellen, dit is wel mooi gedaan, maar toch is het niet authentiek. Alle beelden zijn weer in de kerk teruggebracht, alsof er nooit een oorlog geweest is.

We lopen eerst nog even door het museumkwartier en gaan daarna naar het Hachsecke Höfe. De kleine hofjes uit 1907 zijn op een knusse en gezellige manier met elkaar verbonden. Er zijn erg veel toeristen. Ook zijn er verschillende exclusieve galerijen en boetiekjes te vinden.

Vervolgens gaan we met de metro naar Charley am Checkpoint. Vooral in het museum 'Haus am Checkpoint Charly' is het druk, ondanks dat is het zeker de moeite waard! De scheiding tussen west en oost tijdens de koude oorlog wordt echt voelbaar in dit museum. Er zijn o.a. vele krantenartikelen en foto's en diverse voertuigen waarmee men naar de andere kant van de muur is gesmokkeld. Alleen
de gereconstrueerde muur komt een beetje nep over. Diverse kruizen herdenken de vluchtelingen die het niet gehaald hebben. Er is een wachthuisje nagebouwd en het is dringen geblazen om met de wachter op de foto te mogen. Als je flink betaalt kun je een 'oude' stempels in je paspoort krijgen.

Sanssouci in Potsdam

Vandaag gaan we een dagje naar Potsdam. De metro rijdt merendeel van de reis gewoon boven de grond, zo kun je goed zien hoe uitgestrekt de stad eigenlijk is! We rijden langs parken en meertjes, buitenwijken met villa`s, buitenwijken met flatjes en uiteindelijk komen we aan in Potsdam. Aangezien het winter is komt het park aardig grauw over, maar we kunnen ons allebei goed voorstellen hoe prettig het hier moet zijn in de zomer. We maken een leuke tocht langs de Tiefersee en komen vervolgens uit bij het Marmor Palais uit te komen.

Sanssouci is het bekende buitenhuis bij Potsdam. Deze is gelukkig gewoon open. Zonder gids kom je er niet in, dus moeten we wachten op de eerste groep waar een plekje vrij is. En dat in de regen... Tijdens de rondleiding komen we door verschillende vertrekken, waaronder de gastenverblijven, de bibliotheek en ook de vertrekken voor de bediendes. Alle vertrekken zijn overdadig aan versiering en glimmen alle kanten. Een nadeel was wel dat de sloffen die je verplicht aan moest niet echt warm zaten...

Pergamon Museum

Aan het einde van de dag vertrekt de ICE weer richting Nederland, dat betekent dat ons verblijf in Berlijn er weer bijna opzit. We besluiten om nog naar het Pergamon Museum te gaan. Hier wordt een uitgebreide collectie Griekse, Islamitische, Romeinse en Babyloonse kunst tentoongesteld. Zeker een aantal uur kijkplezier! Voordat we naar het station moeten lopen we nog even door het museumkwartier. Even een frisse neus halen en de laatste inkopen doen (met name eten en drinken voor onderweg). Heel snel is het weer tijd om te gaan.

Berlijn is een erg leuke stad en zeker nog een bezoekje waard!

Voor meer foto`s zie de website van Jenny.

Heb je interesse in een reis naar Duitsland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Duitsland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen